Askeri Öğretmen, Tarihçi, Dr. E. Öğ. Kd. Alb.
Batı Trakya’dan Lozan Barış Antlaşmasının ardından mübadele ile İzmit’e göç eden, evlad-ı fatihandan bir Yörük-Türkmen ailenin çocuğu olarak 1946 yılında İzmit merkezde doğan Yusuf Çam, İzmit Sümer İlkokulu'ndan mezun olduktan sonra, ilkokul öğretmeni ve aile çevresinin de etkisiyle 1958 yılında Erzincan Askeri Ortaokulu'nda eğitime başladı, ikinci sınıfta okurken İstanbul’da Selimiye Askeri Ortaokulu'na geçiş yaptı. 1960 yılı Haziran ayında Selimiye Askeri Ortaokulundan mezun oldu. 19611964 yılları arasında İstanbul’da Kuleli Askeri Lisesinde sürdürdüğü eğitimini başarıyla tamamladıktan sonra doğrudan Ankara’da Kara Harp Okulu’na geçiş yaptı. 30 Ağustos 1966 tarihinde topçu asteğmen olarak Kara Harp Okulu'ndan mezun olup orduya katıldı. 1966-1967 yıllarında Ankara Polatlı’da Topçu ve Füze Okulu'nda subay temel eğitimini tamamladıktan sonra 1967 yılında Muş-Malazgirt’teki topçu birliğinde takım komutanı olarak göreve başladı. 30 Ağustos 1969 tarihinde üsteğmen rütbesine terfi etti. 1970 yılında İzmit-Çuhahane Fabrikası'ndaki topçu birliğine atandı. 1972 yılında kıdemli üsteğmen olan Yusuf Çam 1974 yılı Kasım ayına kadar burada batarya komutanı olarak görev yaptı.
Genelkurmay Başkanlığı'nın askeri okullara tarih öğretmeni yetiştirmek üzere açmış olduğu sınava girip kazandıktan sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nde öğrenci subay olarak 1974 yılı Kasım ayında lisans eğitimi almaya başladı. Üniversite eğitimi zamanında fakültede bir yandan derslere devam ederken, diğer taraftan İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü yanında bulunan Fakülte Yüksek Okullarında sınıf subayı olarak askeri görevine devam etti. 30 Ağustos 1975 tarihinde yüzbaşılığa terfi etti. Yüzbaşı Yusuf Çam, 1978 yılı Haziran döneminde İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Son Çağ (Yakınçağ) Tarihi Kürsüsü'nden başarıyla mezun olduktan sonra İstanbul’da Kuleli Askeri Lisesi'ne atandı, stajyer tarih öğretmeni olarak 1978 Eylül döneminden itibaren tarih derslerine girmeye başladı. 1979 yılında Topçu sınıfından öğretmen sınıfına geçiş yaptı. 30 Ağustos 1981 tarihinde binbaşı rütbesine terfi eden Yusuf Çam, 1983 yılına kadar Kuleli Askeri Lisesi'nde tarih öğretmenliği görevine devam etti. 1983 yılı atamalarında Kara Harp Okulu’na tarih öğretim görevlisi olarak atandı. Ankara’daki görevi sırasında Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü'ne devam ederek lisansüstü eğitimini gerçekleştirdi. Yusuf Çam, Atatürk’ün Okuduğu Dönemde Askeri Okullar (Rüştiye, İdadi, Harbiye) 1892-1902 adlı teziyle yüksek lisans ve Milli Mücadelede İzmit Sancağı adlı teziyle doktora eğitimini tamamlayıp tarih bilimi doktoru unvanını almıştır. Bu akademik eğitimlerindeki başarısından dolayı Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kendisine iki yıl kıdem zammı verilmiş, 1984 yılında yarbay, 1987 yılında da albay rütbesine terfi etmiştir. 1991 yılında Kara Kuvvetleri Komutanlığı Soru Bankası ve Sınav Şubesi Müdürlüğü'ne atanan albay Yusuf Çam, 30 Ağustos 1992 tarihinde 26 yıllık hizmetten sonra öğretmen kıdemli albay rütbesinde iken Türk Silahlı Kuvvetleri'nden kendi isteğiyle emekli olmuştur.
Dr. Yusuf Çam, 1992-1993 eğitim-öğretim yılında Ankara Üniversitesi'nde, 1993-2001 yılları arasında da Kocaeli Üniversitesi, 2000-2002 yılları arasında Doğuş Üniversitesi'ne bağlı fakülte ve yüksek okullarda Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersleri verdi. 2001 yılında kurulan İstanbul Ticaret Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi'nde uzun yıllar ders verdi. 2015 yılında Ticaret Üniversitesi'nden Doğuş Üniversitesi'ne geçiş yaptı, 2018 yılı Ağustos döneminde da üniversitedeki görevinden kendi isteğiyle ayrıldı. Daha sonra İstanbul’daki evinde emeklilik hayatı yaşamaya başlayan Dr. Yusuf Çam, Kocaeli tarihi konusunda yazdıklarını güncellemekle meşgul olmuştur. Covid-19 salgınından dolayı 4 Mayıs 2021 Salı günü hayatını kaybeden Dr. Yusuf Çam’ın İstanbul’da aynı gün ikindi namazına müteakip Üsküdar Selimiye Camii’nden askeri törenle kaldırılan naaşı, Karacaahmet Mezarlığı'ndaki aile kabristanlığına defnedilmiştir.
Evli ve iki çocuk babası olan Dr. Yusuf Çam, Milli Mücadelede İzmit Sancağı adlı kitabı 1993 ve 2014 yılında iki kez yayımlandı. Kocaeli Dokümantasyon Merkezi Başkanlığı görevinin yanı sıra uzun yıllar Türk Askeri Tarih Komisyonu üyeliği, Kuvayımilliye Mücahit ve Gaziler Derneği üyeliği, İzmit Evleri Yaşatma Derneği, Lozan Mübadilleri Vakfı Danışma kurulu üyeliklerinde bulunmuştur.
KAYNAKÇA
Kuleli Askeri Lisesi Arşivi, Öğ.Yzb. Yusuf Çam Dosyası; MSÜ, Kara Harp Okulu Arşivi, Öğ.Yb. Yusuf Çam Dosyası; Yusuf Çam, Milli Mücadele’de İzmit Sancağı, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Yay., Kocaeli 2014; http://www.selimiyeaskeri.org/yildizlarimiz/yusufcam.htm (erişim, 29.07.2021)
Zekeriya TÜRKMEN