FATMA TÜRK KUŞKAYA

Madde no:456

Şair, Yazar

1946 Gölcük–Kocaeli doğumludur. Sekreterlik, muhasebecilik, öğretmenlik, radyo ve televizyon programcılığı yaptı. İlk şiirleri 1963 yılında Gölcük Doğuş gazetesinde yayımlandı. Turnalar Şafağı (1966), Umut Tohumları (1997), Zamansız (2000), Su Sus (2012) adlı şiir kitapları ile Sen Hiç Aşık Oldun Mu? adlı öykü kitabı okurlarıyla buluştu. Şiir, öykü ve deneme yazıları Posta ve Kocaeli’de yayımlanan gazetelerle Ayrıntı, Siyah Beyaz, İnsancıl, Damar, Gökyüzü, Akademi Gökyüzü, Düşlük, Tay, Şehir, Kar, Çağdaş Yaşam, Aydili, Şarköy Sanat, Akköy, Sanat Yaprağı, Güzel Yazılar, Sesleniş, Yalın Ses, Çınaraltı, Türk Dili, Üvercinka gibi pek çok dergide yayımlandı. Ayrıca “Hayatı Dokuyanlara – Emekçi Kadınlara Şiirler”, “Kocaeli Yöresi Güldestesi”, “Kocaelili Şairler Antolojisi”, “Kocaeli Edebiyatçıları Derlenimi”, “Kalpleri Küçük Bir Bahçe Onların – Kayıplar İçin Şiirler”, “Kraliçe Olbia’dan Sultan Anne’ye, Geçmişten Günümüze Gölcük’te Kadın”, “Tarihte Gölcük – Gölcük’te Tarih”, “Güngör Gençay’ın Ardından”, “Bir Portre: Afşar Timuçin”, “Güne Düşen Benekler” ve “Geçmişi Çağırmak” adlı kitaplara katkı sağlamıştır.

“Burcu Burcu” adlı şiiri Cengizhan Sönmez tarafından bestelenerek TRT repertuarına girdi. Poezie Turca Moderna Antologie’de Romenceye çevrilen şiirleri yer almaktadır. Kocaeli şiirleri yarışmasında ikincilik, Prestij Haber ve Van 100. Yıl Üniversitesi şiir yarışmasında birincilik, Anadolu Halk Bilimleri Akademisi Yaşar Kemal öykü yarışmasında üçüncülük ödülü kazanmıştır. Türkiye Yazarlar Sendikası, Aydili Sanat Derneği, Cemal Süreya Kültür ve Sanat Derneği, Türkiye Edebiyatçılar Derneği üyesidir.

Şairliğinin yanı sıra sosyal platformlarda da Fatma Türk Kuşkaya ismine sıkça rastlanmaktadır. Özellikle Gölcük Yardımseverler Derneği, İzmit Yaşlı ve Düşkünler Derneği ile Çocukların Okullarında Koruma Dernekleri gibi pek çok sosyal sorumluluk faaliyetinde gönüllü çalışmalar yapmaktadır. Uzun yıllar radyoda program da yapan Fatma Türk Kuşkaya burada ciddi bir dinleyici kitlesine sahip olmuştur. Fatma Türk Kuşkaya’nın radyoda yaptığı “Bir konu bir Konuk” adlı programına, aralarında Şakir Balkı, Selahattin Uyuşan, Ruşen Hakkı, İhsan Topçu gibi Kocaeli’den pek çok edebiyatçı ve sanatçı konuk olarak katılmıştır. Televizyonda da programlar yapan şair, önce Ruşen Hakkı’nın ardından devam ettirdiği “Günler, Dergiler, Kitaplar” ardından da “Yaşam Biter sanat Sürer” adlı programla izleyicileriyle buluşmuştur. Şair, “Ağlama” adlı şiirinde kâhin olmaya gerek yok kendinden kurtulan herkes bilir karanlığın ne doğuracağını doğan her neyse sonsuza dek yaşayamayacağını derken 2018 yılında bir gazetedeki röportajında şiire ve şaire dair şu tespitlerde bulunmaktadır: “Her insan duygusaldır. İlk gençlik yıllarında âşık olur, şiir yazar veya yazdığını zanneder. Şiir olduğunu zannettiği duygularını yazar ama edebi şiir yazmak zordur. Donanım gerektirir. Okuma gerektirir. Şiir yazmak için yaşama katılmalı, eğitim almalı, şiir yazmak çok zor, çok. Özgürlük gerektirir ve şiir özgün olacak, özden gelecek, taklitten uzaklaşmayı öğrenene kadar kitaba koymamak gerekir. Öykü ve şiirlerimizi kitaplaştırmak için acele etmememiz gerekir. Çünkü şiiri kitaplaştırdığın anda okuyucunun oluyor ve okuyucuya karşı sorumluluk duymak zorundayız.”

KAYNAKLAR

www.siirakademisi.com; http://sukrukirkagac.blogspot.com; Gölcük Haber, 18 Eylül 2021; https://akarhaber.com, 13 Nisan 2021;

https://kyod.org; Kocaeli gazetesi, 17 Temmuz 2018.

Turgut KARAÇOBAN