BELEDİYE MÜZESİ

Madde no:203

Yeşil Konak, Akköseoğlu Konağı, İzmit Atatürk Evi Müzesi Olarak Bilinen Tarihi Eser

İzmit Merkez’de Sırrı Paşa Çaddesi, Tezer Sokak’ta, 398 Ada-10 Parsel’de bulunan, İzmit Belediyesi’ne bağlı Belediye Müzesi, yaklaşık 100 yıllık tarihi bir eser olan “Yeşil Konak”tadır. Ahşap kagir bir bina olan, Geç Osmanlı-Erken Cumhuriyet döneminin tipik mimari özelliklerine sahip olan konak, 1927 yılında Osman Zeki Akköseoğlu tarafından yaptırılmıştır. Daha sonra terkedilen, kullanılamaz bir harabe haline gelen konak, İzmit Belediyesi tarafından yürütülen “Tarih Koridoru” Projesi kapsamında 2009 yılında istimlak edilmiştir. İzmit Belediyesi ve TOKİ iş birliği ile 2011-2012 yıllarında aslına uygun bir şekilde yeniden yapılan konağa “Yeşil Konak” adı verilmiştir. Bu konak ilk yaptıran kişinin adıyla “Akköseoğlu Konağı” olarak da bilinmektedir. Belediye Müzesi olan Yeşil Konak’ta, İpek Halı Dokuma Kursu hizmeti de verilmiştir.

İzmit’in tarihi eserlerinin yeniden yapılandırılması, tanıtılması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla uzun yıllardır İzmit Belediyesi tarafından yürütülen “Tarih Koridoru” projesi kapsamında, Cumhuriyet’in 97. yılında 29 Ekim 2020’de “Yeşil Konak” içerisinde Atatürk Müzesi açılmıştır. Tarihçi Yazar Eriş Ülger kendi arşivinde bulunan Mustafa Kemal Atatürk’e ait özel eşyalar ve fotoğraflarını, 2019 yılında İzmit Tren Garında 3 ay süreyle sergilemiştir. Bu eserler, yazar tarafından 2020 yılında Yeşil Konak’ta kurulan Atatürk Müzesi’ne verilmiştir. Yeşil Konak’taki “İzmit Atatürk Müzesi”, Mustafa Kemal Atatürk’ün özel eşyalarının sergilendiği dünyadaki en zengin müze konumundadır. İzmit’in çok önemli kültürel varlıkları arasına giren müzede 200 tablo, 200 objeden oluşan 400’den fazla eser bulunmaktadır. Atatürk Evi olarak da bilinen müzede sergilenen çok sayıda eser, Kurtuluş Savaşı öncesi, Kurtuluş Savaşı süreci, Cumhuriyet dönemi, bayramlar ve inkılapları kapsayan uzun tarihi bir süreci ziyaretçilerinin seyrine ve deneyimine sunmaktadır. Yeşil Konak’taki bir oda Atatürk’ün özel eşyalarından oluşan “Atatürk Odası” olarak düzenlenmiştir. Odanın kadınlara ait bölümünde, Zübeyde Hanım’a ait 5 obje, Latife Hanım’a ait 21 obje, Makbule Atadan Hanım’a ve Afet İnan’a ait 4 obje, Fikriye Hanım’a ait 23 obje, Sabiha Gökçen’e ait 10 obje bulunmaktadır.

Odadaki diğer objeler ise, Atatürk’ün bizzat kendisine ve silah arkadaşlarına aittir.

Müzede bulunan eserler, ülkemiz ve dünyadaki Atatürk Müzelerinin birçoğunda bulunması mümkün olmayan eşsiz özelliğe sahiptir. Şahsi koleksiyonunu sunan Tarihçi Yazar Ülger, manevi annesi olan Sabiha Gökçen’in kendisine hediye ettiği, Atatürk’ün Savarona yatında içtiği kahvenin fincanını da müzeye miras olarak verirken, objelerin çok kıymetli olduğunu ve dünyanın hiçbir yerinde bulunmayacak kadar özel olduğunu ifade etmiştir.

Bilgi iletişim teknolojilerindeki gelişmeler de dikkate alınarak hassasiyetle düzenlenen müzede, çocukların ve gençlerin ilgisini çekebilmek için son teknoloji donanımın kullanılması da müzeye çağdaş farklı bir özellik kazandırmaktadır. Müzede çocuklara yönelik oluşturulan masal odasında gösterilen animasyonla çocuklara çağdaş araçlar ile tarihin bütünleştiği bir ortamda Atatürk’ün hayatı anlatılmaktadır. Müzede yer alan film odasında ise, Atatürk ve İzmit temalı kısa bir film gösterimi de planlanmıştır. Müzede bulunan 6 odadan 4’ü sergi odası, 2’si ise film gösterim odası olarak hizmet sunmaktadır.

Müzenin tarihi ve kültürel miras açısından eşsiz değerinin yanısıra, sosyal sorumluluk açısından da dezavantajlı ziyaretçiler düşünülerek planlanmış olan, örneğine gelişmişlik düzeyi yüksek toplumlarda rastlanabilecek bir ayrıntı da yer almaktadır. Yaşlılık, fiziksel engellilik gibi dezavantajlara sahip ziyaretçiler için Yeşil Konak’ın alt katında 360 derece film teknolojisi ve sanal tur yöntemi ile müzeyi tüm ayrıntıları ile görebilmelerine ve bu deneyimi yaşayabilmelerine imkan sağlayacak bir donanım oluşturulmuştur. Çeşitli sergilerin düzenlenerek kültürel faaliyetlerin gerçekleştirilmesine katkı sağlamak için müzede geçici sergiler için de ayrılmış 1 oda bulunmaktadır.

Dünyadaki en zengin Atatürk Müzesinde, eşsiz eserlerin rehber eşliğinde seyir keyfini; Geç Osmanlı-Erken Cumhuriyet dönemi mimarisinin tüm ihtişamına sahip, 100 yıllık tarihi Yeşil Konak’ta farklı bir atmosferde yaşamak isteyen ziyaretçiler için, müze İzmit merkezden birkaç dakika içerisinde kolaylıkla ulaşılabilecek bir konumdadır. Pazartesi günleri dışında haftanın 6 günü açık olan müze, hafta içi 08.30-17.30 hafta sonu ise 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaretçilerini bekliyor.

KAYNAKÇA

http://www.izmitgezirehberi.com/izmit-yesil-konak/; Erişim Tarihi: 09.09.2021; https://www.izmit.bel.tr/mekanlar/yesil-konak-398-ada-10-parsel_22.html; Erişim Tarihi: 09.09.2021; https://www.izmit. bel.tr/guncel/haberler_051/dunyanin-en-zengin-ataturk-evi-muzesi--bir-tik-uzaginizda_9682.html; Erişim Tarihi: 01.11.2021; https:// www.izmitataturkevi.com/; Erişim Tarihi: 01.11.2021.

Bilsen BİLGİLİ