Doğa Koruma ve Milli Parklar Kocaeli Şube Müdürlüğü, 04.07.2011 tarih ve 645 sayılı Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararname’ye istinaden 2012/2844 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla Orman ve Su İşleri 1. Bölge Müdürlüğü’ne (İstanbul) bağlı olarak kurulmuştur. Günümüzde Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı olan kurumun sorumluluk sahası Kocaeli ili sınırlarıdır. Şube Müdürlüğü’ne bağlı Kocaeli Şefliği, Gölcük Şefliği ve Gebze Şefliği bulunmaktadır. Kurum içerisinde 32’si memur, 15’i işçi ve diğer çalışanlarıyla birlikte toplamda 53 personel hizmet vermektedir.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Kocaeli Şube Müdürlüğü faaliyetlerini, 2872 sayılı Çevre Kanunu ve yönetmelikleri, 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu ve yönetmelikleri, 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu ve yönetmelikleri, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Yönetmelikleri, 6831 sayılı Orman Kanunu ve diğer yürürlükte olan mevzuatlar çerçevesinde sürdürmektedir.
Kocaeli sınırları içerisinde tabiat parkı, tabiatı koruma alanı, tabiat anıtı, yaban hayatı koruma ve geliştirme sahaları ile orman içi su kaynakları, dere, göl, gölet ve sulak alanların ve hassas bölgelerin korunması, geliştirilmesi, av kaynaklarının işletilmesi ve kontrolü ile ilgili her türlü etüt, envanter, planlama, projelendirme, mülkiyet ile ilgili konuları takip etmeye ve hayvanların korunmasına yönelik çalışmaları, ilgili kurum, kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri ile işbirliği içinde yapmak, yaptırmak Doğa Koruma ve Milli Parklar Kocaeli Şube Müdürlüğü’nün görevidir. Söz konusu kurumun hizmet alanı içerisinde Kocaeli genelinde 7 adet Tabiat Parkı, 1 adet Sulak Alan ve 1 adet Yapan Hayatı Geliştirme Sahası bulunmaktadır. Gebze ve Dilovası ilçelerinde yer alan Ballıkayalar Tabiat Parkı, Kartepe ilçesinde yer alan Kuzuyayla, Suadiye ve Ormanya Tabiat Parkları, Başiskele-Gölcük ilçelerinde yer alan Beşkayalar Tabiat Parkı, Gölcük ilçesinde yer alan Eriklitepe Tabiat Parkı, Gebze ilçesinde yer alan Gaziler Dağı Tabiat Parkı hem il içinden hem de il dışından çok sayıda ziyaretçi akınına uğramaktadır. Dahası, içerisinde kuş gözlem kulesi ve yürüyüş yolları bulunan İzmit Körfezi Sulak Alanı da ilgi gören yerler arasındadır. Diğer yandan Kandıra ilçesinde yer alan Seyrek Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda seyrek gözlemlenebilen yabani hayvanlar mevcuttur. Kurumun diğer önemli faaliyetleri arasında tabii hayatın desteklenmesi, av yönetimi ve biyolojik çeşitlilik çalışmaları da bulunmaktadır.
KAYNAKÇA
“Orman ve Su İşleri Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname”, Resmî Gazete, 4 Temmuz 2011; 8 Haziran 2021 tarihinde, Doğa Koruma ve Milli Parklar Kocaeli Şube Müdürü İlker Özoğlu ile yapılan görüşme sonucu edinilen belge ve dokümanlar; https://bolge1.tarimorman.gov.tr/Menu/8/ Personel-Yapisi (Erişim Tarihi: 25.08.2021); Kocaeli’nin Korunan Alanları (Protected Areas in Kocaeli), haz. Songül Şahin ve Dilek Adıgüzel, Kocaeli, 2014.
Mustafa Talha SAVAŞ