Kocaeli Basınının Kurucu İsimlerinden
Gazeteci Dündar Çiğit, Remziye Hanım ile eczacı yüzbaşı iken ordudan ayrılan, İzmit Devlet Hastanesi Eczacısı Yahya Nahit Çiğit’in (1889-1939) oğludur. 1931 yılında İzmit’te doğdu. Biri erkek dördü kız, beş kardeşinden ağabeyi menenjitten kurtulamadı, ilkokula başladığı sene de babası öldü. Başbakan Refik Saydam’ın başsağlığı mesajı ile gelen 500 TL devlet yardımı ve bağlanan maaşla yetindiler. Ortaokulu tamamlamadan ayrılıp 1948 yılı başında İzmit Tekel Yaprak Tütün Bakımevi’ne işçi olarak girdi. 1950’de Tütün İşçileri Sendikası’nın kurucuları arasındaydı. Askerliğinin İstanbul Yıldız Harp Akademileri Kütüphanesi’nde ‘yazıcı er’ olarak yaptığı bir buçuk yılı, günde neredeyse on saat ne bulursa okuyarak geçirdi. 1953 Ekim ayında askerden dönünce Petrol Ofisi Derince Bölge Müdürlüğü’nde katip olarak işe başladıysa da siyasal söylemleri yüzünden işten atıldı. Gazete kurmaya karar verdi. Hukuk öğrencisi Turgut Kayı, muhasebeci Fikri Dora ile anlaştı. Esnaftan ilan ve matbaada basacakları işlerinin karşılığı borç para topladılar. Gerekli hurufatla eski bir el pedalı ve Şefik Güler, Metin Yenişar ve Birsen Özkaya gibi hızlı mürettiplerle işe başladılar ve gazeteyi Ahmet Fevzi Matbaası’nda bastırdılar. Azim’de gazetecilik, altı ay kadar sürdü.
Akrabası Enver Atafırat Seka Genel Müdürü olunca fabrikaya girdi. Üç aylık ‘İş değerlendirme ve Liyakat Takdiri’ Semineri’nden sonra memur kadrosundaydı. 1957 seçimleri yaklaşırken siyasetle ilgilenmeye başladı. CHP toplantılarında yaptığı konuşmalar, Enver Atafırat’a rağmen 1958 yılı başında Seka’dan ilişiğinin kesilmesine neden oldu. Ailesinin geçimi için İzmit Toptancı Hali’nde bir esnaf kahvesi işletti sonra da bir mezeci dükkânı açtı. 1960 Darbesi’nden sonra tekrar Seka’da çalışma hakkı doğdu. Kağıt-İş Sendikası’na girdi. Sendika yönetiminde iken Türk-İş tarafından Amerika’ya gönderilen bir gruba dahil edildi. 1967 yılı Ağustos sonlarında gittiği Amerika’da 2 ay kaldı.
1968 yılında Leyla Atakan’ın belediye başkanlığını kazandığı seçimin tüm organizasyonunu yürüttü. Seçimden sonra Seka’daki işi yavan gelmeye başlayınca ayrılıp dergi çıkarmaya karar verdi ve istifa etti. Arkadaşı matbaacı Şefik Güler ile birlikte Türkiye’nin bir numaralı endüstri ve ticaret merkezi haline gelen Kocaeli’de ilin sorunlarına eğilecek bir aktüalite dergisi olsun diye çıkardıkları Sesim Dergisi’nin ilk sayısı 05 Eylül 1968 tarihini taşımaktadır. On beş günde bir hazırlanan derginin Türkyolu-Bizimşehir Matbaası’nda tertip ve baskısı yapılırdı. Feridun Özbay’ın da Sesim Kollektif Şirketi kurulduktan sonra dergi, Sesim Matbaası’nda basıldı.
1971’de İl Genel Meclisi Üyesi oldu. 1974 yılında Türk Basın Birliği üyesi olduğu sene ikinci kez Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı seçildi. İl Turizm Komitesi Yürütme Kurulu’nda yer aldı. Feridun Özbay’ın ölümünden sonra kurulan Sesim Limited Şirket’i günlük Işık gazetesini 29 Ekim 1971 günü başlattı. Dündar Çiğit 31 Aralık 1974 günü ortaklıktan ve Sesim Dergisi ve Işık gazetesi yazı kurulundan ayrıldı. Kocaeli Gazete ve Matbaası’nın iki ortağı Ender Aşkın’la Cevat Çetin, Dündar Çiğit’e “Yeni bir şirket kuralım” teklifi ile geldiklerinde Hazım Özbay, Mete Baturer, Mehmet Sadık Efe, Doğan Saygılı, Nazif Çanakçılı’yı da alarak bir Limited şirket kurdular. 16 Mayıs 1975’te Özgür Kocaeli tipo sistemiyle çıkarılmaya başlandı. Veb Ofset Anonim Şirketi ile anlaşmaya varılınca 15 Eylül 1975’te bu defa Kocaeli adıyla sekiz sayfalık bol renkli resimli ofset gazeteye dönüştü. Gazete üç yıl kadar İzmit’te hazırlanıp montajı ve baskısı İstanbul’da yapıldı. 1 Aralık 1978’de İzmit’te basılmaya başlayınca Dündar Çiğit için de bu zor süreç aşılmış oldu. Ruşen Hakkı’ya göre “Muhabirinden tutun da gazetenin üst düzey yönetiminde çalışan herkes gazeteciliği Dündar Usta’dan öğrenmiştir. Olayları yakından izleyen, uçan sinekten haber çıkaran bir kişiydi.”
Gazete, dergi kurucusu olarak değerli kalemleri, yayının yaşaması için de ilan veren kesimi çevresinde tutmayı bildi. Tiraj için şiir yarışması, güzellik yarışması gibi değişik organizasyonlara girişti. Kocaeli basınında önemli yeri olan Sesim Dergisi, Türk Yolu Bizimşehir, Işık, Özgür Kocaeli ve Kocaeli gazetelerinde ses getiren başyazılara, köşe yazılarına ve yazı dizilerine imza attı. 1957 yılında İhsaniyeli Birsen Uzuner ile evlendi. İsmet, Nahit, Ülkü (Durukan) adlı biri kız üç çocuk babasıdır. Mühendislik öğrenimi yapan oğulları da gazeteciliği seçti. Dündar Çiğit, 19.04.1991’de öldüğünde İsmet Çiğit, Kocaeli gazetesi genel yayın müdürü idi.
KAYNAKÇA
1973 Kocaeli İl Yıllığı, s. 183, 421; Kocaeli Gazetesi Koleksiyonu; Dündar Çiğit, “Batmayan Güneş Turan Güneş”, Kocaeli, 1983; Azim gazetesi ve Işık gazetesi, Sesim dergisi koleksiyonları; Hürsöz, (30.06.1971), (06.09.1974), (28.11.1974); Türk Yolu Bizimşehir, 09.05.1971.
Müzeyyen ÜNAL