Kocaeli’de Spor Faaliyet Alanı
Kocaeli doğal güzelliklerinin yanında birçok doğa sporlarının yapılmasına imkân tanıyan bir coğrafyaya sahiptir. Hemen hemen tüm ilçelerinde doğa sporlarına uygun mekânlar vardır. Avrupa’nın en büyük Doğal Yaşam Parkı Kocaeli’de bulunmaktadır. Doğal çevresiyle birlikte 2 bin dönümlük alana yayılan Ormanya; Çocuk Hayvanat Bahçesi, Yaban Yaşam Alanı, Yürüyüş ve Bisiklet Parkurları, Kamp Alanı, Kuş Gözlem Alanı, Doğa Okulu ve Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi’yle ön plana çıkmaktadır.
Sekapark alanı, Kâğıt Müzesi, Bilim Merkezi, Kongre Merkezi, gösteri ve görsel sanat atölyeleri, sergi salonları, festival mekânlarıyla Kocaeli’deki pek çok sanat aktivitesine ev sahipliği yapıyor, sosyal hayatın tam merkezinde yer alıyor. Spor severler için de tam bir cazibe merkezi olan Sekapark’ta 2 basketbol sahası, 2 tenis kortu, 1 futbol sahasından oluşan spor kompleksi bulunuyor. Bunlara ek mini golf alanı, 3 mini basketbol sahası, kaykay pisti, kondisyon alanı, çocuk oyun alanları, kapalı spor salonları, koşu, jogging ve yürüme bantlarıyla pek çok spor dalı için geniş imkanlar sağlanıyor. Atlıkarınca, bisiklet yolu, çim amfi, uçurtma tepesi, kumsal, 6 adet suni tepe, gül bahçesi, balıkçı restoranları, kafe ve büfeleri, 2 kilometre uzunluğundaki yürüyüş yolu ve bisiklet yoluyla Sekapark doğa sporlarına imkân sunmaktadır.
Gebze ilçesindeki Tavşanlı köyü yakınlarında bulunan Ballıkayalar Tabiat Parkı, sahip olduğu biyolojik ve jeolojik kaynak değerleriyle 603 hektarlık bir alana yayılmaktadır. Tabiat Parkı vadide gittikçe derin bir kanyona dönüşür. Akarsuyun aşındırdığı kireçtaşları güzel görüntüler sunmaktadır. Ballıkayalar, hem yapısı hem de yoğun insan yerleşiminin bulunduğu bölgelere yakınlığı nedeniyle dağcılık sporu açısından da çok özeldir. Sağlam kireçtaşından oluşan duvarları sayesinde Marmara’nın en önemli kaya tırmanışı alanı olma özelliğine sahiptir. 12 ay boyunca tırmanış imkânı sunan Ballıkayalar, hem doğaseverler, hem ekstrem spor meraklıları için çok uygundur.
Başiskele’de bulunan Beşkayalar Tabiat Parkı da Ballıkayalar Parkı gibi, derin bir vadi boyunca uzanmaktadır. Yaban hayatının tüm renklerinin gözlenebileceği, yaylalarıyla ferah, saklı mağaralarıyla gizemli bir doğa harikasıdır. Hem günübirlik ziyaret için yürüyüşçüleri, hem de çadır kampı için gelecek macera tutkunlarını ağırlamaktadır.
Eriklitepe Tabiat Parkı, Samanlı Dağları’nda, kayın ağaçları arasında, şehrin keşmekeş ve gürültülü atmosferinden uzak, günlük ya da uzun süreli tatil yapmak isteyenler için akla ilk gelen doğal yaşam alanlarından birisidir. Gölcük sınırlarında yer alan Eriklitepe; doğal yapıya uygun olarak tasarlanmış bungalov tipi evleri, restoran, kafe, yürüyüş parkurları, seyir terası, oyun ve macera parkları ile her yaş grubuna hitap etmektedir. Kayın yapraklarının kapladığı zeminde, doğanın tüm renkleriyle iç içe çadır kampı yapma imkânı da vardır.
Kuzuyayla Tabiat Parkı, Suadiye Tabiat Parkı, Kocaeli Kent Ormanı ve Çınarlıdere Mesire Alanı gibi doğal alanlar diğer doğa sporları tutkunları için vazgeçilmezdir. Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne bağlı Kuzuyayla, günü-birlik doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık, yaban hayat gözlemciliği ve bisiklet sürüşü için yeterli altyapı ve doğal ortama sahiptir.
Kartepe ve Yuvacık bölgesi, paintball, ATV safari ve doğa yürüyüşü için son derce müsaittir. Her yıl binlerce yerli yabancı turist bölgeye gelmekte ve doğa sporları ile meşgul olmaktadır. İki büyük derenin birleştiği vadide inşa edilen Yuvacık Barajı, çevresindeki alabalık ve turistik tesislerle, ormanlık alanlar ve dere kenarlarındaki mekânlarla dikkat çekmektedir. Aytepe köyünde zipline, paintball gibi aktivitelere de sahip konaklamalı kamp alanlarında, kızak pisti dahi bulmak mümkündür. Yine Yuvacık bölgesindeki Menekşe Yaylası, Karadeniz yaylalarının atmosferini Samanlı Dağları’nın eteklerine taşıyor ve yayla, doğa sporları meraklıları için bir cazibe merkezi özelliği taşıyor.
Kefken’de bulunan Pembe Kayalar, olta balıkçılığı meraklılarının ve fotoğrafçıların Kocaeli’deki favori mekânlarının başında gelmektedir. Samanlı Dağları’nda Sakarya-Kocaeli il sınırında yer alan İnönü Yaylası, 1080 metre yüksekliği, geniş çayırları, etrafını çevreleyen ormanlar ve temiz su kaynakları ile doğaseverlerin ilgisini çekmektedir. Yaylada, irili ufaklı mağaralar ve yürüyüş parkurları vardır. Yayla evlerinin de bulunduğu alana, Başiskele sınırlarında bulunan diğer kamp alanları gibi kamp yapmayı seven doğaseverler oldukça rağbet göstermektedir.
Kartepe Kayak Merkezi, İzmit Körfezi ile Sapanca Gölü’ne bakan dağın zirvesinde bulunmaktadır. Aralık ayında kayak sezonunun açıldığı 1602 rakımlı Kartepe; 4 mekanik kayak tesisi, 42 kilometrelik pist alanı ve 14 pistiyle, kayağın yeni cazibe merkezi olmuştur. Kayağa yeni başlayanlar için kolay pistler, usta kayakçılar için dik tepelerde pistler bulunmaktadır. Kayak yapmanın dışında snowboard, big foot, kar motorsikleti, hiking ve ATV gibi birçok spor aktivitesini de yapmak mümkündür. Sisli Vadi’de gerçekleşen ve geleneksel hale gelmiş olan KarFest ise, festival ve kar tutkunları için marka olmaya adaydır.
Aytepe, içinde barındırdığı ormanlık alanı, ırmakları, baraj gölü, doğa yürüyüş ve kızak parkurları, konaklamalı ve günübirlik tesisleriyle yeni bir cazibe merkezidir. Jeep safari, ATV, paintball, kızak gibi birçok alternatif, doğa içerisinde ziyaretçilerine göz kırpar. Ayrıca Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Aytepe Yaylası’nda inşa edilen Diriliş Gençlik Kampları da bungalov evleri, izcilik eğitimleri, farklı spor dallarındaki etkinliklerle de adından sıkça söz ettirmektedir.
Suadiye Eğreltidüzü Yaylası’nda yaklaşık 1.200 metre yükseklikten Körfez’i ve Sapanca Gölü’nü yamaç paraşütü ile kuş bakışı seyretmek mümkündür. Bölgede ileri düzey yamaç paraşütü yapan sporculara yönelik atlayışlar için uygun parkurlar yer almaktadır. Samanlı Dağları’ndan doğan Müflizderesi ve Karpuzçatlatan derelerinin birleşmesiyle oluşan Serindere Kanyonu, profesyonel dağcılar için değerli parkurlardandır. Şelale ve akarsuları ile zorlu bir parkurda kanyoning yapmak isteyenler için bölge çok uygundur. 8 kilometre uzunluğundaki kanyon, boyları 10 ile 20 metre arasında değişen 6 şelaleye sahiptir. Sarp kayalıklar ve yer yer suyun derinleştiği noktalar farklı yürüyüş ve tırmanış tekniklerinin kullanılmasını gerektirmektedir.
Kartepe Seka Kampı’nda bulunan Sukay Park’ta ve İzmit Gölkay Park tesislerinde hem profesyoneller hem de yeni başlayanlara yönelik, kablolu su kayağı, wakeboarding, barefooting, diz üstü kayaklar ve kano gibi sporlar yapılmaktadır. Kartepe Sukay Park, Samanlı Dağları’nın zirvesine Sapanca Gölü’nün en çok yaklaştığı alana kurulmuştur. Doğa manzarası eşliğinde su kayağı yapma fırsatı veren Park, dünyada ilk defa uygulanan, tüm taşıyıcı direkleri suyun içerisinde bulunan bir sisteme sahiptir. Özel olarak tasarlanan acemi parkuruyla beraber Türkiye’nin en uzun pisti buradadır. Gölkay Park sadece su sporlarının yapıldığı değil, aynı zamanda sosyal ve kültürel aktivitelere de ev sahipliği yapan bir alandır.
Türkiye’nin kaya tırmanışı yapılan ilk alanlarından kabul edilen Ballıkayalar Kanyonu, 200 milyon yıllık bir geçmişe sahiptir. Derinliği yer yer 80 metre, genişliği ise 40 ve 80 metre arasında değişen, yaklaşık 2 km uzunluğa sahip karstik bir yapı özelliği taşımaktadır. Kanyon kuzeyden güneye vadi içerisinden akan Ballıkaya Deresi, depremler sonucu kireçtaşlarının oyulması ile oluşmuştur. Vadi içerisinde irili ufaklı göller ve şelaleler mevcuttur. Kanyonda 1970’li yıllardan itibaren dağcılık kulüpleri ve arama kurtarma ekipleri tarafından kaya tırmanışı yapılmaktadır. Dağcılık ve tırmanış tarihimizde iz bırakmış pek çok sporcunun yolu dağcılık kültürümüze “Ballı ekolü” olarak geçen, kendi stili ile anılıp bir okul haline gelen Ballıkayalar’dan geçmiştir. Ballıkayalar, sağlam kireç taşından oluşan duvarları ve 100’den fazla rotasıyla Marmara Bölgesi’nin en önemli kaya tırmanışı bölgesidir.
Tüplü Dalış sporu için de Kocaeli, macera tutkunları için çok geniş bir yelpaze sunuyor. Kandıra Kerpe Koyu; Roma Dönemi’ne ait liman mendireği kalıntıları, Karadeniz’e özgü canlı çeşitliliği, kanyon, kovuk ve mağaralarıyla dalış meraklıları için ilgi çekici yerlerin başında gelmektedir. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından canlı popülasyonunun arttırılması ve su altı turizminin gelişmesi için Karamürsel açıklarında batırılan gemi ise bir başka dalış noktasıdır. Yolcu gemisi olarak hizmet ederken hurdaya ayrılan 26 metre uzunluğundaki İnönü Gemisi, 20 metre derinlikte, ev sahipliği yaptığı deniz canlılarıyla büyüleyici bir özelliğe sahiptir. Kocaeli 2.517 kilometreye uzanan 106 parkur ile Türkiye’nin en uzun doğa turizmi parkurlarına sahiptir. Kocaeli’deki doğa yürüyüşlerinin mevsimi yoktur, mevsime ve coğrafyaya göre malzeme kullanımı vardır. Günübirlik yürüyüşlerin yapılabileceği Aytepe, Çenedağ, Çınarlıdere, Dümbüldek Suyu, Kayaüstü Yaylası, Yuvacık Barajı gibi parkurların yanı sıra; konaklamalı yürüyüşlerin yapılabileceği Zambak Yolu, Samanlı Dağları Geçişi, Boydan Boya Samanlı Dağları gibi rotalarıyla Kocaeli her yıl binlerce doğaseveri ağırlamaktadır.
Kocaeli’deki dağ bisikleti parkurları, macera severlere olabildiğince doğal bir sürüş deneyimi vadetmektedir. Çoğunlukla orman içi toprak araç yollarından oluşan parkurlar, inişli çıkışlı, dere geçişli rotalara sahiptir. Daha çok kros parkuru olarak kabul edilen bu rotalar sporcular için herhangi bir tehlike arz etmemeleriyle ön plana çıkmaktadır. Kandıra Sahil Yolu, Aytepe, Kuzu Yayla, Eriklitepe ve Yuvacık çokça tercih edilen parkurlardandır.
Yemyeşil doğası, yaylaları, koyları ile Kocaeli kampçılara benzersiz manzaralar eşliğinde keyifli bir kamp şehridir. Korunmuş doğasıyla Sardala Koyu; yayla kampını tercih edenler için Kuzuyayla, İnönü Yaylası, Menekşe Yaylası, Kayaüstü Yaylası; kanyon yürüyüşü yapmak isteyenler için Serindere ve Ballıkayalar Kanyonu; kamp yaparken yaban hayvanlarını da gözlemleme fırsatı sunan Ormanya Doğal Yaşam Parkı gibi sayısız kamp alanları vardır.
Dalga Sörfü meraklılarının Türkiye’deki gözde yerlerinden biri de Kandıra-Babalı sahilidir. Ülkemizin dalga sörfü için en uygun alanlarından biri olan Kandıra-Babalı’da Türkiye’nin ilk resmi dalga sörfü şampiyonası da gerçekleştirilmiştir. Yılın 280 günü dalga sörfüne uygun olduğundan ülkemizin ve dünyanın birçok yerinden sörfçü bölgeyi tercih etmektedir.
KAYNAKÇA
Kocaeli Turizm Rehberi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli, 2021.
Levent ATALI