ERDİNÇ ÇELİKKOL

Madde no:410

Koro Şefi, Ses Sanatçısı, Besteci, Müzikolog

23 Mart 1938’de Bursa’da doğdu. Babası Hüseyin Rahmi ve annesi Ayşe Hanım’dır. Müziğe 1951 yılında Bursa Türk Musikisi Derneği’nde başlamıştır. İzzet Gerçeker, Ekrem Yöntem, Yaşar Kızılay, Mehmet Kutlugün, Mûsâ Kumral, Nebahat Üner ve Emin Ongan gibi değerli hocalarla çalışmıştır. Bursa Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı’nda Şef, Genel Sanat Yönetmenliği ve Müdürlük görevlerini bir arada yürütmüş, Kültür Bakanlığı Bursa Klâsik Türk Müziği Korosu Şefliği görevini 14 Aralık 1999’dan emekli olduğu 23 Mart 2003’e kadar sürdürmüştür. İstanbul Radyosu›nda Türk Müziği Koro ve Orkestralarının canlı programlarında şeflik yaptı. 1960 yılından bu yana beste çalışmaları sürmektedir. Sözleri Mustafa Töngemen’e ait “Gel gönlümü yerden yere vurma güzel, ne olursun” adlı nihâvent eseriyle 1991’de Milliyet gazetesi okurlarınca Yılın Bestekârı unvanına lâyık görülmüştür. 2021 Eylül ayı itibariyle 347 eseri TRT Repertuarına alınmıştır.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı’nın plân ve programlarına uygun olarak 2 cilt ve 1300 sayfadan oluşan Türk Mûsıkîsi Bilgileri ile Arapça, Farsça ve Osmanlıca kelimelerin açıklandığı Türk Mûsıkîsi Dili adını verdiği kitaplarını müzik severlerinin bilgisine sunmuştur. 1997 yılında İzmit Sabancı Kültür Merkezine büstünün konulmuştur. Bursa Büyükşehir Belediye Konservatuvarı’nda adına sınıf tahsis edilmiştir. Besteci adına “Şef Erdinç Çelikkol – Beste Yarışması – 2003” ve “Bir Bursa Akşamında Sanat 2005 – Erdinç Çelikkol Özel Gecesi” etkinlikleri düzenlenmiştir. Halen İzmit Türk Mûsıkî Derneği Korosu, Gemlik Belediyesi Kültür Sanat Derneği TSM Korosu, Orhangazi Halk Eğitimi Merkezi TSM Korosu kendi öğrencilerinden oluşan, Özel Bursa Türk Mûsıkîsi Topluluğu ve Bursa Sanat Müziği Sevenler Derneği Korolarını çalıştırmaktadır.

Islandım aşk yağmurunda (hicaz), Düğün (hüseyni), O beyazlar ne yaraşmış geline (segah), Gelincikler çiçek açtı kırlarda (nihavent), Nereden bileceksin (hüzzam), Kaybolan yıldız gibi ve Sevdaya derman olmaz (muhayyer kürdî) ve Servi boylu ince belli (nikriz) bilinen eserleri arasında yer almaktadır.

KAYNAKÇA

BGC: Bursa Gazeteciler Cemiyeti, “Çelikkol, Erdinç”, Bursa Gazeteciler Cemiyeti Web Sitesi, Erişim Tarihi: 20.09.2021; http://bgc.org.tr/ansiklopedi/celikkol-erdinc.html ; Erdinç Çelikkol, “Özgeçmiş”, Şef Bestekar Erdinç Çelikkol: Müziğe Adanmış Bir Ömür Web Sitesi, 2013, Erişim Tarihi: 20.09.2021; http://www.erdinccelikkol. com/ozgecmis/; Hakan Bağcı, Erdinç Çelikkol ile Röportaj, Bursa 22.09.2021.

Hakan BAĞCI