AHMET GÜNEŞ

Madde no:46

Akademisyen

1965’te Kırşehir’de doğdu. 1986’da Ankara Üniversitesi DTCF Tarih Bölümü’nden mezun oldu. 1987’de Ankara Üniversitesi SBE’de Araştırma Görevlisi olarak ilk akademik görevine başladı. Yüksek lisansını (1988) ve (“XVI. Yüzyıl Başlarından XVII. Yüzyıl Başlarına Kadar Kocaeli Sancağı” adlı tezle) doktorasını (1995) Ankara Üniversitesi SBE’de tamamladı. 1991’de Araştırma Görevlisi olarak göreve başladığı Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yeniçağ Tarihi Ana Bilim Dalında 1996’da Yardımcı Doçent oldu. 2000’de -Yeniçağ Tarihi Bilim AlanındaDoçent unvanını, 2006’da ise -Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yeniçağ Tarihi Ana Bilim DalındaProfesör unvanını aldı. Halen Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yeniçağ Tarihi Ana Bilim Dalında Profesör olarak çalışmaktadır. Söz konusu süreçte, çeşitli idari görevlerde bulundu ve -verdiği dersler ve yaptığı danışmanlıklarla, bazıları da akademisyen olançok sayıda öğrenci yetiştirdi.

Bilgi üretimindeki -yönlendiricietkilerini belirlemeye, böylece sahih bilgi üretimini sağlamaya dönük olarak Osmanlı tarihinin kaynakları, yöntem ve yaklaşım meselelerinin çözülmesine dönük olarak da tarihe ve de Osmanlı tarihine bakış, Osmanlı tefekkürü ve Medeniyeti konularıyla ilgilenmekte/uğraşmakta ve bu konulara yönelik -disiplinler arası koordinasyonu da esas alanbilimsel araştırma ve incelemelerde, dolayısıyla da telif faaliyetlerinde bulunmaktadır. Bu bağlamda yukarıda adı geçen doktora tezinden de anlaşılacağı gibi, Osmanlı Devleti’nin kuruluş sahasında yoğunlaşmak üzereOsmanlıların idari, sosyal, ekonomik vs. vaziyeti ile ilgili yerel tarih çalışmaları yapmaktadır.

Bu çerçevede, 16. ve 17. yüzyıllarda (Üsküdar, İznik ve Adapazarı da dahil olmak üzere, bugünkü Kocaeli iline göre daha geniş bir yüz ölçümüne sahip olan) Kocaeli sancağının ahvaline dair yapmış -ve de öğrencilerine tez olarak yaptırmışolduğu çalışmalar özellikle zikredilmeye değerdir. Bazıları kaynakçada sunulmuş olan bu çalışmalar, söz konusu sancak/bölge tarihini, şehirlerinden kırlarına -bu çerçevede, mahalleleri, köyleri, dolayısıyla nüfusu, kurumları (vakıfları/ zaviyeleri) geçim/gelir kaynakları vb. gibi, idari, sosyal, ekonomik/mali vs.çeşitli yan ve yönleriyle -geleneksel şartlar bağlamındaincelemeye ve aydınlatmaya hasredilmiştir. Ahmet Güneş’in, adı geçen önemli coğrafyanın -Osmanlıgeçmişine bilimsel açıdan ışık tutan araştırma ve çalışmaları devam etmektedir.

KAYNAKÇA

Ahmet Güneş, “Karakteristik Bir Osmanlı Nefsi: Gebze”, Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, C.:1, 1997. “Ağaç Denizinde Bir Kaza ve İki Köy: Ada, Koyluca-ı Kebir ve Sagir”, 1. Sakarya ve Çevresi Tarih ve Kültür Sempozyumu (22-23 Haziran 1998) Bildiri Kitabı; “16. Yüzyılda İznik’te Zaviyeler ve Gelir Paylaşımı”, A.Ü. DTCF. Tarih Bölümü Tarih Araştırmaları Dergisi, Sayı: 36, 2004; “16. ve 17. Yüzyıllarda Üsküdar’ın Mahalleleri ve Nüfusu”, Üsküdar Sempozyumu I (2003), Bildiriler, Cilt: 1, İstanbul 2004; “16. ve 17. Yüzyıllarda İznik (Şehri, Mahalleleri ve Nüfusu), Uluslararası İznik Sempozyumu (5-7 Eylül 2005), İznik; “16. ve 17. Yüzyıllarda İznikmid Şehri”, Uluslararası Gazi Akça Koca ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu (Bildirileri), 1, 2014; “Gelir Kaynaklarına Göre 16. Yüzyılda Yalakabad Kazası Vakıfları”, Uluslararası Karamürsel Alp ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu (Bildirileri), 2, 2016. 

İlhami DURMUŞ