EDİP KAYA MORSALLIOĞLU

Madde no:380

Kırtasiye, İş Adamı

1917 yılında Kurtuluş Savaşı’na katılan Edip Kaya, Cumhuriyetin ilanıyla memleketi İzmit’e geri dönmüş ve evlenip ticari hayata atılma kararı almıştır. Tütün eksperi olan babası Mustafa Efendi’nin de onayını alarak ilk dükkanını 1924 yılında 5 lira sermaye ile Hürriyet Caddesi’nde açan Morsallıoğlu bu dükkânda kitap, defter, plak ve kolonya gibi malzemelerin satışına başlamıştır. Soyadı Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle babasının memleketi Mursal kasabasından yola çıkarak Mursallıoğluolarak Ankara’ya başvurmuş; ancak telgrafta meydana gelen hata sonucu soyadı Morsallıoğlu olarak tescil edilmiştir.

Şirket, doğan iki çocuk ile Edip Kaya ve Mahdumları, Morsallıoğlu Kolektif şirketi olarak yolculuğuna devam etmiş ve Hürriyet Caddesi’nde üç katlı yeni bir yere taşınmıştır. Aynı zamanda ürün yelpazesini de genişleterek kırtasiyenin yanında elektrik malzemeleri ve dayanıklı tüketim malzemeleri de satmaya başlamıştır. Ünlü bir firmanın dikiş makinalarının satışına başlanarak bu doğrultuda dikiş kursları düzenlemiştir. 1972’de Edip Kaya Morsallıoğlu’nun vefatıyla şirketin başına Sungur Morsallıoğlu geçmiştir. Dayanıklı tüketim malzemeleri işinden çıkılarak geniş çeşit ve değişik branşlar sebebiyle işleri birbirinden ayırmak, kurucu Edip Kaya’nın adını yaşatmak amacıyla Edip Kaya Elektrik Kaya Kırtasiye ve Morsallıoğlu Aydınlatma şirketleri kurulmuştur. Edip Elektrik Firması olarak da aydınlatma armatürü işine başlanır ve Türkiye de ilk defa Halogen Armatür üretilir. Şirket bugün Başiskele’deki yerinde ticari faaliyetine devam etmektedir.

KAYNAKÇA

www.morsallioglu.com, Kocaeli gazetesi, 09 Nisan 2011 / 15 Mayıs 2017; Yavuz Ulugün, Hüseyin Erol, İzmit Esnaf ve Ticaret Tarihi, İzmit Rotary Kulübü, 2013.

Turgut KARAÇOBAN