Türkiye’de Kurulu Bir Otomotiv Üreticisi
Ford Otosan (Ford Otomotiv Sanayi A.Ş.), Ford Motor Company (%41) ve Koç Holding’in (%41) eşit oranda hisse sahibi oldukları halka açık (%18) bir şirkettir. 2004 yılından bu yana, Türkiye’nin en fazla ihracat yapan ilk 3 şirketi arasında yer alan Ford Otosan, son 10 yıldır otomotiv sektörü ihracat şampiyonu ve son 6 yıldır Türkiye ihracat şampiyonu olma başarısını göstermektedir. 2020 yılında da 4,9 milyar dolar tutarındaki araç ve parça ihracatı ile Türkiye ihracat şampiyonu olmuştur. Kocaeli’deki Gölcük ve Yeniköy fabrikaları, Eskişehir’deki Eskişehir fabrikası, İstanbul’daki Sancaktepe AR-GE merkezi ve yedek parça deposu ile 3 ana merkezde faaliyet gösteren Ford Otosan, 12,500’ü aşkın kişiye istihdam sağlamaktadır. Ford Otosan, 2022 yılı itibariyle Borsa İstanbul’daki en değerli otomotiv şirketidir.
1413 AR-GE çalışanı ile mühendislik ihracatı gerçekleştiren Ford Otosan, Türk otomotiv sektörünün en büyük AR-GE organizasyonuna sahiptir. Ford’un ağır ticari araçlarının, ilgili dizel motorlarının ve motor sistemlerinin küresel mühendislik merkezi, Ford’un hafif ticari araç tasarım ve mühendisliğinin destek merkezi konumundadır. Ford Otosan komple bir aracı, motoru da dahil olmak üzere, beyaz kâğıttan ürüne tüm süreçleriyle tasarlamak, geliştirmek ve test etmek için gerekli tüm birikim, yetenek ve altyapıya sahiptir.
1959’da kurulan Ford Otosan, 2020 yılı sonu itibariyle 455 bin ticari araç ve 70 bin adet motor ve 140 bin adet aktarma organı üretim kapasitesi sayesinde Ford Avrupa’nın en büyük ticari araç üretim merkezi konumundadır. Kocaeli ve Eskişehir fabrikaları, Ford fabrikaları arasındaki değerlendirmelerde Ford’un en iyi araç üretim merkezleri arasında gösterilmektedir. Ford Otosan, Ford Trucks iş birimi ile birlikte yurtdışında da distribütörlük ve bayilikler atamakta, bayilikleri aracılığıyla servis ve yedek parça hizmeti vermektedir.
Toplumsal sorumluluklar konusundaki duyarlılığıyla da öne çıkan Ford Otosan, ülkemizin ekonomik gelişimine ve uluslararası ölçekte rekabet gücünün artırılmasına katkı sağlarken; kurumsal vatandaşlık anlayışı doğrultusunda sürdürülebilir kalkınma amaçlarına ulaşma yolunda eğitim, sağlık, kültür-sanat ve spor gibi birçok alanda sosyal sorumluluk çalışmaları yürütmektedir. Bu amaç doğrultusunda, faaliyet bölgelerinde okullar yaptırarak, meslek okullarına laboratuvarlar kurarak, ekipman ve burs sağlayarak eğitim kalitesinin yükselmesine katkıda bulunmaktadır. 2019 yılında, Ford Otosan, Birleşmiş Milletler sürdürülebilir kalkınma amaçları arasında yer alan nitelikli eğitim, eşitsizliklerin azaltılması ve hedefler için ortaklıklar hedefleri doğrultusunda imkânları kısıtlı çocukların hayallerini bilimle buluşturmayı hedefleyen Türkiye çapında bir proje başlatmıştır. Ayrıca, şirket 2013 yılında imzalanan iş’te eşitlik bildirgesi kapsamında toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık çalışmaları da yürütmektedir.
Yine Ford Otosan tarafından 1961 yılında il özel AR-GE merkezi, 1966 yılında ilk yerli otomobil Anadol, 1986 yılında Türkiye’nin ilk yerli dizel motoru ERK, 2009 yılında Amerika Birleşik Devletlerine yapılan ilk otomobil ihracatı, 2013 yılında Çin’e ilk otomotiv teknolojisi ihracatı gerçekleştirilmiştir. 2021 yılı itibariyle 12,517 çalışanı olan Ford Otosan Türkiye ticari araç piyasasında %39,1 ile pazar lideridir. Toplam 455,000 araç üretim kapasitesi ile Türkiye toplam araç üretiminin %25’ini karşılamaktadır.
KAYNAKÇA
https://www.fordotosan.com.tr/tr/kurumsal/ford-otosan-hakkinda/ford-otosana-genel-bakis ; https://www.fordotosan.com.tr/tr/kurumsal/ford-otosan-hakkinda/bir-bakista-ford-otosan
Ali İhsan ENGÜR