ACISU PARKI

Madde no:19

İzmit, Park, Doğal Sit Alanı

 

Tepecik Mahallesi 222 Ada 17 no’lu parselde bulunan Acısu parkı girişinin kuzeydoğu köşesinde 08.01.1996 tarihinden önce dikdörtgen formlu, mermer bir çeşme yalağı mevcuttu. Çevrede yapılan inşaatlar sırasında suyun atık su kanalına bağlanmasıyla Acısu Çeşme’nin kuruduğu tespit edilmiştir. 1960 ve 1970’li yıllarda İzmit’te taşımacılıkta sembol durumunda olan “Paytonlar” mevcuttu. Payton durağı olarak da Acısu Çeşmesi’nin çevresi kullanılmaktaydı. Çeşme yalağında herhangi bir bezeme unsuru bulunmadığı gibi, aynalık kısmı da mevcut değildi. Parkın duvarından gelen iki borudan devamlı akan sularla atların su ihtiyacı karşılanmaktaydı. Daha sonra Paytonların azalarak ulaşımdan kalkmasıyla çeşme işlevini kaybetmiş ve sembolik bir özellik kazanmıştır. Acısu yeşil dokusu ve parkıyla bir bütünlük teşkil ettiğinden ve İzmit merkezinde ayakta kalan ender yeşil dokuyu barındırdığından 03.07.1987 gün ve 3448 sayılı kararla tescil edilmiş olup Kocaeli KTVKBK’nun 11.03.2009 tarih ve 810 sayılı kararı ile II. derece doğal sit alanı ilan edilmiştir. Kocaeli ili, İzmit ilçesi, Acısu Parkı Doğal Sit Alanı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 25.12.2018 tarihli ve 245144 sayılı oluru ile “Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescil edilmiştir. 27 Ekim 2017 tarihli ve 30223 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”in 3. maddesinin (j) bendinde yer alan “Anıt ağaçlar hariç, tabiat varlıklarının ve doğal sit alanlarının tescil kararları Resmî Gazete’de yayımlanır ve Bakanlığın internet sayfasında bir ay süre ile duyurulur.” hükmü gereği Doğal Sit Alanı olarak tescil edilmiştir.

Kentin simge mekanlarından biri olan parkın yine simgesi durumunda olan çeşme zamanla sökülmüştür. Çeşitli dönemlerde yenileme çalışmaları yapılan Acısu Parkı yıllar geçtikçe betonlaşmanın arttığı bir mekân durumuna gelmekle eleştirilmiştir. Eleştirilerin bir başka boyutu ise sit alanı olmasına rağmen parkın sem- bol çeşmesinin kaldırılması ve yıllar içerisinde beton oranının artmasıdır. İsmi Mehmet Sadık Efe Parkı olarak değiştirilse de halkın dilinde hâlâ Acısu Parkı olarak kullanılmaya devam eden park, dönem dönem gençler için bir cazibe merkezi konumunda olmuştur. İçerisinde kafelerin ve çay bahçesinin olduğu bu alan günümüzde de kentin dinlenme ve nefes alma mekânlarından biri olarak varlığını sürdürmektedir.

KAYNAKÇA

https://www.kocaelibarisgazetesi.com/haber/5987395/acisu-par- ki-col-oldu; https://eksisozluk.com/acisu-parki--336842; https:// www.haberler.com/acisu-parki-yenilendi-4609049-haberi/; https:// www.cagdaskocaeli.com.tr/haber/4629399/izmit-acisu-parki-ve-a- nitlar-kurulu; https://www.kocaeligazetesi.com.tr/haber/1399374/ acisuda-sorunlar-bitmedi; https://www.kulturportali.gov.tr/turki- ye/kocaeli/kulturenvanteri/acisu-parki; https://tvk.csb.gov.tr/ko- caeli-ili-izmit-ilcesi-acisu-parki-dogal-sit-alani-tescil-ilani-duyu- ru-367737; http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=44380 

Turgut KARAÇOBAN