Kocaeli Şehrindeki Avukatların Bağlı Oldukları Meslek Kuruluşu
Türkiye Barolar Birliği’ne bağlı olarak hizmet veren Kocaeli Barosu 17 Kasım 1938 tarihinde resmî olarak kurulmuştur. Fakat 2006 ve 2007 yıllarında “Mevzuatı Araştırma Komisyonu” ve Avukat Ender Kâmil Boyacı tarafından yapılan araştırmalar sonucunda Kocaeli Barosu’nun 1938 tarihinden önce kurulmuş olduğu ortaya çıkmıştır. 1924 tarihli 460 No’lu Mahamat Kanunu 3. maddesine göre; “bir yerde avukat sayısı 10’a ulaştığı takdirde baro kurmanın zorunlu olduğu, baroya kaydedilmeyen kimselerin avukatlık mesleğinden istifade edemeyecekleri ve mahkemelerin de bunları kabul etmeyecekleri” belirtilmiştir. Bahsedilen kanun 1926 tarihli 708 sayılı kanunun 3. maddesinde değiştirilerek, baro kurma zorunluluğu için gereken sayı 10’dan 7’ye indirilmiştir. Başbakanlık Osmanlı Arşivi ve Kocaeli Mutasarrıflığı ile ilgili Şer’iyye Sicillerinden de bilindiği gibi bu bahsedilen tarihlerde Adapazarı ve Bolu vilayetlerini içine alan Kocaeli vilayetinde 10’dan fazla avukat ve dava vekilinin ismi geçmektedir. Kocaeli Barosu’nun 460 ve 708 sayılı Kanunlar gereğince, 1924-1926 tarihleri arasında kurulduğu sonucu çıkartılmaktadır.
Kocaeli Barosu’nun bu tarihlerde kurulduğunu ortaya çıkartan bir çalışma da Avukat Haydar Özkent’in “Avukatın Kitabı” adlı eseridir. Bu eserde 5 Ocak 1934 tarihinde İzmir’de düzenlenen Türkiye Avukatlar Toplantısı’nda Kocaeli Barosu’nu temsil eden Kocaeli Barosu başkanının bulunduğunu belirtmiştir. Belirtilen bu kayıt da Kocaeli Barosu’nun kuruluş tarihinin 1938 yılından önce olduğunu kanıtlamaktadır.
Kocaeli Barosu’nun kuruluş tarihiyle ilgi gazete bilgileri de bulunmaktadır. Kocaeli’de çıkan ve 1937 yılına ait Türkyolu gazetesinde Kocaeli Barosu Başkanlığı seçimleri ile ilgili haberler bulunmaktadır. Bu haberlere göre Kocaeli Barosu Başkan adayı Avukat Sedat Pek’tir. Sedat Pek’ten önce Avukat B. Eşref Tanakol’un Kocaeli Barosu Başkanı olduğu, 7 Haziran 1939 tarihli Marmara gazetesinin otuz ikinci sayısında yer almıştır. Haber şu şekilde gazetede yer almaktadır; “Avukat B. Eşref Tanakol’un baro reisliği görevinden ayrılarak Adapazarı Noteri olarak göreve başladığı” bildirilmektedir.
Kocaeli Barosu hakkında resmî bilgiler ve baronun kuruluşu ile ilgili 2006 ve 2007 yıllarında çalışmalar olmasına rağmen baronun kuruluş tarihinin 1938 olarak kabul edilmesindeki sebep, Kocaeli Adliyesi’nin yeni yerine taşınması sırasında Adliye ve Baro arşivinin zarar görmesidir.
Ülkemizde en etkin meslek kuruluşları içinde bulunan barolar, avukatların kayıtlı olduğu kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur. Barolar, bir meslek kuruluşu olarak yasaların kendilerine verdiği görevlerin yanı sıra yargı sisteminin de bir parçasını oluştururlar. Barolar ayrıca ülkede hukukun gelişmesine katkıda bulunurlar. Türkiye’de seksen bir ilde seksen bir baro kuruluşu mevcuttur. Ülkemizdeki bütün baroların katılımı ile oluşan “Türkiye Barolar Birliği” 1969 tarihinde kurulmuştur.
Hukuk Fakültesinden mezun olan ve avukat olmak isteyen kişiler öncelikle baroya bağlı olarak staj yapmak zorundadır. Gerekeli belgeler hazırlanarak baroya “stajyer avukat” olmak için başvuru yapılır. Stajyer avukatlık kabul şartları sağlanırsa askı listesinden sonra staja başlanılmaktadır. İlk altı ay mahkemeler nezdinde, sonraki altı ay avukatların yanlarında staj yürütülür. Bir yıllık staj sürecinde staj eğitim dersleri verilmektedir. Staj tamamlanınca staj yapılan baroya veya mesleğin icra edilmesi istenilen yerin barosunda yine gerekli evraklar ve staj tamamlama evrakları sunulmaktadır. Baro kurulundan karar çıkınca “Barolar Birliğine” ve “Adalet Bakanlığı’na” giden dosya onaylanmaktadır. Bu işlemlerden sonra Hukuk Fakültesi’nden mezun olan kişiler “avukatlık ruhsatı” almaktadırlar. Avukatlık ruhsatı geldiği zaman kişiler baroda yemin ederek göreve başlamaktadırlar. Baroya üye olmak “kamu avukatları” dışındakiler için zorunludur. Mesleğini icra etmek isteyen kişiler baroya kayıtlı olmalıdır. Baroya üye olan avukatlar, baro için yıllık aidat ödemek zorundadırlar. Baro, CMK görev ataması isimli sistemi, adli yardım ile başvurulan davalardaki başvuruların avukatlara atanması sistemini düzenlemektedir. Kocaeli Barosu’nda kurulduğu yıldan itibaren sicile kayıtlı toplam (vefat eden avukatlar da dâhil 34.017 avukat bulunmaktadır. Kocaeli Barosu’nda başkan olarak görev yapan avukatlar şunlardır; Avukat Ali Vasfi Akalın 1938 yılında, Avukat Ali Ragıp 1939-1941 yıllarında, Avukat Salih Zeki Ataergin 1941-1943 yıllarında, Avukat Sedat Pek 1943-1945 yıllarında, Avukat İsmet Baran 1945-1947 yıllarında, Avukat Hilmi Urlu 1947-1949 yıllarında, Avukat İ. Şakir Öngören 1949-1952 yıllarında, Avukat Refik Bülbül 1952-1954 yıllarında, Avukat Cemil Karakadılar 1954-1956 / 1969-1974 yıllarında, Avukat Yakup Cemil Yasaer 1956-1958 yıllarında, Avukat Nizamettin Kirvanoğlu 1958-1961 yıllarında, Avukat Mustafa Sirmen 1961-1965 yıllarında, Avukat Orhan Demirağcı 1965-1967 yıllarında, Avukat Hasan Yazıcıoğlu 1967-1969 yılarında, Avukat İbrahim Önen 1974-1976 yıllarında, Avukat Turgut Kayı 1976-1978 yıllarında, Avukat Şinasi Yeldan 1978-1980 yıllarında, Avukat Tacettin Değer 1980-1983 yıllarında, Avukat Hayrettin Çetinkaya 1983-1985 yıllarında, Avukat Ataman Yengin 1985-1988 yıllarında, Avukat M. Vedat Hazar 1988-1990 yıllarında, Avukat Ali Yazıcı 1990-1994 yıllarında, Avukat İzzet Dal 1994-1996 yıllarında, Avukat M. Cengiz Sarıbay 1996-1998 yıllarında, Avukat Bora Uluç 1998-2002 yıllarında, Avukat Fahri Örengül 2002-2004 yıllarında, Avukat Dr. İlter Yılmaz 2004-2006 yıllarında, Avukat Ersayın Işık 2006-2008 yıllarında, Avukat M. Cumhur Arıkan 2008-2010 yıllarında, Avukat M. Tamer Solakoğlu 2010-2014 yıllarında, Avukat Sertif Gökçe 2014-2018 yılları arasında görev yapmışlardır. Kocaeli Barosu’nun günümüzdeki başkanı Avukat Bahar Gültekin Candemir’dir.
Kocaeli Barosu Yönetim Kurulu ise şu şekildedir:
Kocaeli Baro Başkanı Avukat Bahar Gültekin Candemir, Başkan Yardımcısı Avukat Mehmet Gül, Genel Sekreter Avukat Muhsin Emrah Toker, Baro Saymanı Avukat Gülhanım Kara, Yönetim Kurulu Üyeleri; Avukat Birol Özyürek, Avukat Özhan Kurt, Avukat Fatih Üstünay, Avukat Kamuran Yıldırım, Avukat Veli Beyaztaş, Avukat Mustafa Berk Uluç ve Avukat Selman Yaray’dır.
Kocaeli Barosu Disiplin Kurulu ise şu şekildedir: Disiplin Kurulu Başkanı Avukat Nalan Örengül, Disiplin Kurulu Sekreteri Avukat Eftal Kara, Disiplin Kurulu Üyeleri; Avukat Sedat Çoruh, Avukat Hakan Çelikkeser ve Avukat Fedayi Okumuş’tur.
Kocaeli Barosu Denetleme Kurulu ise şu şekildedir: Denetleme Kurulu Üyeleri; Avukat Hürrem Güner, Avukat Bülent Kocaata ve Avukat Halil Demiral’dır. Kocaeli Barosu Türkiye Barolar Birliği delegeleri ise şu şekildedir: Avukat Sertif Gökçe, Avukat Güler Çetin, Avukat Ali Yıldırım Sezer, Avukat M. Tamer Solakoğlu, Avukat Şinasi Sarı, Avukat Başar Değer ve Avukat Erhan Gezer.
Kocaeli Barosu’nun her ilçede temsilcisi vardır. İlçe Temsilcileri ise şu şekildedir: Kocaeli Barosu Gebze İlçe Temsilcisi Avukat Fahri Öztürk, Kocaeli Barosu Körfez İlçe Temsilcisi Avukat Ercan Arı, Kocaeli Barosu Gölcük İlçe Temsilcisi Avukat Burak Şahin, Kocaeli Barosu Karamürsel İlçe Temsilcisi Avukat Sinem Settürk ve Kocaeli Barosu Kandıra İlçe Temsilcisi Avukat Selin Özkaya.
Kocaeli Barosu’nda faaliyetler komisyonları da bulunmaktadır ve ilgili konularla bu komisyonlar ilgilenmekte ve faaliyetlerde bulunmaktadırlar. Bu komisyonlar şunlardır; Kamu Avukatları Komisyonu, Avrupa Birliği ve Uluslararası Hukuk Komisyonu, Bilişim Hukuk Komisyonu, Çalışma Hukuku Komisyonu, Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu, Hayvan Hakları Komisyonu, İnsan Hakları Komisyonu, Kültür Sanat Komisyonu, Spor Komisyonu, Yayın ve Kütüphane Komisyonu, Ticaret Hukuku Çalışma Komisyonu, Hukukta Alternatif Çözüm Yolları ve Arabuluculuk Komisyonu, Tüketici Hukuku Komisyonu, Mevzuatı İzleme Araştırma Komisyonu, Sağlık Hukuku Komisyonu ve Mülteci Hakları Komisyonu’dur.
Kocaeli Barosu çalışma saatleri hafta içi her gün 08.30-17.30 saatleri arasında olup resmî tatil günlerinde kapalıdır. Pandemi sürecinde ise Kocaeli Barosu’nun çalışma saatleri şu şekilde değiştirilmiştir; Covid-19 salgınının ülkemizde yayılmasının önüne geçilmesi amacıyla Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığının 30.11.2020 tarih ve 46676 sayılı yazısı ile kamu çalışanlarının çalışma saatlerinin, kamu hizmetlerini aksatmamak şartıyla ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından saat 10.00-16.00 arasında belirlenebilmesi hususunun uygun olduğuna karar verilmiştir. Bu çerçevede, yargılama faaliyetlerinin yürütülmesinde herhangi bir aksamaya sebebiyet vermemek amacıyla, belirli gün ve saatte yapılması kararlaştırılan duruşma ve keşif işleriyle mesai saatleri dışında çalışılmasını ve nöbet tutulmasını gerektiren durumlar istisna olmak üzere, çalışma saatlerinin belirlendiği gibi saat 10.00-16.00 arası olarak uygulanmasına karar verilmiştir.
Kocaeli Barosu sosyal medya hesapları şunlardır; “Kocaeli Barosu Facebook”, “Kocaeli Barosu İnstagram” ve “Kocaeli Barosu Twitter”. Kocaeli Barosu sosyal medya hesaplarını aktif olarak kullanmakta, baro ile ilgili faaliyetlerden, gündeme dair haberlerden, hukuksal olarak alınan kararlardan, camiaya dair yeni avukatları tebrik ve avukat vefat haberlerinden, Milli Bayramlar ile ilgili gönderiler gibi birçok içerikten oluşmaktadır.
Kocaeli Barosu’nun yayınını yaptığı “Kocaeli Barosu Aktüel Dergisi” bulunmaktadır ve dokuzuncu sayıya ulaşmıştır. “KocaeliBarosu.org.tr” adresinden ise “Haberler linkinden” baronun duyurularına ulaşmak mümkündür.
Kocaeli Barosu İdari binası İzmit perşembe pazarı yanında bulunan Kocaeli Plaza’nın 5. katında hizmet vermektedir. Baronun açık alanı bulunmamaktadır. Baronun bulunduğu binanın otoparkı ise vardır. Baronun bulunduğu bina güvenliği iki güvenlik görevlisi ve kameralar ile sağlanmaktadır. Baronun kendine ait çay ocağı ve seminer salonu bulunmaktadır. Baro binasının uzun süreden beri yetersiz olması sebebi ile Kocaeli Barosu genç avukatları için yeni bir ek bina 2020 yılında kiralanmıştır. Kocaeli Barosu’nun yeni ek binası İzmit Körfez Mahallesi’nde bulunmaktadır. Kocaeli Barosu sosyal tesislerinin ise 2018 yılında Kartepe’ye inşa edilmesine karar verilmiştir. 2018 yılında baro başkanı Avukat Sertif Gökçe bakanlık ile irtibata geçerek Kocaeli Adliyesi yeni binasının inşa edileceği Kartepe’deki arazinin yanında beş dönümlük yeri bakanlıktan ücretsiz devralmıştır. Kocaeli Barosu Sosyal tesislerinin 2023 yılında tamamlanması planlanmaktadır. Kocaeli Barosu şimdiki başkanı Bahar Gültekin Candemir ise mevcut baronun yetersiz olması nedeniyle şehir merkezinden arsa alınarak yeni bir baro binası inşa edeceklerini söylemiştir.
Kocaeli Barosu’na 243 ve 291 numaralı toplu taşıma araçlarıyla Gebze ilçesinden gelmek mümkündür. Kocaeli merkez içinde Kocaeli Barosu’na ulaşım sağlayan otobüs hatları ise şunlardır; 11, 16, 44, 64, 94,104,115, 134, 144,145, 267, 268, 23, 24, 26, 28, 152,154, 159 ve 170. Kocaeli Barosu’na 15 Temmuz Milli İrade Meydanı, Milli İrade Meydanı Kuzey Yan Yol, Ticaret Merkezi, Şehit Rafet Karacan, Yunus Emre Kültür Merkezi, Bulvar ve Valilik D-100 duraklarından 3 ile 8 dakikalık yürüme süresinde ulaşılabilir.
KAYNAKÇA
https://www.buyukkocaeli.com.tr/haber/4898306/baro-bina-i cin-arsa-satin-alacak; https://www.haberturk.com/baro-nedir-baro-ne-demek-baronun-gorevleri-nelerdir-2519315; https://www. kocaelibarisgazetesi.com/haber/5961631/kocaeli-barosuna-ye ni-bina; https://www.kocaelibarisgazetesi.com/haber/5980558/baro-sosyal-tesisi-kartepeye-yapilacak; Kocaeli Barosu Üye Avukatı Efe Çınar ile görüşme; Kocaelibarosu.org.tr
Muhammed Bilal ÇELİK