FEYZULLAH YAVUZ ULUGÜN

Madde no:473

Kaptan, Turist Rehberi, İş adamı, Yazar

Babası Ahmet Ulugün 1924 mübadelesi ile önce Söke sonra Akhisar’a yerleşen Feyzullah ve Saadet Hanım’ın çocukları olarak 1930’da Akhisar’da doğmuş, 1951-1952 döneminde Ankara II. Sanat Enstitüsü kuyumculuk bölümünden mezun olmuştur. Bölümün ilk ve son mezunudur. Ahmet Ulugün bütün aile fertlerinin İzmit’e yerleşmesi üzerine kuyumculuktan mezun olduktan sonra İzmit’e yerleşti. Kuyumculuk yanında futbol hakemliği yapmaya başladı.

Yavuz Ulugün, İzmit’in ilk milli futbol hakemlerinden kuyumcu Ahmet Ulugün ve Meral Hanım’ın oğlu olarak 04.01.1956 tarihinde İzmit’te dünyaya geldi.

1967 Ulugazi İlkokulu, 1976 Galatasaray Lisesi ve 1981 İTÜ Denizcilik Fakültesi Güverte Bölümü’nden mezun oldu. Üniversite yıllarında rehberlik ve turizmcilik yaptı. Uzun bir süre uzak yol gemi kaptanlığı yaparak dünyanın pek çok noktasına gitme imkânı elde etti. Derince Limanı’nda kılavuz kaptanlık yaptı. Yerli ve yabancı gemilerde kaptanlık ve kılavuz kaptanlık yaptıktan sonra 1992’de ortakları ile birlikte Melody Gemi Acenteliği ve Turizm Ltd Şti’ni kurmuş, hâlen bu şirketin genel müdürlüğünü yapmaktadır.

1994-98 İzmit Saraybahçe belediye meclis üyeliği yanı sıra SHP il sekreterliği ve CHP il bşk. yrd. da yapmıştır. Meclis üyeliği sırasında ilk kez “Kültür ve Sanat” komisyonunu kurmuş, belediyece öğrencilere burs verilmesini, yakın kentlerde okuyan İzmitli öğrencilere otobüs servisi konulmasını sağlamış, yaz aylarında uluslararası gençlik kampları organize etmiştir. Bir sivil toplum örgütü olarak kent yaşamı hakkında politikalar üretmiş, gerektiğinde ses getiren muhalefet yapmıştır. Kent Kurultayı’nın kuruluşunda öncülük etmiştir.

Akıcı düzeyde Fransızca ve İngilizce, az miktarda İtalyanca ve İspanyolca bilmektedir.

Denizcilik sektörü ile ilgili Guide to Turkish Ports / Türkiye Limanları Rehberi adlı İngilizce bir eseri bulunmaktadır. Deniz Ticaret Odası’nda sektörü ile ilgili komite üyesidir. Kocaeli tarihi üzerine geniş bir arşive sahiptir.

31.08.1986 tarihinde Hacer Hanım’la evlendi. 1987 doğumlu Ezgi adlı kızı ve 1992 doğumlu Bora adlı bir oğlu bulunmaktadır. Kızı avukat olup Ali Baran ve Ela Derin adlı iki çocuğu vardır. Oğlu ise A.Ü. İletişim Fakültesi mezunu olup kendisi ile çalışmaktadır. Alina adlı bir kızı vardır.

Yavuz Ulugün, İzmit şehir tarihine dair yakın ilgisini çeşitli gazete ve dergilerde yazdığı yazılarda göstermiştir. Kocaeli Şehiriçi dergisi ile Demokrat Kocaeli, Özgür Kocaeli ve Kocaeli Haberci gazetelerinde çok sayıda makale, çeşitli sempozyumlarda Kocaeli tarihi üzerine bildirilerin yanı sıra 15 telif bir de tercüme kitabı bulunmaktadır.

Eserleri: Guide to Turkish Ports, (Türkiye Limanları Rehberi), 1998; Kocaeli ve Çevresi’nde (Birthynia) İnanç Turizmi, 2001; Kocaeli Tarihi, Osmanlı ve Ulusal Kurtulus Dönemi, 2002; Kocaeli ve Çevresi (Bithynia) Tarihi I Tarih Öncesi ve Helenistik Dönem, 2004; 1745 Yılında İzmit ve İznik’e Yapılmış Bir Gezi’nin Öyküsü, 2005 Çeviri; Kocaeli ve Çevresi (Bithynia) Tarihi Arkeolojik, Epigrafik, Numizmatik Bibliografyası, 2006; Kocaeli ve Çevresi Tarihi II Roma Dönemi, 2007; Seyahatnamelerde Kocaeli ve Çevresi, 2008; Kocaeli ve Çevresi Denizcilik Tarihi, 2009; Kocaeli & Vicinity (Bithynia) in Journeys, 2010; Kocaeli ve Çevresi Tarihi III Bizans, Selçuklu & Haçlilar Dönemi, 2010; İzmit Esnaf ve Ticaret Tarihi (ortak çalışma), 2013; İzmit Mezar Kitabeleri, (ortak çalışma), 2016; Kocaeli (Halk) Bankası 2018; Kent ve Bisiklet, 2021. Çevirileri: Clive Foss, Ortaçağ Kalelerinin İncelenmesi II, Nikomedia, 2002.

KAYNAKÇA

F. Yavuz Ulugün, Mübadil Torunları, Kocaeli 2021; Hüseyin Erol, İzmit Esnaf ve Ticaret Tarihi, İzmit Rotary Kulüp Yay. Kocaeli 2013; https://marmarabasin.com/biyografi/f-yavuz-ulugun-kimdir-51716. htm.

İbrahim ŞİRİN