Lastik Tanıtım Müzesi
Sabancı Holding’in 1975 yılındaki girişimleri ile birlikte “Lassa” markası Kocaeli İzmit’te bulunan fabrikasının inşaatına başladı. BF Goodrich firması ile kurulan irtibat neticesinde ilk mümessillik anlaşması ise LİSA Lastik İthalat ve Satış A.Ş adı altında ithal edildi. Aynı yıllarda Türkiye’de 60 ilde 186 farklı firmaya bu lastiklerin bayiliği verilerek geniş bir dağıtım ağına ulaştı. 1977 yılında fabrikadaki deneme imalatları başladı. Aynı yıl içinde gazetelere verilen ilanlar sayesinde tanıtım faaliyetleri başladı. 1978 yılında Lassa Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş ismi ile Sabancı Holding’in lastik girişimi seri üretime başladı. Hemen ardından bayi toplantılarının düzenlenmesi ile birlikte ciddi bir pazarlama ağı kuruldu. 1979 yılında henüz seri üretime geçişin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen şirket kâr ettiğini duyurdu. Lassa markası altında üretilen lastikler geliştirilmiş AR-GE çalışmaları neticesinde ilk çelik kuşaklı radyal binek araç lastiği üretimini gerçekleştirdi. 1979 yılının sonlarında 1 milyonuncu lastiğini üreterek seri üretimde ciddi bir ivme kazandı. Öte yandan aynı yıl içinde Lassaspor (bugün Brisaspor) takımını kurarak spora destek verdiğini göstermeyi amaçladı. 1980’lere geldiğimizde ise yenilikçi bir çalışma neticesinde ilk defa Türkiye’de radyal kar lastiğini üretti. Ayrıca Loader lastiğini üretmeyi başararak yol dışı hizmet lastiği alanında da varlığını gösterdi. 80’li yılların ortasında ARGESA Merkezi’nin temeli atılmasının yanında Avrupa Ekonomik Komisyonu (E.C.E) düzenlemelerine uyan lastikler İzmit fabrikasında üretildi. Bu standartlar ile birlikte ihracat yapılan ülkelerin sayısı 1987’de 32’yi bulurken yurt içindeki bayi sayısı 500’ün üzerine çıktı
1988 yılında Bridgestone Corporation ile Sabancı Holding arasında yapılan hisseli ortaklık anlaşması neticesinde şirketin ismi Brisa Bridgestone Sabancı Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş olarak değiştirildi. Bu ortaklık neticesinde İzmit fabrikasına ek fabrika alanı tahsis edilerek inşaat sürecine başlandı. Yeni kurulacak fabrikada radyal binek ve radyal otobüs/kamyon lastiklerinin deneme üretimlerine başlandı. 1990 yılında bu fabrika da seri üretime başladı. Böylece üretim kapasitesi artan fabrikanın kârlılığı yükselirken “H” hız sınıfına ait yüksek performanslı otomobil lastiğinin üretimine de başlandı. 2000’li yıllarda AR-GE çalışmalarının katkısı ile birçok ISO belgesi almaya hak kazanırken 168 milyon ABD dolarındaki yeni bir yatırım ile fabrika %50 oranında büyütülerek toplamda 300.000 m2 alana yayıldı. 2013 yılında 300 milyon ABD doları yatırımla birlikte Aksaray Organize Sanayi Bölgesinde ikinci fabrika kurulurken aynı yıl içinde İzmit’te Brisa Müzesi açıldı.
Brisa Müzesi, Brisa Akademi ile aynı binayı paylaştı. Brisa lastik fabrikasının hemen girişinde yer alan bu interaktif müze, lastik üretim sürecinin sergilendiği, başlangıcından günümüze kadar lastik üretim teknolojisinin gelişiminin anlatıldığı bir proje olarak ortaya çıktı. Bu projenin temel hedeflerinden biri de toplumsal ve kurumsal duyarlılıkların tanıtılmasını amaçlamaktı. Müze içerisinde bulunan test mekanizmaları ve simülasyonlar sayesinde otomobil kullanıcılarının lastik seçimlerinin önemi vurgulandı. Müzenin ortaya çıkışında Brisa’nın iddiası olan “sürdürülebilirlik” ve çevreyi koruma misyonu kapsamında bina; yağmur sularından ve güneş enerjisinden faydalanabilen, ayrıca tükettiği enerjinin %20’sini kendisinin üretebildiği bir teknik alt yapı ile inşa edildi
Brisa Müzesi hafta içi Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri sabah 10:00-akşam 16:00 saatleri arasında ücretsiz bir şekilde ziyarete açıktır. Ayrıca yaygın kullanılan sosyal medya sayfaları üzerinden de müze 360 derecelik sanal tur ile gezilebilmektedir.
KAYNAKÇA
https://www.brisa.com.tr/kurumsal/kilometre-taslarimiz# (Erişim Tar. 12.5.2021); https://www.brisa.com.tr/kurumsal/hakkimizda-2 (Erişim Tar. 12.5.2021); https://www.brisamuze.com/muze.asp (Erişim Tar. 12.5.2021); https://www.brisamuze.com/ziyaret.asp (Erişim Tar. 12.5.2021).
Ekrem Mücahit SARI