ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ

Madde no:271

Bakanlık Kocaeli İl Birimi

Çalışma Bakanlığı, Devlet Dairelerinin Bakanlıklara Ayrılması Hakkındaki 3271 sayılı Kanunun 1. Maddesine dayanılarak 7 Haziran 1945 tarih ve 4/591 sayılı Cumhurbaşkanlığı tezkeresi ile kurulmuş, 22 Haziran 1945 tarih ve 4763 sayılı “Çalışma Bakanlığı’nın Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun” ile mevzuatı belirlenmiştir. 28 Ocak 1946 tarih ve 4841 sayılı Çalışma Bakanlığı’nın Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile daha geniş bir görev tanımı yapılmış, merkez ve taşra teşkilatı ile ilgili bazı düzenlemelere gidilmiştir. 17 Kasım 1974 tarihli ve 4-1040 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi ile Sosyal Güvenlik Bakanlığı kurulmuş, Sosyal Sigortalar Kurumu ile Bağ-Kur bu Bakanlığa bağlanmıştır. 13 Aralık 1983 tarih ve 184 sayılı “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Teşkilatı ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname” ile Çalışma Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı birleştirilerek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı adıyla yeniden teşkilatlandırılmıştır. 04 Ekim 2000 tarihinde yürürlüğe giren 618 Sayılı KHK ile Bakanlık yeniden yapılandırılmış, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü kurulmuş ve Dış İlişkiler ve Yurtdışı İşçi Hizmetleri Genel Müdürlüğü yeniden yapılandırılmıştır.

20 Mayıs 2006 tarih, 26173 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu çerçevesinde kurulan Kocaeli Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü, Kurumun en büyük taşra birimlerinden birisidir. 5502 sayılı yasa uyarınca gerçekleştirilen yeni yapılandırılma sonucu İl Müdürlüğü bünyesinde hizmet vermek üzere İzmit, Gebze, Kandıra, Kartepe, Çayırova, Gölcük, Karamürsel, Kocaeli Sağlık Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü ve Kocaeli Mali Hizmetler Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü birimleri oluşturulmuştur. Bu birimler arasındaki koordinasyonun ve tamamının sevk ve idaresi Kocaeli Sosyal Güvenlik Merkez İl Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçiş süreci kapsamında 2018 yılında 703 sayılı KHK ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı birleştirilerek Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı oluşturulmuş ve 1 No’lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Bakanlığın yetki, görev ve sorumlulukları belirlenmiştir.

21 Nisan 2021 Tarihli ve 31461 Sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Kurulması ile Kamu Personel İşlemlerinin Yürütülmesine İlişkin Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kurulmuştur. Kocaeli Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı olarak hizmetlerini Kocaeli ve çevresinde yürütmektedir.

Kocaeli Çalışma ve Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bünyesinde ve kuruluş amacı çerçevesinde Kocaeli ilinde yaşayan vatandaşlara doğumundan ölümüne kadar, hatta ölümünden sonra hak sahiplerine sağlık, sigorta ve sosyal yardım alanlarında, sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemini yürütmek ve geliştirmek hedefi doğrultusunda gerekli hizmetleri sunmakta olan devlet kurumudur.

Sosyal güvenlik sistemi iş kazası ve meslek hastalığı, hastalık ve analık sigorta kollarını, kısa vadeli sigorta kolları ile malullük, ölüm ve yaşlılık sigorta kollarını kapsayan uzun vadeli sigorta kollarından oluşmaktadır. Kısa vadeli sigorta kolları kapsamında sigortalılara ve hak sahiplerine; sigortalıya geçici iş göremezlik süresince günlük geçici iş göremezlik ödeneği vermekte, sürekli iş göremezlik geliri bağlamakta, iş kazası veya meslek hastalığı sonucu ölen sigortalının hak sahiplerine gelir bağlamakta, gelir bağlanmış olan kız çocuklarına evlenme ödeneği vermekte, hastalık ve analık sigortasından sigortalıya hastalık veya analık hallerine bağlı olarak ortaya çıkan iş göremezlik süresince günlük geçici iş göremezlik ödeneği vermekte, analık sigortası kapsamında emzirme ödeneği vermekte, cenaze ödeneği vermekte, askerlik ve doğum borçlanması hakları vermektedir.

Genel sağlık sigortası kapsamında; Genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilere finansmanı sağlanan tıbbî ürün ve hizmetleri vermekte, genel sağlık sigortalıları ile hak sahiplerinin hastalıklardan korunması amacıyla ilgili kamu idareleriyle kişisel koruyucu sağlık hizmetleri politikalarının tespitine ve etkin bir şekilde uygulanmasına katkı sağlamakta, genel sağlık sigortalıları ile hak sahiplerini ve işverenleri genel sağlık sigortası mevzuatından doğan hakları ve ödevleri konusunda her türlü iletişim araçları ile bilgilendirmektedir.

Yahya Kaptan Mahallesi, Çamsakızı Caddesi No: 8/1 İzmit adresinde hizmet vermekte olup internet adresi, kocaelisgim@sgk.gov.tr’dir.

KAYNAKÇA

http://www.kocaeli.gov.tr/kocaeli-sosyal-guvenlik-il-mudurlugu#; https://www.csgb.gov.tr/bakanlik/hakkinda/tarihce/

Harun ÇOBAN