Gölcük’teki Turistik Destinasyon
Eriklitepe Tabiat Parkı Kocaeli ili Gölcük sınırları içerisinde yer alan 600 dönümlük Erikli Düzü Yaylası içerisinde 300 dönümlük bir alana sahip olup, Gölcük Belediyesi’nin bölgenin turizme kazandırılması amacıyla gerçekleştirdiği proje ile 2015 yılında yapımına başlanarak, 2018 yılında hizmete sunulmuştur. Eriklitepe Tabiat Parkı’nın tamamı devlet ormanı olup, 11.07.2011 tarihli ve 903 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile tabiat parkı statüsünü elde etmiştir.
Erikli Düzü Yaylası’nda bulunan Eriklitepe Tabiat Parkı, İzmit merkeze 30 km ve Gölcük şehir merkezine 15 km mesafede bulunan Beylik köyü sınırından başlayan, yerleşim bölgesine uzak bir konumda ancak, ana ulaşım yollarına yakın bir mesafede bulunmaktadır. İstanbul’a 139,4 km uzaklıkta bulunan Eriklitepe Tabiat Parkı, yürüyüş yolları ve parkurları, piknik alanları, çadır kamp alanları, bungalow tipi evleri, günübirlik kamp alanları ve seyir kuleleri, macera parkı, sosyal alanları, kafeler ve çay bahçeleri, çocuk oyun alanları gibi çok fonksiyonlu alt yapısıyla bölgenin en donanımlı tabiat parklarının başında gelmektedir. Gölcük İhsaniye Mahallesi’ne ulaştıktan sonra, Eriklitepe Tabiat Parkı’na giden yol güzergahı, büyüleyici doğa harikası manzarasıyla eşsiz bir seyahat deneyimi yaşatacak özelliğe sahiptir.
Hem günübirlik ziyaretçilerin hem de konaklamalı ziyaretçilerin ihtiyaç duyacağı tüm alt yapıya sahip, bakir doğal alanlar ile çevrili Karadeniz ve Akdeniz iklimi arasında bir iklimin hüküm sürdüğü, adeta cennetten bir köşe olan büyük bir turizm kompleksidir. Samanlı Dağları’ndaki kayın ağaçlarının yoğun bir şekilde çevrelediği Eriklitepe Tabiat Parkı’nın bu özelliğine “Güneşin Toprağa Ulaşamadığı Yer” sloganıyla vurgu yapılmaktadır.
Yaz ve kış aylarında kesintisiz hizmet sunulan Eriklitepe Tabiat Parkı’nın işletmeciliği Gölcük Belediyesi’nin bir kuruluşu olan GÖLAŞ tarafından yürütülmekte olup, parkın içerisinde iklim ve mevsim koşullarına göre park alanındaki temel spor aletleri ile spor ve rekreatif etkinlikler gerçekleştirmek mümkündür. Kış aylarında, ziyaretçilerin karlanma ve buzlanma nedeniyle araçlarında gerekli önlemleri almaları önem taşımaktadır. Ziyaretçilere, Paintball etkinliğinden, kışın kızak ile kayak imkanına kadar çok çeşitli seçenekler sunulurken, yeme-içmeyi ziyaretçiler tercihine göre kendileri karşılayacakları gibi, satın alabilecekleri tesislerde düşük fiyatlar ile hizmete sunulmaktadır. Çocuklu ailelerin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek konaklama imkanlarına sahip olan Eriklitepe Tabiat Parkı, aynı zamanda çadır kurarak konaklamak isteyen ziyaretçiler için de seçeneklere sahiptir. Tesiste 4’er yataklı 15 adet bungalow ağaç ev olup, 60 yatak kapasiteli konaklama hizmeti sunulmaktadır. Yılın her mevsiminde eşsiz doğasıyla sunduğu görsel şölen ve tesislerindeki üst düzey hizmet kalitesiyle, ziyaretçilerinin ziyadesiyle memnun olduğu, başta İstanbul olmak üzere yakın şehirlerden yoğun ziyaretçi alan Eriklitepe Tabiat Parkı, ulusal düzeyde örnek bir tesis konumundadır. Kamp ateşi yakarak, çadırda konaklamak isteyen maceracı doğa severlerden, ailesiyle birlikte gelerek tesisin konaklama imkanlarından ve diğer hizmetlerinden yararlanacak olanlara kadar tüm ziyaretçileri için, Gölcük İhsaniye Mahallesi’nden itibaren başlayan seyahatleri ve tatilleri süresince, Eriklitepe Tabiat Parkı ziyaretçilerine hayatında belki de bir kez daha yaşama imkanı bulamayacakları eşsiz bir deneyim sunmaktadır.
KAYNAKÇA
Anonim, (2013), “Kocaeli Doğa Turizmi Master Planı Taslağı” (Proje Sorumluları: Songül Çetin, Nilgün Açıkgöz ve Dilek Adıgüzel), İstanbul Orman Su İşleri 1. Bölge Müdürlüğü, Kocaeli Şube Müdürlüğü, Kocaeli; https://dogadakiler.com/Bungalov/ Kocaeli-Bungalov/eriklitepe-tabiat-parki/#gallery, Erişim Tarihi: 25.08.2021; https://www.azbibak.com/eriklitepe-tabiat-parki-kocaeli/, Erişim Tarihi: 22.09.2021; https://www.golcuk.bel.tr/haber/1/8199/gunesin-topraga-ulasamadigi-yer--eriklitepe, Erişim Tarihi: 15.09.2021; https://www.tripadvisor.com.tr/Attraction_Review-g1156330-d12896626-Reviews-Eriklitepe_Tabiat_Parki-Golcuk_Kocaeli_Province; html, Erişim Tarihi: 12.09.2021.
Bilsen BİLGİLİ