Çayırova Süt’ün Kurucusu
Ertan Patır, 1941 yılında doğdu. Babası, Kocaeli’nin köklü esnaflarından Salim Patır’dır. İlkokul öğrenimini Akçakoca İlkokulu’nda tamamladı. İzmit Ortaokulu’nun ardından İzmit Endüstri Meslek Lisesi’nin elektrik bölümünü bitirdi. 1962 yılından sonra babası Salim Patır ile iş hayatına katıldı. O yıllarda babasının sürdürdüğü bakkaliye işinin bırakılması sonrasında süt ürünleri imalatı ve helva üretimine başladı. İmalathaneleri Fethiye Caddesi Dar Sokak, No: 4 adresinde bulunuyordu. 1968’de İzmitli Yavalar Ailesi’nin kızı olan Şirin Hanım’la evlendi. Bu evliliğinden Tamer ve Tolga adlarında iki çocuğu dünyaya geldi. Patır ailesi, süt ürünü satışına cam kâse içinde yoğurt ile başlamıştı. 1972’de imalattaki yüksek verimin ardından imalathanenin de küçük gelmesi ile birlikte bugün de varlığını sürdüren ve Çayırova markasını taşıyan Vezirçiftliği’ndeki 6000 m2 bir alana süt ve süt mamulleri fabrikası kuruldu. 1977 yılında daha önce babası Salim Patır’ın kurduğu helvacı dükkânını babasının amcası olan Abdullah Bendegül’ün varislerine bıraktı. Böylece süt ve süt ürünleri işine ağırlık verdi. Günümüzde “Çayırova” markası ile satılan süt ve süt ürünleri, “Ya-Pa” adı altında pazarlanmaktadır. Fabrika, Kocaeli ve Sakarya bölgesinden topladığı günlük sütleri, günümüzün modern teknik ekipmanlarının da katkısıyla 100 ton/gün miktarında bir işleme kapasitesine sahiptir. Ürünler, Adapazarı, Yalova, İstanbul ve İzmit’te pazarlanmaktadır.
İzmit’in ticari tarihi üzerine yapılmış önemli bir çalışma olan İzmit Esnaf ve Ticaret Tarihi isimli eserde Ertan Patır babası ile birlikte geçirdiği yıllara dair anılarını ve ticari anlayışını şu cümlelerle aktarmaktadır:
“Bizim ticaretimiz bir silsileyi takip eder. Ben ticareti onlardan öğrendim. Dedemler yokluk yıllarında bu işleri yapmışlar. Babam o günleri hep anlatırdı. Babamla birlikte günde on altı saat çalışıyorduk. Babam çok titiz bir insandı. İşinde temizliğe çok önem verir, Müşteriye saygı esastır. Gülmesini bilmeyen, ticaret yapmasın derdi. Şimdi ben de çocuklarım ile birlikte çalışıyorum. Büyük oğlum Tamer İşletme mezunu. Şirketimizin finans ve satış işleri ile ilgileniyor. Küçük oğlum Tolga ise makine mühendisi oldu ve üretim ile ilgileniyor. Çayırova markası ile üretip, "Ya – Pa" ile pazarlıyoruz. Kandıra Organize Sanayi Bölgesi’nde, günde 200 ton süt işleme kapasitesine sahip bir fabrika kurmayı hedefliyoruz.”
KAYNAKÇA
Erol, Hüseyin, İzmit Esnaf ve Ticaret Tarihi, ed. Yavuz Ulugün, İzmit Rotary Kulübü Kültür Yay. 2016; http://www.cayirovasut. com/kurumsal/kurulus-hikayesi (Erişim Tar. 17.5.2021)
Ekrem Mücahit SARI