AFET VE ACİL DURUM İL MÜDÜRLÜĞÜ

Madde no:29

Kocaeli İl Birimi

 

Türkiye, topografik, tektonik, sismik ve iklimsel yapısı gereği doğal afetlerle sıklıkla karşılaşmaktadır. Bu nedenle su baskını, sel, çığ, heyelan, yangın ve deprem gibi afetlerle mücadele etmek zorunluluğu bulunan bir ülke konumundadır. İnsan kaybı açısından dünyada üçüncü, etkilenen insan sayısı açısından sekizinci sırada yer almaktadır. Her yıl büyüklüğü ortalama 5 ile 6 arasında değişen en az bir depremle karşılaşmaktadır. Bu tablonun doğrudan ya da dolaylı olarak neden olduğu maddi ve manevi kayıplar ülkemizde afet yönetiminin ve koordinasyonunun özenle ele alınması gerektiğini ortaya koymaktadır.

Doğal afetlere ilişkin politikalar ilk olarak 1939 Erzincan Depremi sonrası geliştirilmeye başlanmıştır. 1959 yılında çıkarılan 7269 sayılı “Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun” ile konuyla ilgili yasal boşluk giderilmeye çalışılmıştır. Afetlerle ilgili yasal düzenlemeler, 1988 yılında devletin tüm imkânlarının afet bölgesine en hızlı şekilde ulaşmasını ve afetzede vatandaşlara ilk müdahalenin en etkin şekilde yapılmasını sağlamak amacıyla çıkarılan “Afetlere İlişkin Acil Yardım Teşkilatı ve Planlama Esaslarına Dair Yönetmelik” ile devam etmiştir.

Afet yönetiminde ve koordinasyonunda bireysel ve kurumsal zihniyet dönüşümleri 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi ile birlikte başlamıştır. Büyük can kaybına ve geniş çaplı hasara neden olan bu deprem, ülkemizde afet yönetimi konusunun tekrar gözden geçirilme zorunluluğunu acı bir şekilde ortaya koymuştur. Eşgüdüm sağlanması gereken kurumların afetlerle ilgili yetki ve sorumluluklarının yeniden tanımlanması ihtiyacı, afet ve acil durumlarda yetki ve koordinasyonun tek bir elde toplanmasını zaruri kılmıştır.

Bu doğrultuda afetlerle ilgili olarak görev yapan İçişleri Bakanlığına bağlı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü, Bayındırlık ve İskân Bakanlığına bağlı Afet İşleri Genel Müdürlüğü ve Başbakanlık’a bağlı Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü kapatılarak 2009 yılında çıkarılan 5902 sayılı Kanunla Başbakanlık’a bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı kurularak yetki ve sorumluluklar tek bir çatı altında toplanmıştır. 15 Temmuz 2018 tarihinde yayınlanan 4 Nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı İçişleri Bakanlığına bağlanmıştır.

AFAD Başkanlığının yetki ve sorumluluğunda dizayn edilen afet yönetimi, illerde doğrudan valiye bağlı İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri ve 11 ilde bulunan Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlükleri vasıtasıyla çalışmalarını yürütmektedir. Kocaeli İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, kapasite kullanımı ve afet planlama çalışmaları kapsamında Sakarya AFAD Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğü ile ilintili olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.

Afet öncesinde Planlama ve Zarar Azaltma Şube Müdürlüğü ile Eğitim Şube Müdürlüğü, Afet sırasında Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi (AADYM) Şube Müdürlüğü, Afet Sonrasında İyileştirme Şube Müdürlüğü sorumluluğunda işler yürütülmektedir. Yönetim Hizmetleri Şube Müdürlüğü ise, bu dört şube müdürlüğünün iş ve işlemlerini idari ve mali anlamda destekleyen birim olarak görev üslenmektedir.

AFAD, afetlerin gerçekleşmesinin kaçınılmaz olduğu gerçeğinden hareketle, afet zararlarını azaltmayı, önlemlerini almayı ve etkilerini azaltmayı amaçlayarak misyonunu; “Afetlere dirençli toplum oluşturmak” şeklinde belirlemiştir. Vizyonunu ise “Afet ve acil durumlar ile ilgili çalışmalarda sürdürülebilir kalkınmayı esas alan risk odaklı, etkin, etkili ve güvenilir hizmet sunan uluslararası düzeyde model alınabilecek yönlendirici ve koordinatör bir kurum olmak” şeklinde belirlemiştir.

Kocaeli İl AFAD Müdürlüğü de bu misyona ve vizyona uyarlı bir yaklaşımla afet ve acil durum farkındalığını Kocaeli yerelinde bireysel ve kurumsal anlamda yükselterek, afet öncesi, sırası ve sonrasındaki çalışmalarda etkinliği, dinamizmi ve verimliliği artırma gayreti gütmektedir. Ataevler, Sapanca Yolu Cd. No: 90 K: 1, 41180 Kartepe/Kocaeli adresinde hizmet veren müdürlüğün e-posta adresi kocaeli@ afad.gov.tr’dir.

KAYNAKÇA

https://www.afad.gov.tr/kanunlar; https://kocaeli.afad.gov.tr/il-mudurlugu-gorevleri#

Harun ÇOBAN