Turistik Destinasyon
Çerçili köyü/Mahallesi Kocaeli ili, Kandıra ilçesine bağlı olup, D020 Kandıra-Şile yolu üzerinden İzmit merkeze 46,9 km uzaklıktadır. Kandıra ilçesinin tipik doğal özelliklerini barındıran Çerçili köyü sınırları içerisinde bulunan Çerçili Köyü Mağarası, Kandıra ilçesindeki kayıt altına alınan 10 mağaradan biridir.
Çerçili Köyü Mağarası, ölçümleri ve haritaları ile ilgili olarak Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nın talimatıyla OBRUK Mağara Araştırma Grubu tarafından başlatılan çalışmalar ile birlikte, kayıtlı mağaralar arasında yer almıştır. Köy muhtarı ile yapılan görüşmelerde mağaranın girişinin çok dar olması ve herhangi bir bakım çalışması yapılmadığından mağaranın içine girilemediği belirtilmiştir. Daha önce mağaraya girmiş olan bir köy sakini tarafından, mağaranın girilebilen kısmına kadar 3-4 odadan oluştuğu, desenli taşlar ile çevrili olduğu ifade edilmiştir. Mağaranın içerisinde en fazla 50-60 m ileriye gidilebildiği, mağaranın içinin çok soğuk olduğu belirtilmiştir. Herhangi bir yerden ışık almadığı için karanlık olan mağaraya fener ile girilmiş ancak, daha ileriye gitmenin tehlikeli olması nedeniyle mağaranın uzunluğu ile ilgili kesin bir bilgiye ve görsel materyale ulaşılamamıştır. Mağaranın dış üst kısmında daha önce açık olan ama günümüzde büyük bir kısmı kapanan havalandırma boşluklarının olduğu ifade edilmiştir. Mağaranın girişinden 500 m mesafeye kadar ilerleyen, havalandırma olduğu tahmin edilen bu boşluklardan ilkbahar yağmurlarının yoğun olduğu dönemde mağaraya atılan ot, saman, yaprak gibi hafif materyallerin, mağaranın girişinden yağmur sularıyla dışarıya çıktığının gözlendiği ifade edilmiştir. Buradan hareketle, mağaranın uzunluğunun en az 500 m olduğu tahmin edilmektedir. Mağaranın bulunduğu tepenin altında kaynak suyunun bulunduğu ifade edildiğinden, mağaranın sığınak, soğuk hava deposu gibi amaçlarla kullanılmış olabileceği düşünülmektedir. İnsanların ilk barınakları konumunda olan mağaralar, medeniyetin gelişmesi ile birlikte zaman içinde önemini kaybetmiştir. Ancak son yıllarda eko turizm çeşidi içindeki aktivitelerden biri olarak kendine yer bulan, alternatif bir turizm faaliyeti olarak gelişen “mağara turizmi”, doğa tutkunları için yeniden ilgi odağı haline gelmiştir. Çerçili Köyü Mağarası, inceleme, analiz ve bakım çalışmaları tamamlanarak ziyarete açılması durumunda, Çerçili köyünün muhteşem doğası eşliğinde doğa tutkunlarına keşif ve heyecan deneyimi sunacak ilgi çekici bir destinasyon olabilecektir.
KAYNAKÇA
Külekçi Akpınar, E. Sezen, I. (2018), “Bir Ekoturizm Aktivitesi Olarak Mağara Turizmi; Erzurum İli Elmalı Mağarası”, Mimarlık Bilimleri ve Uygulamaları Dergisi (MBUD), 3 (1), 66-75; B. Bilgili, Çerçili Köyü/Mahallesi Muhtarı Mustafa Satılmış ile Yapılan Görüşme, 09.09.2021; B. Bilgili, Çerçili Köyü/Mahallesi Sakini Dursun Erkal İle Yapılan Görüşme, 09.09.2021; https://www. koylerim.com/kandira-cercili-koyu-314920htm; Erişim Tarihi: 09.09.2021; Kocaeli İli Tabiat Turizm Turizmi Master Planı, 20132023, T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Yayınları; https://bolge1.tarimorman. gov.tr/Documents/menudosyalar/Do%C4%9Fa%20Turizmi%20 Master%20Planlar%C4%B1/Kocaeli%20TTMP.pdf; Erişim Tarihi: 08.07.2021; S. Yozcu, “Türkiye Mağara Turizmine Yönelik Bir Değerlendirme”, Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 4(2): 2020,s. 1493-1508.
Bilsen BİLGİLİ