Derince’de Gezinti Yeri
Arapça kökenli bir sözcük olan “mesire”, sözlüklerde “gezinti yeri, piknik yapılacak yer” şeklinde ifade edilmektedir. Günümüzde, şehrin telaşı, gürültüsü, koşturmacası insanları sakin mekânlar aramaya yöneltmektedir. Çok uzun mesafe kat ederek bir yere gitme şansı olmayanların ilk tercihi de çoğunlukla hafta sonlarını keyifle geçirecekleri, piknik yaparak dinlenecekleri alanlardır. Aslında günümüz insanı bu tercihlerinin geçmişten gelen bir geleneği sürdürmek olduğunun çok da farkında değillerdir. Kökeni Orta Asya’ya uzanan Türk kültüründe, doğa ve tabiat varlıkları hep önem taşımıştır. Konar göçer bir yaşama sahip olan Türkler, ata topraklarından Anadolu’ya gelirken kültürel özelliklerini de beraberlerinde getirmişlerdir. Orta Asya’da bir dönem oluşturulan park ve bahçeler, Anadolu’ya yerleştikten sonra Selçuklu döneminde, Osmanlı zamanında, Cumhuriyet devrinde de varlıklarını sürdürmüşlerdir. Mesire yerlerini bu park ve bahçelerden ayıran bir özellik ise bu geniş, doğa ile iç içe olup birçok faaliyette bulunulabilecek mekânların yer almasıdır. Geçmişte mesire alanlarında, eğlenceler, yarışmalar düzenlendiği bilinmektedir. Bugün de halkın sosyalleşmesi ve bütünleşmesi, birlik içinde olabilmesi için kimi etkinlikler kentlerin mesire alanlarında gerçekleştirilmektedir.
Tarihsel bir değeri de olan bu gezinti yerleri Kocaeli’de de bulunmaktadır. Kentte mesire alanlarına sahip birçok ilçe sayabiliriz. Bunlardan bir tanesi de Derince’dir. İlçenin kuzeyinde Çenedağ, güneyinde İzmit Körfezi, doğusunda Çınarlıdere, batısında Kaşkal Dere yer almaktadır. Derince ilçesinde, Gül Bahçesi, Harikalar Sahili, Çınarlıdere mesire alanı gibi yerler mutlaka gezilecek ve görülecekler arasında yerini almalıdır. Derince ilçe sınırları içinde 5 adet dere yatağı bulunmaktadır. Aslında bir dezavantaj olan bu durum gerçekleştirilen projeler sayesinde nefes alınabilecek, huzur bulunacak mesire alanlarına dönüştürülmüştür. Bu yerlerden dikkat çeken bir tanesi de Çınarlıdere mesire alanıdır. Çınarlıdere adını, asırlık çınarların çevrelediği dereden almıştır. Mesire alanı İzmit merkeze 10 kilometre mesafededir. Kentin gürültüsünden uzaklaşıp dinginliği arayanlar için adeta gizli bir cennet olma özelliği taşımaktadır. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından şehrin birçok yerinde yapılan dinlenme alanları, vatandaşlara doğa ile iç içe olma imkanı sağlamasının yanı sıra güzel bir ortamda piknik yapıp günün stresinden uzaklaşma olanağı da sağlamaktadır. Çınarlıdere mesire alanı da bu dinlenme yerleri arasında doğal güzellikleri ile dikkat çekici olanlardan bir tanesidir. Derince Çınarlıdere mesire alanında yalnızca asırlık çınar ağaçları değil aynı zamanda meyve ağaçları da bulunmaktadır. Yaklaşık 1600 meyve ağacı ile toplamda 150.000 ağaca ev sahipliği yapan bir alan olma özelliğine sahiptir. Armuttan elmaya, kirazdan duta binlerce meyve ağacının yer aldığı, ortasından dere geçen bu mekân, yılın her mevsiminde ziyaret edilebilecek bir doğa harikası niteliği taşımaktadır.
Çınarlıdere mesire alanı, dere boyunca 4 kilometre uzunluğa sahip olup 350.000 metrekare alanı kapsamaktadır. 4 kilometre yürüyüş yolu, barbeküsü de olan piknik alanları, çardakları, 15 tane çocuk oyun alanı, 16 büyük salıncağı ile ziyaretçilerine hem güzel vakit geçirip eğlenmek hem de dinlenmek için nezih bir ortam sağlamaktadır. Mesire alanının tam ortasından geçen Çınarlı Dere’nin üzerinde 3 tane ahşap köprü bulunmaktadır. İki yakayı birbirine bağlayan köprüler, Çınarlıdere’yi farklılaştıran özelliklerden biri olma niteliği taşımaktadır. Bu güzel mekânda yaşanabilecek bir diğer değişik etkinlik de faytonla gezinti yapabilmektir. Dinlenme alanına gelen konuklara, nostaljik bir an yaşatma arzusu ile, çınar ve meyve ağaçlarının arasında, yeşilliklerle örtülü bir manzarayı fayton ile gezme olanağı sağlanmaktadır. Kuş seslerine eşlik eden fayton sesi ile mekânın keyfini çıkarmak Derince Çınarlıdere mesire alanını bir başka etkileyici biçimi ile ön plana çıkarmaktadır.
KAYNAKÇA
Tazebay İlkden, Nevin Akpınar, “Türk Kültüründe Bahçe”, Bilig, Yaz / 2010, Sayı 54, ss. 243-253; Uçar Zofie, “XIX. Yüzyıldaki Avrupalı Seyyahların Gözüyle Osmanlı’daki Mesire Kültürü”, Gazi Türkiyat, Bahar 2013/12: ss. 75-89; https://www.anadolugezirehberi.com/gizli-cennet-cinarli-dere-mesire-alaninda-sonbahar/ (Erişim tarihi: 21.08.2021saat: 12:40); http://www.derince.gov.tr/cinarlidere-mesire-alani (Erişim tarihi: 21.08.2021saat: 11:30); https://www.kamusiturki.com/ (Osmanlıca Türkçe Sözlük); https://www.kocaeli.bel.tr/tr/main/news/haberler/3/sakli-cennet-cinarlidere/13645 (Erişim tarihi: 20.08.2021saat: 14:30); https:// yal-isler-dairesi-baskanligi/Turizm%20Sube/kocaeli_turkce_site. pdf (Erişim tarihi: 20.08.2021saat: 10:30); https://www.ozgurkocaeli.com.tr/haber/4509039/sakli-cennetleri-kesfettiniz-mi (Erişim tarihi: 21.08.2021saat: 12:00); https://www.skb.gov.tr/ wp-content/uploads/2012/09/Derince-Belediyesi-Derin-Nefes. pdf (Erişim tarihi: 21.08.2021saat: 12:20); https://sozluk.gov.tr/ (Türk Dil Kurumu Sözlükleri)