ÇAYIROVA BELEDİYESİ

Madde no:277

Mahalli İdare

Çayırova, diğer adıyla Güzeltepe’nin eski adı Akse köyüdür. İzmit Körfezi’nin kuzeybatı kesimine uzanan geniş düzlük ve çayırlık bir alana, önceden beri Çayırova denildiği bilinmektedir. Fatih Sultan Mehmet’in 3 Mayıs 1484 tarihinde düzenlediği bir sefer için 300 bin kişilik ordusuyla mola verdiği çayırlık alan diye vasıflandırıldığı gibi Fatih’in otağının kurulduğu yer olarak da ifade edilmektedir. Bölgede halen kalıntıları bulunan kiliseden adını alan Akkilise (bugünkü adıyla Akse) köyünün geçmişinin 500-550 yıl öncesine dayandığı anlaşılmaktadır.

1985 yılından itibaren sanayileşme yoğunluğu ile nüfusu hızla gelişmiştir. Bu hızlı kentleşme Güzeltepe’nin 1992 yılında belediye olmasına yol açmıştır. Güzeltepe Belediyesi daha sonraki yıllarda Danıştay kararıyla Çayırova Belediyesi olarak isim değiştirmiştir. İç göç hareketlerinden belde hızla etkilenmiştir. 1985’ten sonra hızla gelişen sanayi ile birlikte Çayırova’ya Anadolu’nun çeşitli yörelerinden yoğun bir göç yaşanmıştır.

Çayırova, Türkiye’nin kalkınmasının ana merkezi olarak görülen KOBİ’lerin yoğun görüldüğü bir sanayi bölgesidir. Ayrıca 2 bin kişinin çalıştığı Yapı Kredi Bankası bilgi işlem merkezi belde sınırları içerisinde bulunmaktadır. Beldede gıda, cam, demir-çelik, kimya, metal, polyester, elyaf, makine, kâğıt, kablo, temizlik, yemek, kozmetik ve başka alanlarda hizmet üreten fabrika ve sanayi kuruluşları mevcuttur.

Eskiden Gebze’ye bağlı olan Yenimahalle ile Çayırova Mahalleleri’nin D-100 Karayolu’nun kuzeyinde kalan kısımları ve Şekerpınar beldesi Çayırova ilçesini oluşturmaktadır. Çayırova ilçesinin bu iki önemli yerleşim yerlerinden Güzeltepe 1991 yılında, Şekerpınar ise 1998 yılında referandum ve gerekli düzenlemelerle belediye olmuşlar ve köy statüsü ortadan kalkmıştır. Çayırova, konum itibariyle adeta bir cazibe merkezi olmuş ve aldığı yoğun göç nedeniyle nüfus hızla artmış ve halen artmaya devam etmektedir. Bölge halkının önemli geçim kaynakları olarak sanayi işçiliği, ticaret ve tarım gösterilebilir. Türkiye’nin en önemli sanayi kuruluşlarını da bünyesinde bulunduran ilçede sanayi yatırımları halen büyük bir hızla devam etmekte olup bu da bölgedeki işsizlik oranını aşağılara çekmektedir. 26/02/2008 tarih 1/529 esas nolu İçişleri Bakanlığı komisyonunun vermiş olduğu tasarı ve teklif neticesinde TBMM’de görüşülerek kanunlaştırılan Güzeltepe, Şekerpınar, Çayırova Mahallesi ve Yenimahalle’nin birleştirilmesi sonucu ilçe statüsü kazanan Çayırova, halen Kocaeli’nin en önemli yerleşim merkezlerinden biridir.

Güneyinde E-5 Karayolu, Kuzeyinde E-6 yolları geçen Çayırova, ulaşım ağı anlamında önemli bir noktada bulunmaktadır. Sabiha Gökçen Havaalanı’na 15 km mesafede olması hava yolu ulaşımı açısından da ilçeyi rahatlatmaktadır. İlçenin hemen yakınından geçen demiryolu ve tren istasyonu, ilçe vatandaşının raylı ulaşım ağını da rahatlıkla kullanmasına imkân sunmaktadır.

KAYNAKÇA

https://cayirova.bel.tr/cayirova/history (Erişim Tarihi: 05.03.2022); https://kocaelifikir.com/haber/6075833/cayirova-belediyesi-cayirova-tarihi-ve-ilce-hakkinda-her-sey (Erişim Tarihi: 02.03.2022); https://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87ay%C4%B1rova (Erişim Tarihi: 03.03.2022); https://www.kocaeli.bel.tr/tr/main/pages/cayirova/213 (Erişim Tarihi: 01.03.2022).

İsmail KAHRAMAN