BİZİM ŞEHİR

Madde no:217

Yerel Gazete

Bizim Şehir gazetesi, 1952 yılında Kocaeli’de yayın hayatına başlamıştır. Kocaeli basın tarihinde son derece önemli bir rol oynayan Bizim Şehir, günümüzde de varlığını sürdüren günlük siyasi müstakil gazetelerden birisi konumundadır. Gazete ilk olarak yayınlandığında İzmit merkezde yer alan Yalı Hamam Sokak No: 27 adresinden faaliyet yürütmüştür. Bu gazete günümüzde Serdar Mahallesi Duman Sokak No: 07 İzmit adresinde yayın hayatını sürdürmektedir. İlk olarak yayınlandığında 40X57 cm boyutunda olan Bizim Şehir gazetesi 4 sayfa ve 5 sütun halinde hazırlanmıştır.

Bizim Şehir gazetesi Avni Öztüre, Naci Girgin, Saim Aşkın, Metin Yüce ve Feridun Özbay tarafından yayınlanmıştır. Resim, Fotoğraf ve Belgelerle Nicomedia (İzmit) Tarihi (1969), Resim, Fotoğraf ve Belgelerle Brunga (Yarımca) Tarihi (1971) ve Nicomedia Yöresindeki Yeni Bulgularla İzmit Tarihi (1981) adlı kitapların sahibi olan Avni Öztüre tarafından basılan bu gazete, yayınlanmaya başladığı 1952’de önceleri 15 günde bir olarak yayınlanmıştır. Daha sonraları bir süreliğine haftalık olarak yayınlanan Bizim Şehir gazetesi, Saim Aşkın ve Feridun Özbay’ın sahipliklerinde günlük olarak yayınlanmıştır.

Gündelik siyasi bir gazete olan Bizim Şehir gazetesi, Türk Yolu gazetesi gibi dönemi sürekli eleştiren yazılar kaleme almış, bazen de hükümetin olumlu yönlerini gösteren yazılar da yazmıştır. Bu durum, gazetenin birçok serisinde görülmüştür. Yani gazete genel olarak tarafsız davranmaya çalışmıştır. Demokrat Parti döneminde Kocaeli’de yayınlanan Bizim Şehir, mevcut iktidara karşı yayınlarıyla gündemde olmuştur. Bu yönüyle Türk Yolu gazetesiyle benzer bir yayın politikası sürdürdüğü söylenebilir. Esma Torun Çelik’e göre, Demokrat Parti iktidarında Sadettin Yalım’ın belediye başkanlığını yürütme biçimine muhalefet yaptığı için CHP’ye yakın olduğu ileri sürülmekle birlikte, yayınları incelendiğinde Kocaeli’de yayınlanan gazeteler içinde en tarafsız olanı desek yanlış olmayacaktır.

Bizim Şehir’in 119. sayısına bakıldığında gazete ile ilgili şu bilgilerin yer aldığı anlaşılmaktadır. İlk sayfada daha çok siyasi ve sosyal hayata ilişkin bilgilerin yer aldığı gazete 4 sayfa halinde yayınlanmıştır. Gazetenin ilk sayfasında şehir haberlerine, ikinci sayfasında ulusal haberler ve dış hatlara, üçüncü sayfasında edebi yazılara, köşe yazılarına yer verilmişken; son sayfanın ise resmi ve özel ilanlarla dolu olduğu görülmektedir. Bu sayıya göre gazetenin üç aylığı 450 kuruş, altı aylığı 8 Lira ve seneliği ise 15 liradır. 1957 yılına kadar gazetenin sahiplerinden birisi olan Metin Yüce gazeteden ayrılmış ve yerine İzmit’in tanınmış simalarından ve Borusan Fabrikası çalışanlarından Faruk Tanaydın gelmiştir. Bu değişimle birlikte Bizim Şehir gazetesinin mesul müdürlüğüne Sadettin Gülerman getirilmiştir. Kocaeli’deki güncel siyasi ve sosyal olayları ele alan gazetenin Bizim Şehir ismi kırmızı başlıkla verilirken 15 Eylül 1961 Cuma’dan itibaren siyah olarak verilmeye başlanmıştır. Bu gazete 1 Mart 1962 tarihinde Türkyolu gazetesi ile birleşmiş ve fiyatı 15 kuruştan satışa çıkarılmıştır. Bizim Şehir gazetesinde Kocaeli’deki önemli yazar ve edebiyatçılar köşe yazarlığı yapmıştır. Bunlar arasında Rifat Yüce’nin yeğeni olan Metin Yüce yer almış ve 1957’ye kadar yazılar yazmıştır. Özellikle matbaa tekniği konusunda uzman olan Metin Yüce, teknik koşullarda kaliteli yayınlar hazırlamıştır.

Bizim Şehir gazetesinin bir diğer önemli yazarı ise Dündar Çiğit’tir. İzmit’te Sesim dergisini de çıkaran Çiğit, İzmit’te bir ilki gerçekleştirerek dönemin en güçlü medya grubu Web Ofset ile ortaklık kurup, bu şehre ilk ofset yerel gazeteyi getirmiştir. On yıl boyunca Bizim Şehir gazetesinde yazılar yazan Naci Girginsoy, aynı zamanda Türkiye Selüloz ve Kâğıt Fabrikaları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nde SEKA Postası gazetesini yayımlamış ve gazetenin yönetiminde bulunmuştur. Görüldüğü gibi bu gazetenin yazarlar grubunda son derece önemli kişiler yer almıştır. Bunlardan birisi de halen yazarlık yapan ve Kocaeli gazetesinde yer alan Adnan Filiz’dir. Kocaeli gazetesinden önce Bizim Şehir’de yazarlık yapan Adnan Filiz, burada yıllarca önemli yazılara imza atmıştır. Bu arada Kocaeli gazetesinin kurucuları arasında yer almaktadır.

Bizim Şehir gazetesinde spor haberleri de yer almıştır. Bu bağlamda spor muhabirliği yapan ve bu alanda yazılar yazan kişi Savaş Poyraz’dır. Eski bir futbolcu olan Savaş Poyraz, başta Bizim Şehir olmak üzere Kocaeli’deki birçok gazetede yayın yapmaktadır. Poyraz, vilayetin basın tarihinde hatırlanacak önemli kişilerden birisi konumunda olacaktır. Bu arada Bizim Şehir’de yazarlık yapan iki kadın da bulunmaktadır. Bunlar sırasıyla Feride Özerbay ve Suna İçten’dir. Sonuç olarak 1952 yılından beri Kocaeli’de aktif bir gazete olan Bizim Şehir, günümüzde de bu özelliğini sürdürmektedir.

KAYNAKÇA

Bizim Şehir gazetesi, 9 Mart 1954, Sayı: 552; Bahar Çimen, Kocaeli Basın Tarihi (1847-2017), Bülent Ecevit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Zonguldak 2017, s. 27; Bayram Çağlar, Kocaeli’deki Yerel Gazetelerin Tarihsel Ve Teknolojik Gelişim, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kocaeli 2007, s. 13; Bilal Tunç, Demokrat Parti Dönemi Kocaeli (1950-1960), Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya 2016, s. 539; Esma Torun Çelik, “Çok Partili Hayatın İlk Yıllarında Kocaeli’de Siyasal Hayat (1945-1960)”, Ankara Üniversitesi Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü Atatürk Yolu Dergisi, 63, (2008), s. 307; Sedat Şimşek, Başlangıcından Bugüne Kocaeli Basın Tarihi (1848-2001), İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul 2001, s. 89; https://www.kocaeligazetesi.com.tr/makale/7067943/adnan-filiz/oncesi-ve-47-uzun-yil, (E.T.15.06.2021); http://teis.yesevi. edu.tr/madde-detay/naci-girginsoy (E.T.16.06.2021); https://www. kocaeligazetesi.com.tr/makale/7626614/adnan-filiz/bu-kent-icinne-dusler-kurduk (E.T.17.06.2021); https://www.kartepegazetesi. com.tr/haber/94334/savas-poyraza-son-gorev (E.T. 18.06.2021)

Bilal TUNÇ