Kocaeli Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği (Bal-Türk), 1984 yılında Bulgaristan’da yaşayan Türklerin adlarının değiştirilmeye zorlanması, silah tehdidi ile Bulgar adlarının verilmesiyle başlayan; Türkçe konuşmanın, şarkı dinlemenin dahi yasaklanmasıyla devam eden ve bunlarla da kalmayıp namaz, oruç, sünnet gibi dini vecibelerin bile yerine getirilmesini engelleyen asimilasyon hareketine bir tepki olarak, Balkan Türklerinin haklarını savunmak amacıyla 1985 yılında kurulmuştur. Bal-Türk’e 11.08.1987 gün ve 87/12003 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla “Kamu Yararına Çalışan Dernek” statüsü verilmiştir.
Bal-Türk’ün kuruluş yıllarındaki en önemli hedefi Bulgaristan’daki Türklere uygulanan mezalimi Türkiye ve dünya kamuoyuna duyurmak olmuştur. Bu amaçla Türkiye’nin, başta büyük şehirleri olmak üzere birçok yerinde Bulgaristan’ın asimilasyon uygulamalarına yönelik protesto mitingleri düzenlenmiştir. Türkiye’de yapılan gösteriler Bulgaristan’daki direniş ve protesto gösterileriyle birleşince, Türklere uygulanan zulüm dünya kamuoyunda geniş yankı bulmuş ve süreç 1989 yılında Totaliter Bulgar hükümetinin Türkleri tehciriyle sonuçlanmıştır. Bu tehcir sonucunda yaklaşık 350 bin Türk anavatana göç etmek zorunda kalmıştır. Bu olaylardan sonra Bal-Türk’ün faaliyet alanlarında göçmenlerin yerleştirilmesi, topluma adaptasyonu ve kazanılmış haklarının Bulgaristan’dan geri alınması ve özellikle Türkçe adların iadesi konularında çalışmalar yapılmıştır. Günümüzde birtakım sosyal hakların elde edilmesi çalışmaları halen devam etmektedir.
Bulgaristan’daki uygulamalara tepki olarak doğan dernek tüzüğü itibariyle tüm Balkan ülkelerindeki soydaşlarımızın maddi ve manevi tüm haklarının korunması, Türkiye ve Balkanlardaki Türkler arasındaki bağların devamı ve güçlendirilmesi, sorunların çözümü konularında faaliyet göstermektedir. Bal-Türk 2009 yılından itibaren derneğin kurumsallaşma çalışmalarına hız verdiği gibi, Yunanistan ve Makedonya kökenli vatandaşlarımızın da Bal-Türk’e üye olmasını teşvik etmiş ve bu konuda çok önemli bir yol kat edilmiştir. Amaç Balkanları bir bütün olarak temsil etme konumuna gelmektir.
Faaliyet alanlarının genişletilmesi ve daha büyük kitlelere ulaşıp yapılan çalışmaları daha etkili kılabilmek için, Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği (Bal-Türk), Bursa Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (Bursa BAL-GÖÇ), İzmir Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (İzmir BAL-GÖÇ) 1987 yılında genel merkezi Bursa’da bulunan “Balkan Türkleri Göçmen ve Mülteci Dernekleri Federasyonu’nu (BGF)” kurmuşlardır. Kocaeli Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği (Bal-Türk) şubeleri; Çayırova şubesi, Gebze şubesi, Karamürsel şubesi, Körfez şubesi, Tokmak köyü temsilciliğidir. Derneğin amacı, dernek tüzüğünde şu şekilde açıklanmaktadır:
“Madde 3. Coğrafi bir bölge olan Balkan Yarımadasından Ana Yurda göç etmiş, halen Balkan Yarımadasında yaşamakta olan ve bundan sonra da göç edecek olan soydaşlarımızı bir araya getirmek, onların ekonomik, sosyal ve kültürel sorunlarına; ilgili kurumlarla irtibat kurarak çözüm bulmak, sözü edilen bölgede yüzyıllar boyunca egemen olmuş Atalarımızın, kültür mirasını, örf ve adetlerini yaşatmaktır. Gerçekleştireceği faaliyetlerle üyelerinin dışında yerel ve ulusal düzeyde toplumun ihtiyaç ve sorunlarına yönelik çözümler üretmek ve toplumsal gelişmeye katkı sağlamak.
Atatürk ilke ve inkılaplarına sahip çıkmak, gelecek nesillere aktarmak ve öğretmek için gerekli olan çalışmaları yapmak. Bu amaca yönelik kamu kurum ve kuruluşları ile yurtiçi ve yurtdışında faaliyet gösteren dernek ve sivil toplum örgütleri ile kanunların verdiği yetkilerince ortak çalışmalar yürütmek, platformlar oluşturmak, çalışma komisyonları ve kollar kurmak.” Derneğin faaliyet alanları aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Sosyal, kültürel ve ekonomik hakların korunması konusunda, Türk vatandaşı olan ve olmayan soydaşlarımızın yanında olmak; Balkanlar ve Türkiye arasındaki ticari-ekonomik ilişkilerde yönlendirici proaktif faaliyetlerin yürütülmesi; kültür ve sanat faaliyetlerine yönelik çalışmalarımızı diğer alanları da olumlu etkileyecek şekilde yürütmek; eğitim ve akademik alanda, öğrenci mübadelesinin yapılması ve ortak Avrupa Birliği projelerinin hazırlanması.
Tüm bu faaliyetler çerçevesinde var olan sorunlara çözüm bulmak; çıkması muhtemel sorunlara yönelik tedbir paketleri oluşturmak ve pozitif ilişkileri geliştirme yönünde öneriler getirmek temel amacımızdır. Dolayısıyla bu amaçlar, faaliyetlerimizin de istikametini belirlemektedir.
Kocaeli Bal-Türk Genel Başkanlığı görevinde şu an Ruşen Özcan bulunmaktadır. Yardımcıları ise Başkan Vekili Şükrü Ar (Teşkilatlanmadan Sorumlu), Yeşim Armağan Aslan (Hukuk İşleri ve Basın – Yayından Sorumlu) ve Hasan Hayırsever’dir (Sosyal ve Kültürel İşlerden Sorumlu).
Bal-Türk Derneği’nin resmî web sitesi bulunmakta ve sitede güncel haber bülteni yer almaktadır. Haber bülteninde Bal-Türk derneğine yapılan güncel ziyaretlerden, derneğin gerçekleştirdiği ziyaretlerden, derneğin düzenlediği etkinliklerden, vefat haberlerinden ve Balkan ülkelerinin güncel siyasi hayatından haberler bulunmaktadır. Ayrıca Bal-Türk derneğinin facebook, instagram ve twitter sosyal medya hesapları da vardır. Bu sosyal medya hesaplarından derneğin etkinlik faaliyetleri paylaşımlarını, Balkan ülkeleri hakkında (özellikle Bulgaristan) güncel bilgiler, yapılan çeşitli ziyaretlerin ayrıntılı paylaşımları, önemli günler hakkında paylaşımlar ve derneğin gerçekleştirdiği gezilerin paylaşım haberlerini bulabilirsiniz. Derneğin adresi Kozluk Mahallesi Mehmet Ali Kâğıtçı Caddesi No: 59 İzmit, KOCAELİ olup e-posta adresi bilgi@ balturk.org.tr şeklindedir. Derneğe 44 nolu otobüs ile ulaşmak mümkündür.
KAYNAKÇA
http://www.balturk.org.tr/; http://www.balturk.org.tr/category/ kurumsal/tarihcemiz/; sal/baskanlarimiz/; http://www.balturk.org.tr/category/kurumsal/ denetimkurulumuz/; sal/faaliyetalani/; http://www.balturk.org.tr/category/kurumsal/ yonetim-kurulumuz/; http://www.balturk.org.tr/category/haberler/ bal-turkten-haberler/; https://www.ozgurkocaeli.com.tr/haberleri/ kocaeli-balkan-turkleri-kultur-ve-dayanisma-dernegi; https://www. ozgurkocaeli.com.tr/haber/4452272/en-guzel-balkan-evi-maketi-odulleri-verildi; https://www.ozgurkocaeli.com.tr/haber/7809561/buyukakin-onumuzdeki-yuzyil-tum-cografyalarda-turkiyenin-donemidir; https://m.facebook.com/Balkan-T%C3%BCrkleri-K%C3%BClt%C3%BCr-ve-Dayan%C4%B1%C5%9Fma-Derne%C4%9Fi-Genel-Merkezi-332459866777246/about; https://www. instagram.com/balturk_kocaeli/; https://twitter.com/balkan_2012
Muhammed Bilal ÇELİK