Sivil Toplum Örgütünün İzmit Şubesi
Azınlık haklarını korumak, savunmak ve iyileştirmek yönünde birçok kanun ve kararnamenin çıkmasına da öncülük eden Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği 9 Eylül 1946 tarihinde Baki Zorlu, Hayrettin Giray, Ali Uzöner, Muharrem Trak, Muhittin Karasu tarafından kurulmuştur. Dernek temel olarak amaçlarını: Yasaların, uluslararası ve ikili antlaşmaların Batı Trakya Türk Azınlığına tanıdığı tüm hakları yurt içinde ve yurtdışında savunmak, Batı Trakya Türk Azınlığının Yunanistan devletince gasp edilen haklarının iadesi için çalışmak, uygulanan asimilasyon politikalarını uluslararası kuruluşlar ve Lozan Barış antlaşmasının imzacı devletleriyle, Batı Trakya Türk azınlığının garantörü Türkiye Cumhuriyeti ve diğer devletler nezdinde dile getirmek, Batı Trakya Türk Azınlığının mevcudiyetini Batı Trakya’da sürdürebilmesi, Lozan Barış antlaşmasının imzalanması esnasında Batı Trakya Türk Azınlığına ait toprak bütünlüğünün korunması ve kendi kaderlerini tayin edebilme hakkını sağlayabilmek için her türlü faaliyette bulunmak, Atatürk ilke ve Devrimlerinin birleştirici gücünü Batı Trakya’da yaşayan Türk Azınlığı arasında en kutsal görev olarak benimsetmek, Batı Trakya’da Türk varlığını ve eserlerini yaşatmak, Türk eserlerinin korunması, restorasyonu ve yaşatılması için uluslararası kuruluşların ilgilerini , maddi ve manevi desteklerini sağlamak; yenilerini inşa etmek, Türkiye’de veya Batı Trakya dışında yaşayan Batı Trakyalıların sorunlarının çözümünü sağlamak için her türlü çalışmaları yapmak, Türkiye’de veya Batı Trakya dışında yaşayan Batı Trakyalıların kendi kültürel değerlerinden ve sosyal yaşantılarından kopmamalarını sağlayacak çalışmaları yapmak şeklinde sıralamaktadır.
Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği İzmit Şubesi, 19 Ekim 1968’de Turhan Beceren Başkanlığı’nda kurulmuştur. Bugün halen derneğin ülke genelinde 15 Şube, 7 Temsilcilik, 2 Vakıf ve 2 Spor Kulübü bulunmaktadır. Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği İzmit Şubesi’nin bugüne kadar başkanlıklarını sırasıyla Turhan Beceren, Hüseyin Yıldırım, Erdinç Okçular, Cihat Uçar, Bahri Şanlı, Halim Dedeoğlu, İsmail Süleymanoğlu, Ahmet Köse, Sabri Şanlı, Engin Nazır, Lütfi Bodur yapmışlardır. Halen Şube Başkanlığı görevini Yüksel Öztürk yürütmektedir. 7 kişilik asil olmak üzere13 kişilik yönetim kurulu üyesinin bulunduğu Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği İzmit Şubesi, denetim ve disiplin kurulları ile beraber teşkilat üyeleri toplam 25 kişiden oluşmaktadır. Şubenin Kadın Kolları, Gençlik Kolları, Çocuk Kolları ve 65 yaş üstü büyüklerden oluşan Batı Trakya Çınarları oluşumları bulunmaktadır. Derneğin ayrıca üyelerden oluşan Türk Halk Müziği Korosu bulunmaktadır.
Şubesi, Kocaeli kenti özelinde kültür ve sanat politikalarına etkin bir şekilde dahil olmaktadır. Bu kapsamda: Dergi, yazılı eser veya broşürler aracılığıyla tanıtımlar yapmak; Sanat eseri sahipleri ile sanat eseri üreticilerine ayni ve nakdi yardımlarda bulunmak; Kültürel ve sosyal amaçlı organizasyonlara destek vermek; Kültürel geziler düzenlemek; Folklorik çalışmalar yapmak; Sergiler düzenlemek; Dayanışma organizasyonları geliştirmek; Konser gibi sanat etkinlikleri düzenlemek ve sanat eserlerine yönelik bilinci artıracak şekilde organizasyonlar tasarlamak gibi faaliyetleri yıl içerisinde aktif olarak sürdürmektedir.
Şube faaliyetleri yıl içerisinde düzenli ve kuruluş amaçları doğrultusunda yönetim tarafından organize edilerek gerekli organizasyonlar çerçevesinde canlı olarak sürdürülmektedir. Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneğinin İzmit Şubesi aracılığıyla Batı Trakya davasının anlatıldığı yerel, ulusal ve uluslararası onlarca konferans, seminer ve panel düzenlemiştir. Şehrin önde gelen isimleri derneğe davet edilerek etkinlikler düzenlenmekte, kendileri ve meslekleri ya da yaptıkları işleri hakkında bilgilerin üyelerle paylaşımları sağlanmaktadır. Bununla birlikte üyelere yönelik olarak İngilizce, Yunanca ve KPSS Kursları, yurtiçi ve Balkan coğrafyası başta olmak üzere yurtdışı gezileri, huzurevi ziyaretleri, engelli vatandaşlara hizmet eden kurum, kuruluş ve derneklere etkinlikler düzenleme gibi birçok etkinlik belirli periyotlarla aktivite takvimine eklenmektedir. Şube, özellikle Batı Trakya’da bulunan Türk kurumları ile sürekli istişare halinde olup sık sık ziyaretler gerçekleştirmekte ve oradan gelen ziyaretçileri İzmit’te misafir etmekte, onlarla ortak projelere imza atmaktadır.
Kadın Kolları öncülüğündeki üyeler tarafından şehrin dinamiklerinde önemli görevlerde bulunan kadınlara yönelik olarak yöresel yemekler, kadın günü, kadın matinesi, kadın kuruluşlarına ziyaretler ve ziyaretçi kabulleri düzenlenmekte olup özellikle kadınlara yönelik konularda eğitim, seminer, konferans ve paneller düzenlenmektedir. Gençlik Kolları aracılığıyla gençlere yönelik faaliyetler organize edilerek onların kültürlerini yaşatabilmeleri adına adımlar atılmaktadır. Dernek, 65 yaş üstüne yönelik olarak belirli aralıklarla organizasyonlar düzenlenmekte ve kendileriyle istişarelerde bulunmaktadır. Bunlara ek olarak Türk Halk Müziği korosu yıl boyu çalışmalarına devam etmekte ve belirli ay ve dönemlerde şehre yönelik olarak konserler vermektedirler. Bu faaliyetler yıllık yönetim raporlarında detaylı bir şekilde üyelere aktarılmaktadır. Yönetim tarafından 28 Nisan 2019 ile 16 Şubat 2020 arasını kapsayan 32. dönem olağan genel kurulunda, üyelere sunulan raporda bu dönem içerisinde gerçekleştirilmiş 55 adet faaliyetin bilgisi yer almaktadır.
KAYNAKÇA
Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneğinin İzmit Şubesi Başkanı Yüksel Öztürk ile 12.09.2021 tarihinde yapılan mülakat; Özgür Kocaeli gazetesi, 23 Nisan 2017/ 25 Şubat 2017/07 Aralık 2016/29 Ocak 2015.
Turgut KARAÇOBAN