Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi, Kocaeli Sanayi Odası’nın (KSO) toplumsal ve sosyal sorumluluk gereği olarak hayat verdiği bir projedir. Engellileri üretim sürecine katarak, ekonomik ve sosyal katma değer yaratmaya yönelik hazırlanan bu proje, aynı zamanda, Avrupa’da ilk ve örnek bir proje olma özelliği de taşımaktadır. İzmit Akmeşe yolu üzerinde ve İzmit merkezine 20 km uzaklıkta, Avusturyalı Bayan Beatrice’in bağışladığı Türk Anneler Derneği ve Milletlerarası Lions Kulübü Derneğine ait 72.000 m2’lik alan içerisinde; 5.400 m2 kapalı alanda faaliyetini sürdüren Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi, 2003 yılı ortalarında engelliye iş imkanı yaratmak ve üretim merkezleri kurmak amacıyla Kocaeli Sanayi Odası öncülüğünde Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi, Türk Anneler Derneği ve İstanbul Milletlerarası Lions Kulübü Derneği ortaklığında “Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi” adı altında Engelliler Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi kurulmasına karar verilmesi sonucu atılan adımın Avrupa Birliği’nin desteği ve sanayi kuruluşları, İŞKUR ve KSO’nun da maddi katkılarıyla 2005 yılında hayata geçirilmiş bir projedir. Çalışanlarının %85’i engellilerden oluşan ve engellilerin üretim sürecine katılmalarını, kendi ekonomik ihtiyaçlarını karşılar duruma gelmelerini, aynı zamanda ekonomiye katkıda bulunmalarını ve sosyalleşmelerini sağlamak amacıyla kurulmuş olan ve bünyesinde konfeksiyon, mantar, açık alan sebze ve meyve yetiştiriciliği, seracılık ve arıcılık bölümleri yer alan Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi’nin 2020 yılı sonu rakamlarıyla 135’i engelli olmak üzere toplam 143 çalışanı bulunduğunu söyleyen Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu burada özellikle konfeksiyon bölümünde üretilen ürünlerin anlaşmalı firmalarla ihracının gerçekleştirildiğini belirterek mantar bölümünde de ayda 10 ton fason kültür mantarı üretildiğini söylemektedir. Projenin 2015 yılı Haziran ayında da, Dünya Odalar Federasyonu’nun düzenlediği odalar yarışmasında 39 ülkenin 79 projesi ile yarışarak “En İyi İstihdam Yaratma/ İş Geliştirme” kategorisinde dünya şampiyonu olduğunun altını çizen Zeytinoğlu hedeflerinin ise projeyi Türkiye geneline yaymak olarak açıklamaktadır.
Konfeksiyon Bölümü
4600 m2 kapalı alana sahip olup dikim, nakış, baskı, kesim, koleksiyon, temizleme, ütü, paket ve yıkama bölümlerinden oluşmaktadır.Bu bölümde 100 engelli personel ve fason iş ortağı firma personelleri ile yıllık 500.000 adet T-shirt, Sweat, Sweatshirt, Pantolon, Elbise üretimi gerçekleşmektedir. Bu ürünlerin %95’i ihraç edilmektedir.
Mantar Bölümü
500 m2 kapalı alana sahip mantar bölümünde 6 adet üretim odası bulunmaktadır. Üretim kapasitesi 120 ton/ yıl olan bölümden kültür mantarı yetiştirilmektedir. Bu bölümde 1 ziraat mühendisi, 19 engelli toplam 20 kişi istihdam edilmektedir.
Seracılık Bölümü
Bir adet 500 m2 kapalı alana sahip cam sera ve 5 adet 1750 m2 kapalı alana sahip tünel sera bulunmaktadır. Bu seralarda mevsimlik çiçek ve sebze yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bu bölümdeki üretim mantar bölümünde çalışan personeller tarafından gerçekleştirilmektedir.
Açık Arazi Meyve ve Sebze Yetiştiriciliği Bölümü
Bu bölümde 55.000 m2 tarım alanında izlenebilir tarım olarak meyve ve sebze yetiştiriciliği yapılmaktadır. 25 dönüm ceviz, 5 dönüm elma, enginar, domates, salatalık, biber, fasulye, patlıcan, kavun, marul, karpuzun yetiştirildiği alan damlama sulama istemi ile sulanmaktadır. Burada da üretim mantar Bölümünde çalışan personel aracılığı ile yapılmaktadır.
Fason İş Atölyesi
Bu bölümde bölge sanayi kuruluşlarının fason olarak yaptırdıkları işler Bizimköy bünyesinde engelli personeller tarafından yapılır. Bu bölümde; 7 engelli personel istihdam edilmektedir.
Proje Hedefleri içerisinde: Herhangi bir mesleği olmayan engelli bireylere meslek edindirmek için mesleki danışmanlık hizmetleri verme; Mesleği olan engellilerin üretim sürecine katılmaları için gerekli fiziksel mekanları oluşturmak ve buralarda çalışmalarını temin etmek; Kocaeli’deki engelli çocuklarla ilgili kurumlarla bağlantıları sürekli hale getirilerek bu kurumlardan hizmet görmüş çocukların yetişkinlik dönemlerinde Engelliler Üretim Merkezi`ne katılmalarını sağlamak; Üretim yapan engellilerin, ürettikleri malların pazarlanmasını sağlayacak şekilde «Pazarlama Eğitimi» ne tabii tutularak pazarlama yeteneklerinin geliştirilmesini sağlamak; Engelli bireylerin üretim sürecine katılmalarını sağlamak, böylelikle kendi ekonomik ihtiyaçlarını karşılar duruma getirmek; Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarından, çalışmaları sırasında engelli duruma düşenlerin üretim sürecine katılmaları için gerekli fiziksel mekanları oluşturmak ve buralarda çalışmalarını temin etmek; Engellilerin engellilikleri ile alakalı rehabilitasyon çalışmaları yapmak; Engellilerin engellilikleri dışındaki sağlık sorunlarının iyileştirilmesi için çalışmalar yapmak öncelikli sıralarda yer almaktadır.
KAYNAKÇA
www.bizimkoy.org.tr; Kocaeli gazetesi, 15 Mayıs 2020; www.kocaeli.gov.tr; Dünya gazetesi, 21 Aralık 2020; www.engelliler.biz, www.tmpk.org.tr; Güneş gazetesi, 09.04.2020; www.Sondakika.com, 07.04.2011.
Turgut KARAÇOBAN