Kocaeli İl Birimi
Türkiye Cumhuriyeti’nde kamu istihdam hizmetleriyle ilgili ilk yasal düzenleme, ilk iş yasası olan 1936 tarihli ve 3008 sayılı İş Kanunu’dur. Daha sonra, 21 Ocak 1946 tarihinde 4837 sayılı kanun ile kamu istihdam hizmetleri vermek üzere İş ve İşçi Bulma Kurumu (İİBK) kuruldu. 15 Mart 1946’da İş ve İşçi Bulma Kurumu faaliyete başladı. 4837 sayılı kanun, söz konusu kurumun görevini, “işçilere vasıflarına uygun işler bulmak ve işverenlerine de işlerine uygun vasıfta işçi bulmak” olarak niteledi.
Dünyadaki teknolojik ilerlemeyi ve işgücü piyasasında meydana gelen gelişmeleri takip edebilecek, çağdaş iş kurumlarının üstlendiği görevleri yerine getirebilecek ve aktif işgücü programlarını uygulayabilecek bir yapıya kavuşmak amacıyla, 4 Ekim 2000 tarih ve 617 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile İş ve İşçi Bulma Kurumu kapatılarak yerine Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) kuruldu. Ancak kurumun kuruluş yasasına kavuşması, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 25.06.2003 tarihinde kabul edilen ve 05.07.2003 tarih ve 25159 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanunu ile mümkün oldu.
2008 Dünya Ekonomik Krizi nedeniyle işsizlik sigortası hizmetlerinin yanı sıra Ücret Garanti Fonu, İş Kaybı Tazminatı ve Kısa Çalışma Ödeneği hizmetlerinin uygulamaya konulmasıyla kurumun sorumluluk alanı genişletildi ve illerde de etkin hizmet vermek amaçlandı. Bu amaca yönelik olarak, İşgücü Yetiştirme Kursları ve Toplum Yararına Çalışma Programları (TYÇP) ile işgücü piyasasında etkisi artan kurumun 2011 yılında yayımlanan 665 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın taşra teşkilatı olan Bölge Çalışma Müdürlükleri kaldırıldı ve yerine İl Müdürlükleri kuruldu. Söz konusu İl Müdürlüklerinden biri de Kocaeli Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü oldu.
Kocaeli Çalışma ve İş Kurumu’nun vizyonu, işgücü piyasası politikalarının belirlenmesine ve uygulanmasına öncülük eden, işsizlikle mücadelede etkin, yenilikçi, akılcı, sürdürülebilir ve kapsayıcı tedbirlerle istihdamı koruyucu ve artırıcı kamu istihdam hizmetlerinin sunulmasına lider kurum olmaktır. Misyonu ise, işsizliğin azaltılması ve istihdamın artırılması maksadıyla insanı esas alan bir yaklaşımla kapsayıcı istihdam politikaları geliştirmek, etkin bir işgücü piyasası bilgi sistemi aracılığıyla piyasanın ihtiyaçlarını tespit edip bu doğrultuda işgücü arz ve talebini eşleştirmek ve istihdama erişimi kolaylaştırmak, işsizlikle mücadelede etkin tedbirler geliştirmek ve işgücünün mesleki beceri ve tecrübesinin geliştirilmesine katkı sunarak istihdam edilebilirliği artırmak, işini kaybedenlere geçici gelir desteği sağlamak ve istihdama ilişkin tedbirleri sosyal diyalog içerisinde geliştirmek ve gerçekleştirmektir.
Kocaeli Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’nün öncelikli amacı; il çapında istihdamın artırılması, mevcudunun korunması ve işsizliğin önlenmesi dâhil iş arayan ve işveren kesiminin ulaştığı bir kamusal buluşma noktası ve eğitim imkânları hakkındaki tüm bilgilerin sunulduğu bir bilgi merkezi olmaktır. Aynı zaman işgücü piyasasının ihtiyaçlarını tespit edip çözüm süreçleri üretmek en önemli görevlerinden biridir. Bu bağlamda, İl Müdürlüğü işsizlikle mücadele çerçevesinde, 2019 yılında; 214.989 kişiyle bireysel görüşme gerçekleştirerek 65.767 kişiyi işe yerleştirmiştir. Ayrıca 25.122 firmaya iş yeri ziyaretinde bulunmuştur. 2020 yılında ise kuruma 135.659 başvuru yapılmıştır. Buna bağlı olarak kurum 44.887 kişiyi işe yerleştirmiş ve 21.505 firmaya işyeri ziyaretinde bulunmuştur.
Kocaeli Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’nün görev tanımı içerisinde; işsizliği önleyerek işgücü piyasası istihdamına katkılar sağlamak, istihdamı geliştirmek, korumak ve yaygınlaştırmak, istihdam oluşturmak amacıyla meslek edindirme kursları düzenlemek, kurslarda yetişen personeli işgücü piyasasında istihdam etmek, işgücünün istihdam olanaklarını artırmaya yönelik programlar düzenlemek, işini kaybedenlere geçici bir süre gelir ve sigorta desteği sağlamak, iş gücü piyasası verilerini derlemek, analiz etmek ve yayınlamak, iş ve meslek analizleri yapmak ve yaptırmak, iş ve meslek danışmanlığı hizmetleri vermek ve verdirmek, işgücüne eğitim seminerleri ve kursları vermek, yurtiçinde ve yurtdışında işgücü için uygun pozisyonları bulmak ve yerleştirmek, özel istihdam bürolarına ilişkin verilen görevleri yerine getirmek, uluslar arası kuruluşlar ve Avrupa Birliği’nin işgücü, çalışma hayatı ve istihdam ile ilgili kararlarını takip etmek, engelli, eski hükümlü, terör mağduru gibi grupların istihdamını sağlamak ve takip etmek gibi maddeler yer almaktadır.
Kocaeli Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’nün teşkilat yapısının en üstünde İl Müdürü bulunmaktadır. Teşkilat içerisinde üç müdür yardımcısı bulunurken kurum içerisinde birçok servis alanı vardır. Bunlar İşgücü Piyasası İzleme ve Değerlendirme Servisi, Danışmanlık ve İşe Yerleştirme Servisi, Çalışma İlişkileri Servisi, İşgücü Yetiştirme Servisi, İşsizlik Sigortası Servisi, Destek Hizmetleri Servisi, Muhasebe Servis ve Hukuk Servisi’dir. Ayrıca, Gebze Hizmet Merkezi, Dilovası Hizmet Merkezi ve Gölcük Hizmet Merkezi olmak üzere üç ilçede hizmet merkezleri bulunmaktadır.
Kurum bünyesinde memur statüsünde 187 kişi bulunurken, 25 sözleşmeli personel ve 20 işçi olmak üzere toplamda 232 kişi çalışmaktadır. Personel unvanları İl Müdürü, İl Müdür Yardımcısı, Şube Müdürü, Araştırmacı, Eğitim Uzmanı, Şef, Uzman, Bilgisayar İşletmeni, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni, İş ve Meslek Danışmanı, Muhasebeci, İstatistikçi, Avukat, Büro Personeli (Sözleşmeli), Güvenlik Görevlisi ve Temizlik Görevlisi olarak kayıtlarda geçmektedir.
KAYNAKÇA
“İktısad Vekâleti teşkilât ve vazifeleri hakkındaki 2450 sayılı kanunda bazı değişiklikler yapan kanun”, Resmî Gazete, 30 Mayıs 1939; “İş Kanunu”, Resmî Gazete, 15 Haziran 1936; “İş ve İşçi Bulma Kurumu kuruluş ve görevleri hakkında kanun”, Resmî Gazete, 25 Ocak 1946; “Kanun Hükmünde Kararname” (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname), Resmî Gazete, 2 Kasım 2011; mu-il-mudurlugu (Erişim Tarihi: 10.08.2021); https://tr.wikipedia. org/wiki/T%C3%BCrkiye_%C4%B0%C5%9F_Kurumu (Erişim Tarihi: 10.08.2021); https://www.iskur.gov.tr/kurumsal-bilgi/tarihce/ (Erişim Tarihi: 10.08.2021); Kocaeli Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’nden edinilen belge ve dokümanlar (İl Müdürü Ulvi Yılmaz ile yapılan görüşme).
Mustafa Talha SAVAŞ