FARUK ERTUNÇ

Madde no:451

Fotoğraf Sanatçısı

Faruk Ertunç, 16 Ekim 1941 İzmit doğumlu, anne tarafı İzmit’in tanınmış ailelerinden Efelere, baba tarafı İstanbul, dedesi ise Çanakkale Savaşı’nda şehit olmuş Mustafa Çavuş’tur. Geniş ve şahsına münhasır bir aileye sahiptir. Kocaeli kentinin oldukça başarılı fotoğraf sanatçılarından biridir. İlk, orta ve lise eğitimini İzmit’te tamamlayan Faruk Ertunç, o zamanki adıyla İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Bölümü’nü kazanmış, yüksek mimar olmuştur. Aynı zamanda bilim (paleontoloji-arkeoloji-Kandıra çevresi dip tarihi), sanat (fotoğraf), spor (kayak, dağcılık, su altı, mağaracılık) konuları ile yakından ilgilenmiş ve uzun süre yapmıştır. Kocaeli Müzesi’nde, kazı çalışmalarında bulduğu tarihi eserlerle, kendi adına yapılmış bir köşe bulunmaktadır. Arkeolog olmamasına rağmen, bir amatör olarak Çankırı ve Antalya kazılarına katılmış ve istek üzerine Çankırı Müzesi’nin iç tasarım düzenlemesini yapmıştır. Başarılı bir yüksek mimar olması sebebi ile o dönemin Van Üniversitesi dekanı Sn.Yücel Aşkın ve Prof. Erksin Güleç’in ısrarları ile Van Üniversitesi’nin projesini çizmiştir. Ömür boyu çok hareketli bir yaşam tarzı olan Faruk Ertunç, İstanbul’da Yarımburgaz Mağarası’nı bularak, İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Mehmet Özdoğan başkanlığında kazı çalışmaları başlatılmasını sağlamıştır. Mağara keşifleri ile ilgili askerlik yaptığı dönemde Zonguldak ve çevresinde birçok mağaranın bulunmasına katkı sağlamıştır. Dönemin Türkiye Mağaracılık Derneği Başkanı Temuçin Aygen’e bildirerek, birçok mağaranın turizme açılmasını bizzat sağlamıştır. Ayrıca 1995-1996 yıllarında, Karadeniz’in Dip Tarihi Araştırmaları ile Henry Ford Çevre Ödülü’nü kazanmıştır ve İzmit’te Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nde dağcılık ajanlığı yapmıştır. İzmit Sanayi Odası, oda orkestrası kurulmasına Nazmi Tirben ile katkı sağlamıştır. Bunun yanı sıra yüksek mimar olarak İzmit’te çeşitli binalar inşa etmiştir. Bir dönem İzmit’te Ertunç Mobilya adında mobilya atölyesi açıp İstanbul’da Casa Bella adlı mağazada uzun süre ticaret yapmıştır.

Bu kadar çeşitli işi, kısacık bir hayata sığdırmaya çalışan Faruk Ertunç fotoğraf dünyasına babasının körüklü makinası ile adım atmıştır. Şimdiki adıyla Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde okurken, sınıf arkadaşı Mehmet Bayhan ile fotoğraf çalışmalarını devam ettirmiştir. Türk fotoğrafında çığır açacak yeniliklerle, fotoğrafta kırmızı leke, çeşitli şapkalar, şemsiyeler ve aile fertleriyle yaptığı kurgusal fotoğraflarla, ulusal ve uluslararası alanda birçok ödülün de sahibi olmuştur. Bununla birlikte 1995 -1996 yıllarında Cumhuriyet gazetesi Yunus Nadi Fotoğraf Ödülü’nü arka arkaya iki kez, Abdi İpekçi Dostluk ve Barış Ödülü’nü de bir kez kazanarak adından epeyce söz ettirmiştir. Fotoğrafları, üç yüzden fazla uluslararası karma sergide, dünyanın önde gelen fotoğraf sanatçıları ile birlikte, iki defa Fransa’da olmak üzere, İngiltere ve Romanya’da özel sergilerde yer almıştır. Birçok fotoğrafı Fransa, Macaristan, Avusturya ve Romanya’da müzelerde bulunmaktadır. Ayrıca F.I.A.P Müzesi’nde de bir fotoğrafı bulunmaktadır. Kazandığı uluslararası ödüllerden bazıları: 1987 Red River Exhibition Kanada onur ödülü, 1987 Hong Kong bronz madalya,1987 Air-France birincilik ve ikincilik ,1988 Algarve-Portekiz gümüş madalya, 1988 Smetwick-İngiltere altın madalya, 1988 Kodak-Almanya (onbin fotoğraf arasında) – birincilik, 1989 Famiqlia-İtalya Fiap altın madalya, 1989 Taiwan gümüş madalya, 1990 Sıbıu-Romanya (dünyadaki ödüllü fotoğrafçılar arasında) bronz madalya, 1995 Balantines-İngiltere özel ödül, 1996 Sami Güner Uluslararası Yarışma özel ödül, 1999 Mundial Fotofest iki gümüş madalya, 2002 Super SircuitAustria bronz madalya, 2002 Algarve-Portekiz gümüş madalya, 2002 Sami Güner uluslararası başarı ödülü, 2002 Caja Vital-İtalya gümüş madalya, 2004 Caja Vital-İtalya gümüş madalya, 2004 Algarve -Portekiz gümüş madalya, 2005 Odessa -Ukrayna gümüş madalya,1988 İngiltere Smetwick ve 1989 Fransa Macon yarışmalarında kapak fotoğrafı, 1988 Belçika uluslararası fotoğraf birliği Fiap Müzesi’ne bir fotoğrafı, 1990 Japonya-Nikon fotoğraf takvimine bir fotoğrafı, 1989 Fransa, 1994 Romanya’da seçilen 30 fotoğrafçı ile aynı sergide yer alma, 1994 Fransa’da Pablo Picasso ve Victor Hugo galerilerinde, seçilen 18 fotoğrafçıdan biri, 1997 Photography Year Book (dünya fotoğraf yıllığında) seçilen 200 fotoğrafçı arasında yer almaktadır.

Faruk Ertunç, evli ve iki çocuk babasıdır.

KAYNAKÇA

“Fotoğraflarla Geçen Hayatlar” Faruk Ertunç ile röportaj, https:// kbft.org.tr/faruk-ertunc/, https://www.cagdaskocaeli.com.tr/haber/4674015/usta-fotografciya-vefa, https://www.buyukkocaeli.com. tr/haber/4868199/faruk-ertuncten-omur-dedigin-fotograf-sergisi

Haluk Arda OSKAY