Eğitimci, Siyasetçi, Milletvekili, Bakan
13 Eylül 1965 tarihinde Gümüşhane’de doğmuştur. İlköğrenimini Hereke Sümer İlkokulu’nda, orta öğrenimini İzmit İmam Hatip Lisesi’nde, ardından da 1989 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Eğitimi Matematik Öğretmenliği Bölümü’nde yükseköğrenimini tamamlamıştır. Mezun olduktan sonra İzmit ve İstanbul’da özel okullarda Matematik ve İngilizce öğretmenliği yapan Işık, 1999 yılında Fazilet Partisi’nden Hereke belediye başkan adayı olarak siyasi kariyerine başlamıştır. Her ne kadar bu seçimde başarılı olamasa da siyasi kariyeri yükselerek devam etmiştir. Kocaeli kurucu il yönetim kurulu üyesi olarak 20 Ekim 2001’de Adalet ve Kalkınma Partisi’ne katılmış ve 22 Haziran 2003’te Ak Parti Kocaeli il başkanı olmuştur. 2007 yılında gerçekleşen milletvekili genel seçimlerinde de Ak Parti’nin Kocaeli milletvekilleri arasında yerini almıştır. 20072013 yılları arasında AK Parti genel merkez teşkilat başkanlığında bölge koordinatörü ve teşkilat başkan yardımcılığı görevini üstlenen Işık, Türkiye’nin farklı bölgelerinde 47 ilin sorumlusu olmuştur.
2011 genel seçimlerinde Ak Parti tarafından yeniden Kocaeli milletvekili adayı olarak gösterilmiş ve seçim sonucunda meclisin 24. dönem milletvekilleri arasına katılmıştır. Işık, 31 Ocak 2013’te TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor komisyonu başkanı olmuştur. Komisyon başkanlığı sırasında “4+4+4” olarak bilinen ilköğretim ve ortaöğretim kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifini görüşmek üzere kurulan alt komisyona da başkanlık etmiştir. Komisyonda tamamlanan çalışmaların ardından 2012-2013 eğitim-öğretim yılından itibaren yeni sistem uygulanmaya başlanmıştır. Yine Işık’ın başkanlığında toplanan komisyon Ankara’da Anka Teknoloji Üniversitesi’nin kurulmasına karar vermiştir.Işık, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 25 Aralık 2013 tarihinde Nihat Ergün’ün istifasıyla boşalan Bilim, Sanayi ve Teknoloji bakanlığına atanmıştır. Bakanlığının başlangıcında araştırma fonlarının yeterli miktarda proje gelmemesi nedeniyle kullanılamadığını ifade etmiş, projeleri ve yerli üretimi desteklemek için faaliyetlerde bulunmuştur. Ayrıca yerli ilaç, yerli uydu ve yerli otomobil konularına da öncelik vereceklerinin sinyalini vermiştir. Işık’ın vurgu yaptığı yerli otomobil üretimi konusunda TÜBİTAK destekli çalışmalar, onun döneminde de devam etmiştir. Bu çerçevede elektrikli araç teknolojilerinin geliştirilmesi başlıklı çağrı aracılığıyla yerli otomobil üretimi konusunda girişimler hızlanmıştır. Işık, yerli cep telefonu üretimi konusunda da adımlar atmış ve yerli üretim için 5 milyon Türk Lirası teşvik verileceğini açıklamıştır. Işık, üniversite-sanayi işbirliklerini de desteklemiş ve üniversitelerin teknolojik gelişim sürecinde sanayicilerin yanında yer almaları gerektiğini ifade etmiştir. Üretimde elektrikli motorların kullanımı sayesinde 8 milyar liralık tasarruf sağlanması hedeflenen sanayide enerji verimliliği çalışmaları da onun bakanlığı döneminde başlamıştır.
Ak Parti’nin yeni dönemde A Takımı’nda olması beklenen Işık, 2015 seçimleri döneminde hiçbir partinin tek başına iktidar olamaması, koalisyon kurulamaması ve yeni seçim kararı alınmasının ardından Ahmet Davutoğlu tarafından kurulan seçim hükümetinde de bakanlık görevini sürdürmüştür. 62.-64. hükümetlerde bilim, sanayi ve teknoloji bakanı olarak görev alan Işık, Davuoğlu’nun istifasının ardından Binali Yıldırım tarafından kurulan 65. hükümette ise bilim, sanayi ve teknoloji bakanlığından ayrılarak milli savunma bakanı olmuştur. Ayrıca 19 Temmuz 2017 tarihinden başbakanlık makamının kaldırıldığı 9 Temmuz 2018 tarihine kadar başbakan yardımcılığı görevini de üstlenmiştir. Milli savunma bakanlığı sırasında PKK silahlı terör örgütü ile mücadele konusunda yeni adımlar atılmıştır. Ak Parti’nin sürdürdüğü “Batı’dan Doğu’ya Kardeşlik” programı çerçevesinde Mardin’de açıklamalarda bulunan Işık, terörle amansız bir şekilde mücadele edeceklerini ama aynı zamanda da kardeşlik bağlarını güçlendirmek için de gerekli tüm adımların atılacağını bildirmiştir. Işık’ın bakanlığı sırasında, Suriye’deki iç savaşın Türkiye’yi de tehdit eder hâle gelmesi ve IŞİD militanlarının Türkiye’ye Gaziantep’e düzenlenen saldırı üzerine 24 Ağustos 2016 tarihinde Fırat Kalkanı harekâtı başlatılmış ve bu harekât 29 Mart 2017’de başarı ile tamamlanmıştır. 2016-2018 yılları arasında bakanlık görevini sürdüren Işık, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin kurulması ile bu görevini Hulusi Akar’a devretmiştir.
Fikri Işık, TBMM’nin 23.-27. dönemlerinde Ak Parti’nin Kocaeli milletvekili olarak yer almış olup hâlen milletvekilliği görevi devam etmektedir. Meclisteki ilk döneminde 2007-2011 yılları arasında anayasanın çeşitli maddelerinde değişiklikler yapılmasına ilişkin kanun tekliflerinde imzacı olan Işık, Türk dilinin korunması, uyuşturucu bağımlılığının ve kaçakçılığının önlenmesi, doğal yaşamın korunması ve deprem riskinin tespitine yönelik meclis araştırmalarına katılmıştır. Meclisin 24. döneminde, yine bazı anayasa maddelerinde ve yükseköğretim kurumları teşkilatı kanununda değişikliklerle ilgili kanun tekliflerinde imza sahipleri arasında yer almıştır. Bu dönemde, bilgi ve iletişim teknolojilerinin gelişmesinde imkân ve risklerin belirlenmesi, terör sorununun çözümüne ilişkin yolların değerlendirilmesi ve doping sorununun kontrol altına alınmasının tespiti konusunda mecliste yapılan araştırmalara iştirak etmiştir. Meclisin 25. döneminde kanun tekliflerinde imzası bulunmayan Işık, 26. dönemde ise anayasanın bazı maddelerinde değişiklik yapılmasına dair iki kanun teklifinde imzacı olmuştur. Meclisin son döneminde ise yeraltı ve yer üstü su kaynaklarındaki israfın önlenmesine yönelik tedbirlere ilişkin mecliste yapılan araştırmaya katılmıştır. Işık, milletvekilliği görevini sürdürdüğü süreç içerisinde mecliste pek çok kez söz almış ve ilgili konularda görüşlerini ve önerilerini beyan etmiştir.
Fikri Işık, 2017 yılında başbakanlık genelgesi ile yapılan görev dağılımında Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumundan sorumlu başbakan yardımcısı olmuş, Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu’nun sorumlulukları kendisine verilmiştir. Işık, ODTÜ Mezunlar Birliği Vakfı, Hereke Eğitim ve Kültür Yardımlaşma Derneği, Kızılay, Yeşilay, Ay Işığı Yetim ve Öksüz Çocuklar Yardımlaşma Derneği ve Kocaeli Gümüşhaneliler Vakfı üyesidir. İyi düzeyde İngilizce ve orta seviyede Arapça bilen Işık, evli ve dört çocuk babasıdır.
KAYNAKÇA
“AK Parti Milletvekili Aday Listesi Açıklandı”, Hürriyet, 11 Nisan 2011; “Üniversiteler Teknolojik Gelişimde Sanayicilerin Yanında Olmalı”, Hürriyet, 17 Haziran 2014; “İşte 65. Hükümette Yeni İsimler, Yeri Değişenler ve Gidenler”, Hürriyet, 24 Mayıs 2016; “Bakan Işık: Terörle Amansızca Mücadele Edeceğiz”, Hürriyet, 25 Haziran 2016; “Fikri Işık”, Biyografya, https://www.biyografya.com/biyografi/6477, Erişim Tarihi: 8 Ekim 2021; “Sayın Fikri IŞIK Kurumumuzdan Sorumlu Bakanımız Oldu”, https://www.tdk.gov.tr/icerik/ basindan/sayn-fikri-iik-kurumumuzdan-sorumlu-bakanmz-oldu/, Erişim Tarihi: 8 Ekim 2021; “Fikri Işık”, Türkiye Büyük Millet Meclisi Tüm Dönemler Milletvekilleri, https://www5.tbmm.gov.tr//develop/ owa/milletvekillerimiz_sd.sonuc?p_donem=&adi=fikri&soyadi=%FD%FE%FDk&il=&parti=&kelime=, Erişim Tarihi: 8 Ekim 2021; “Fikri Işık Biyografisi”, https://www.haberler.com/fikri-isik/biyografisi/, Erişim Tarihi: 8 Ekim 2021; “4+4+4’e Başlama Tarihi 2012”, Hürriyet, 29 Şubat 2012; “Ankara’ya Yeni Üniversite”, Hürriyet, 19 Nisan 2013; “Başbakan Yeni Kabineyi Açıkladı”, Hürriyet, 29 Aralık 2013; “Para Var, Proje Yok”, Hürriyet, 24 Ocak 2014; “Yerli Cep İçin Peşinat Devletten”, Hürriyet, 15 Mart 2014; “‘Elektrik’li Final”, Hürriyet, 22 Mart 2014; “8 Milyar Liralık Motor Hamlesi”, Hürriyet, 13 Eylül 2014; “Cerablus’a ‘Fırat Kalkanı’ Harekâtı”, Aljazeera, 24 Ağustos 2016; “Fırat Kalkanı Bitti”, Aljazeera, 30 Mart 2017; “AK Parti’de 2015 Senaryoları ve Yeni A Takımı”, Hürriyet, 28 Ağustos 2012.
Esin TÜYLÜ TURAN