BÜYÜK DAVA

Madde no:231

1963’te Yayımlanan Siyasi, İktisadi Günlük Akşam Gazetesi

Büyük Dava gazetesinin ilk sayısı 10 Haziran 1963 tarihinde yayımlanmıştır. Sahibi ve yazı işleri müdürü Aytol Telser’dir. İlk yılın sonunda kadroya sorumlu müdür olarak Gülseren Fidan eklenmiştir. Neşriyat müdürleri İbrahim Otar ve Faruk Şenman, spor muhabiri Yusuf Sertesen, muhabirler Adnan Köseoğlu ve Rahmi Hepdarcan, yazarlar Ahmed Sonat ve Metin Işın’dı. Yayın hayatının ikinci yılından itibaren Aytol Telser’in adı gazetenin kurucusu olarak geçmiş; sahibi Yusuf Çamural, sorumlu müdür ise Fevzi Sobacıoğlu olmuştur. Gazete kendi matbaasında basılmıştır. “Siyasi İktisadi Günlük Akşam Gazetesi” ibaresiyle yayımlanan gazetenin iç sayfalarında ise “Büyük Dava Siyasi İktisadi Zirai ve Sanayi Mevzularının Tarafsız Gazetesidir” denilmiştir.

İlk sayıda Aytol Telser tarafından kaleme alınan “Çıkarken” başlıklı yazıda, gazetenin amaçları hakkında bilgi verilmiştir. Telser, öncelikle Kocaeli’de bir akşam gazetesinin bulunmamasından doğan eksikliği gidermek için gazeteyi çıkardığını yazmıştır. Gazetenin yaşı yirmi beşi geçmeyen genç kadrosunun demokrasiyi prensip edindiğini ve ülkenin gelişmesi için her türlü demokratik girişimi desteklediğini dile getirmiştir. Aynı zamanda gazetenin halkı ayrıştırıcı ve yıkıcı etkilerden uzak olacağını belirtmiştir. Yine ilk sayıda “Benim Köşem” başlıklı kısımda Metin Işın, gazetenin amaçlarının; Türk işçisinin komünistlikle değil milliyetçilik çerçevesi içerisinde davalarını savunmak, Türk köylüsünün milli prensiplere bağlı kalmak şartıyla hürriyetlerine kavuşmak için yapacakları çalışmalara ışık tutmak ve sanayide ekonomik bağımsızlığa kavuşmak için yapılmış ve yapılacak olan bütün çalışmaları izlemek olduğunu yazmıştır.

Dört sayfadan oluşan gazetenin ilk sayfasında, ülke gündeminden ve Kocaeli’den haberler yer almıştır. Aytol Telser’in gündeme dair yazıları başyazı olarak verilmiştir. 11 Ocak 1964 tarihinden itibaren Aytol Telser, üç yıl boyunca hem işçi hem gazeteci olarak kaldığı Almanya izlenimlerini “Almanyanın Penceresinden” adlı kısımda aktarmaya başlamıştır. Bu yazı dizisi vesilesiyle Gülseren Fidan bir başyazı kaleme alarak; Aytol Telser’in Almanya’da bulunma amacının matbaa tekniği ve gazetecilik mesleğinde yeni şeyler öğrenmek ve kendisinin anladığı tarzda bir dizgi makinesi edinmek olduğunu yazmış ve gazetenin gelecekte planlı ve programlı şekilde güzelleşeceği sözünü vermiştir. 1965 yılında Cevdet Yakup’un gündeme dair eleştirileri başyazı olarak ilk sayfada yer almaya başlamıştır. 1966 yılında ise ilk sayfada Selahattin Telser’in özellikle yerel siyaset ve Anadolu basını üzerine yazdığı yazılar verilmiştir.

İkinci sayfada Prof. Dr. M. Miller’in “Sovyetler Birliğini Öğrenme Enstitüsü” adlı tefrikası yayımlanmıştır. Bazı sayılarda “Nokta” isimli köşesiyle Ahmet Sonat’ın yazılarına yer verilmiştir. Beşinci saydan itibaren Burhanettin Asutay’ın “Türkiye Bir Amerika Olabilir” adlı yazı dizisi yayına başlamıştır. Bir diğer yazı dizisi, isimsiz olarak yayımlanan “Good Year Lastikleri Türk Anonim Şirketini Tanıyalım” olmuştur.

Üçüncü sayfada, “Şiir Köşesi” adlı bölümde Sinan Çakıroğlu’nun derlediği çeşitli şairlere ait şiirler verilmiştir. Aynı sayfada “Dünyadan 40 Anıt” köşesinde; Ayasofya, Süleymaniye, Tacmahal gibi tarihi yapılar tanıtılmıştır. “Polis ve Zabıta Haberleri” başlığı altında ise hırsızlık, yaralama, cinayet gibi asayiş haberleri aktarılmıştır.

Son sayfada İbrahim Otar’ın yönetimindeki spor haberleri yer almıştır. Eski güreşçi ve güreş antrenörü Yusuf Sertesen “Türk Spor Güreşimiz” adlı yazı dizisini kaleme almıştır. Yine son sayfada Metin Işın “Benim Köşem” adlı kısımda yazmıştır. Özellikle yerel basının haklarına dikkati çeken gazetede, “Anadolu Basınından” başlığı altında Kocaeli gazetelerinden iktibaslar yapılmıştır.

Gazete, 15 Ekim 1966 tarihinde yayımlanan 964. saysııyla yayın hayatına veda etmiştir.

KAYNAKÇA

Büyük Dava gazetesi

Meryem ORAKÇI