Bürokrat, Vali
Bekir Suphi Aktan, 1908 yılında Yunanistan Serfiçe’de doğdu. Babası Adliye memurlarından Mehmet Suphi Bey, annesi İffet Hanım’dır. 1928 yılında İstanbul Erkek Lisesi’ni iyi derece ile bitirdikten sonra girdiği Mülkiye Mektebi’nden 1931 yılında mezun olmuştur. 1935 yılında Nazife Nazan Hanım’la evlenmiş bu evlilikten bir oğlu bir kızı doğmuştur. Oğlu Gündüz Aktan ise diplomat ve milletvekilidir. Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanlığı, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu üyeliği gibi önemli görevlerde bulunmuştur. Gündüz Aktan’ın özel ilgi alanı Ermeni meselesidir. Radikal gazetesinde yazdığı köşe yazılarından derlediği “Açık Kriptolar” adlı kitabı Ermeni meselesini konu almaktadır. 2007 yılında MHP’den 23. dönemde İstanbul milletvekili olarak seçilmiştir. Gündüz Aktan, geçirdiği kalp rahatsızlığı nedeniyle 19 Kasım 2008’de vefat etmiştir. Bekir Suphi Bey eşi Nazife Nazan Hanım’ın vefatı üzerine 1963 yılında Mardin Valiliği sırasında bu şehirden ikinci evliliğini yapmıştır. Bu evlilikten de bir oğlu olmuştur.
1931’de Mülkiye’den mezun olduktan hemen sonra İçişleri Bakanlığı Nüfus İşleri Umum Müdürlüğü 1. Şube Memurluğuna tayin edilerek memuriyete başlamıştır. Bu görevde bir müddet çalıştıktan sonra Küre, Daday Kaymakam Vekilliklerinde bulunmuş, sonrasında kaymakamlığa terfi etmiştir. Sırasıyla Hekimhan, Arpaçay, (bu görevde iken bir müddet Kars Vali vekilliği yapmıştır) Ceyhan, Safranbolu, Beyoğlu, Adapazarı, Biga Kaymakamlıklarında bulunmuştur. 1949 yılında vekâleten 26 Ocak 1950’de asaleten Muş Valiliği’ne atanmış, 12 Haziran 1950’de Tokat Valisi olmuştur. Tokat Valisi Bekir Suphi Bey’in CHP’den seçime girmesi ve DP’nin iktidara gelmesi üzerine Merkez Valiliğine atanması nedeniyle ailesiyle önce İstanbul’a, sonra da Ankara’ya taşınmışlardır. 1953 yılında bu görevde iken merkez valiliğine alınmıştır. 1963 yılında Mardin Valiliği’ne, 1964 yılında Kocaeli Valiliği’ne atanmıştır. 1965 yılında merkez valiliğine çekilmiştir. Bekir Suphi Aktan bu görevde iken kadro ve maaşıyla 19.02.1972 tarihinde emekli edilmiştir. 1985 yılında vefat etmiştir.
İyi derecede Fransızca ve Yunanca bilen Aktan, Anadolu Kulübü, Türk İdareciler Derneği, Mülkiyeliler Birliği, İstanbul Liseliler adlı derneklerde aktif olarak görev almıştır. Ayrıca şehrin son kaymakamı olduğundan ve sonrasında valilik görevinde bulunduğundan dolayı Adapazarlılar Aktan’a Fahri Hemşerilik unvanı vermişlerdir.
KAYNAKÇA
Gündüz Aktan/Söyledikleri ve Yazdıkları, Haz. Ruhi Alagöz, Özyurt Matbaacılık, Ankara 2012; Hasan Akar, “Tokat Valileri XIII (19501953) Bekir Suphi Aktan”, Tokat gazetesi, 16 Haziran 2017; Serhat Sipahi, “Geçmişten Günümüze Safranbolu Milletvekilleri ve Siyasi Faaliyetleri”; https://www5.tbmm.gov.tr//develop/owa/milletvekillerimiz_sd.bilgi?p_donem=23&p_sicil=6461; http://www.biga. gov.tr/gorev-yapmis-kaymakamlarimiz; http://www.mus.gov.tr/ onceki-valilerimiz; http://www.tokat.gov.tr/gorev-yapmis-valiler; http://kocaeli.gov.tr/ilimizde-gorev-yapmis-valiler
Dilara USLU