CUMALİ DURMUŞ

Madde no:264

Milletvekili

5 Ekim 1962’de Kocaeli Maşukiye’de doğdu. Babasının adı Mustafa, annesinin adı Selime’dir. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari İlimler Fakültesi’ni bitirdi. İş adamı olarak çalışma hayatını sürdürdü. 21. Dönem (2 Mayıs 1999 1 Ekim 2002) ve 23. Dönem (23 Temmuz 2007 23 Nisan 2011) MHP listesinden Kocaeli Milletvekilliği yaptı. TBMM’de 21. Dönem Milletvekilliğine 1. Yasama Yılı 1. Birleşiminde, 02 Mayıs 1999 günü yemin ederek başladı. 1999 Depremi üzerine Türkiye Kızılay Derneği’nin sorunları ile ilgili faaliyetlerinin araştırılarak gelir kaynaklarının daha etkili kullanılması için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla 26 Ekim 1999’da kurulan Meclis Araştırması Komisyonu’nda yer aldı. Yine 27 Ağustos 1999’da, 1999 Depreminde meydana gelen zararların tespiti amacıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonu’na seçildi. 14 Ekim 1999 Perşembe günü, TBMM Genel Kurulu’nda, Türkiye Akreditasyon Konseyi Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Teklifi ve Plan ve Bütçe ve Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabiî Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji komisyonları raporları üzerine Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına söz alarak, uluslararası akreditasyon işlemleri hakkında açıklamalarda bulundu ve Türkiye Akreditasyon Konseyi Kuruluşunu destekledi. 20 Haziran 2000’de Türkiye Kızılay Derneği’nin sorunları ile faaliyetlerinin araştırılarak gelir kaynaklarının daha etkin kullanılması için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergeler ve Meclis Araştırması Komisyonu Raporu, üzerine söz alarak Kızılay hakkında uzun bir konuşma yaptı. Kuzey Irak’taki gelişmeler, Ermeni Sorunu, üniversite giriş sınavındaki yolsuzluk iddiaları, çiftçilerin sorunları konularında Meclis Başkanlığına sunulan önergelerde imzası bulunmaktadır. İmzasının bulunduğu 14 kanun teklifi vardır. Bunların altısı anayasanın bazı maddelerinin değiştirilmesi ile ilgilidir. Diğerleri Emekli Sandığı Kanununda, Yabancı Dil Eğitimi ve Öğretimi Kanununda, Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda değişiklikler yapılması ve depremde zarar görenlerin vergi borçlarının terki hakkındadır.

23. dönemde daha aktif bir meclis çalışması gerçekleştirdiği anlaşılan Durmuş, partisi adına genel kurulda birçok konuda konuşmalar yapmıştır. Bu konuşmalar, RTÜK, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü, küresel ısınmanın etkileri, Serbest Bölgeler Kanunu ile Gümrük Kanunu, Türk gemi inşa sanayii ve denizcilik sektörünün sorunları üzerinedir. Yine bu dönemde de mecliste kurulan, Deprem riskinin araştırılarak deprem yönetiminde alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonuna üye seçilmiştir. İlk imza sahibi olduğu bir adet kanun teklifi vardır. 20 Şubat 2008’de, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifinde bulunmuştur. Bunun dışında imzasının bulunduğu 8 kanun teklifi vardır. Bunlar, Alanya adıyla bir il kurulması, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 57. Maddesinin Bazı Fıkralarının Değiştirilmesi, Belediye Kanununda Değişiklik Yapılması, Perakende Ticaret, Alışveriş Merkezleri ve Büyük Mağazalar İle Esnaf ve Sanatkârlık Hizmetlerinin Düzenlenmesi, Amasya İline Bağlı Ezinepazar Adlı Bir İlçe Kurulması, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununda Değişiklik Yapılması, Milletvekili Seçimi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifleridir.

İmzasının bulunduğu iki yazılı soru önergesi vardır: Bunlar Kocaeli’de işgal edilen orman arazileri ile “2B” kapsamındaki alanlara ve emekli maaşlarına ilişkindir. İmzasının bulunduğu 64 meclis araştırması önergesi vardır. Bunlar; deprem, tarım ve hayvancılık, eğitim, öğretim üyelerinin sorunlarının giderilmesi, belediyelerin sorunlarının giderilmesi konularına yoğunlaşmıştır.

Bu görevlerinden sonra MHP’den ayrılan Durmuş, İYİ Parti’nin kurucuları listesinde yer aldı. İYİ Parti Genel Merkezi Teşkilat Başkan Yardımcılığı görevine getirilerek kendisine Malatya, Erzincan, Elazığ, Erzurum, Burdur, Muğla, Sakarya ve Bartın İl Teşkilatlarının sorumlu koordinatörlüğü verildi. Halen İYİ Parti Teşkilat Başkan Yardımcılığı, İYİ Parti Genel İdare Kurulu Üyeliği ve İYİ Parti Kurucular Kurulu Üyesidir.

İngilizce bilen Durmuş, evli ve 4 çocuk babasıdır.

KAYNAKÇA

https://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/tutanak; https://twitter.com/CumaliDurmusTR; https://www5.tbmm.gov.tr/develop/owa/milletvekillerimiz.

Haluk SELVİ