1923 yılından 1926’ya kadar geçen dönemde devlet kurumlarının kırtasiye ve diğer ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağı konusunda herhangi bir düzenleme yoktu. Bu konuda ilk adım, 1926 yılında Maliye Bakanlığı’nın bünyesinde “Kırtasiye Baş Memurluğu”nun kurulmasıyla atılmıştır. Bakanlık bünyesinde daha sonra “Kırtasiye Müdürlüğü” ve “Devlet Kâğıt ve Basım Genel Müdürlüğü” adı alında faaliyet gösteren söz konusu teşkilat, giderek artan fonksiyonları dikkate alınarak yeniden yapılandırılmıştır.
Devlet Malzeme Ofisi (DMO); 11.03.1954 tarih ve 6400 sayılı “Devlet Malzeme Ofisi Kurulması Hakkında Kanun” ile Maliye Bakanlığı’na bağlı, tüzel kişiliğe sahip, faaliyetlerinde özerk ve sorumluluğu ile sınırlı, Genel Muhasebe Kanunu ile Devlet İhale Kanunu hükümlerine ve Sayıştay denetimine tabi olmayan 100 milyon TL sermayeli bir iktisadi devlet teşekkülü olarak kurulmuştur. “Devlet Malzeme Ofisi Ana Statüsü” 28.10.1984 tarih ve 18559 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Ancak 2007 yılında, DMO ile ilgili olarak yeni bir Ana Statü hazırlanmış, 04.05.2007 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. DMO Genel Müdürlüğü Ana Statüsü 2019 yılında değiştirilmiş ve 1899 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’nın 25.12.2019 tarih ve 30989 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmasıyla yürürlüğe girmiştir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı bir kuruluş olan DMO Genel Müdürlüğü’nün merkezi Ankara’dadır. DMO, faaliyetlerini merkez ve taşra teşkilatıyla yürütmektedir. Kurum, yurt genelinde hizmet veren 7 Bölge Müdürlüğü (İstanbul, İzmir, Bursa, Eskişehir, Trabzon, Gaziantep ve Elazığ), 4 İrtibat Bürosu Müdürlüğü (Diyarbakır, Erzurum, Mersin ve Van) ve Basım İşletme Müdürlüğü’nden oluşmaktadır. Kocaeli ili, DMO İstanbul Bölge Müdürlüğü’ne bağlı olduğu gibi aynı zamanda söz konusu kurumun yerleşim yeri, Kocaeli iline bağlı olan Gebze ilçesi sınırları içindedir.
DMO Bölge Müdürlüğü’nün vizyonu, kamu hizmetinin kesintisiz bir şekilde sürdürülebilmesi için ihtiyaç duyulan ürün ve hizmetleri etkin ve verimli bir şekilde tedarik etmektir. Misyonu ise, ülke kalkınmasında ihtiyaç duyulan sürdürülebilir kamu alım politikalarını destekleyen uluslararası ölçekte öncü bir merkezî satınalma kurumu olmaktır.
DMO Bölge Müdürlüğü’nün teşkilat yapısının en üstünde Bölge Müdürü bulunmaktadır. Kurum I, II ve III numaralı müdürlükler altında idare edilmektedir. Müdürlük içerisinde İdari İşler, Genel Evrak, Satınalma-Satış Fiyat Araştırma, Depo ve Stok Satış Büroları gibi pek çok büro hizmet vermektedir. Kurum bünyesinde memur statüsünde 37 kişi bulunurken, 7 işçi personel, 7 temizlik elemanı ve 16 güvenlik elemanı olmak üzere toplamda 67 kişi çalışmaktadır. Müdürlüğün görev alanları içerisinde İstanbul’un tüm ilçeleri, Kocaeli’nin Karamürsel ve Gölcük hariç İzmit ve diğer ilçeleri, Çanakkale’nin Gelibolu ve Eceabat ilçeleri, Tekirdağ, Kırklareli, Edirne ve Sakarya illeri bulunmaktadır.
DMO Bölge Müdürlüğü’nün müşterileri, kamu hukukuna tabi olan veya kamunun denetimi altında bulunan ya da kamu kaynağı kullanan tüm kamu kurum ve kuruluşlarıdır. Faaliyet konuları arasında ana statüsünde yer alan; bilişim ürünleri, büro makine ve ekipmanları, kâğıt ve kırtasiye ürünleri, giyim ürünleri ve aksesuarları, mobilya ve büro mefruşatı, temizlik ürünleriyle temizlik araç ve ekipmanları gibi pek çok konuda hizmet vermektedir.
KAYNAKÇA
“Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü Ana Statüsü”, Resmî Gazete, 04 Mayıs 2007; “Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü Ana Statüsünün Yürürlüğe Konulması Hakkında Karar”, Resmî Gazete, 25 Aralık 2019; Devlet Malzeme Ofisi İstanbul Bölge Müdürlüğü’nün İdari İşler Şefi Soner Yolcu ile yapılan görüşme sonucu edinilen bilgiler; www.dmo.gov.tr/ (ErişimTarihi:25.08.2021); www.dmo. gov.tr/Files/IcerikYonetimi/ANKARA/Belgeler/Mevzuat/6400%20 say%C4%B1l%C4%B1%20Kurulu%C5%9F%20Kanunu.pdf (Erişim Tarihi: 25.08.2021).
Mustafa Talha SAVAŞ