YUSUF BİLGİN

Madde no:1626

Gebzeli İmam Hatip, Müezzin Kayyım, Hafız, Mevlidhan

15.02.1937 tarihinde İstanbul Şile’ye bağlı Duranköy’de (Değirmençayırı) dünyaya geldi. Babası Üzeyir Efendi, annesi Zemine Hanım’dır. Yusuf Bilgin iki yaşlarında iken ailesiyle birlikte Kocaeli’nin Gebze ilçesine taşındı. Babası Üzeyir Efendi Mustafa Paşa ve Sultan Orhan Camii'nde imam hatip ve müezzin kayyım olarak görev yaptı. Yusuf Bilgin de çocukluk yıllarında bu camilerde zaman zaman müezzinlik yaptı. 1950 yılında Gebze Eşrefbey İlkokulu'nu, 1963 yılında da devlet ortaokulunu bitirdi. Daha çocuk yaşlarında sesi ve okuyuşu ile dikkat çekince ilkokulu bitirdikten sonra Çoban Mustafa Paşa Camii imam hatibi Talat Hoca Efendi’den (GÜLER) önce Kur’an öğrendi, sonra da hafızlığa başladı. Fakat hafızlığı yarıda bırakıp, 1951 yılında İstanbul’a giderek Beyoğlu Ağa Camii başimamı Rahmi Şenses’ten talim, tecvit ve tashih-i huruf okudu. Tekrar Gebze’ye dönüp yarım kalan hıfzını Mustafa Paşa Kur’an Öğretim Kursunda eski hafızlık hocası Hafız Talat Efendi’de (GÜLER) 1954 yılında bitirdi ve “alâ” derecesiyle icazet aldı.

Eğitim yıllarında Bilecik, Kocaeli ve İstanbul’un çeşitli camilerinde Ramazan aylarında mukabele okuyup teravih kıldırmak üzere görev yaptı. 07.09.1955 tarihinde Mustafa Paşa Camii ikinci müezzinkayyımlığına vekaleten tayin edildi. 03.04.1957-03.04.1959 tarihlerinde askerlik vazifesini yaptı. 01.10.1959 tarihinde Gebze/İlyasbey Camii’nde vekil imam hatip olarak göreve başladı. Gebze Müftülüğü'nce açılan imam hatiplik imtihanı sonucunda 1 Mayıs 1961’de Gebze/ Nalçacı Mescidi'ne (Çarşı Camii) imam hatip olarak asaleten atandı. 13.09.1964’e kadar burada görev yapan Hafız Yusuf Bilgin, 14.09.1964 tarihinde İstanbul Beylerbeyi Abdullahağa Camii’ne naklen tayin edildi. 27.04.1966 tarihinde buradaki görevinden ayrılarak Üsküdar Valide-i Cedid Camii müezzin kayyımlığına atandı. 1974 yılında 17 gün resmi izin alarak hac görevini yerine getirdi. On altı yıldan fazla burada görev yaptıktan sonra 08.11.1982 tarihinde isteği ile emekli oldu.

İstanbul’a Gebze’den gittiği, kendisine oradaki arkadaşları ve çevresi “Gebzeli” diye hitap ettiği için Hafız Yusuf Gebzeli olarak tanındı. Müstesna bir ses ve ses kullanımı, şan ve nefes tekniği ile geniş ses aralığına sahip olan Hafız Yusuf Bilgin merakı ve mesleğine olan aşkı ile Üsküdar Musiki Cemiyeti'nde ve devrin diğer musikişinaslarından eğitim alarak kendini geliştirdi. Neyzen Kudsi Erguner ile beraber çalıştı. 1982 yılında Türkiye Hafızlar ve Mevlidhanlar Cemiyeti'ne üye oldu. Yurtiçinde tanınırlığı zamanla yurtdışına taştı. Türkiye’nin önde gelen hafızları ile beraber dini programların aranan sesi oldu. İsmail Biçer, Fevzi Mısır, Amir Ateş, Kani Karaca, Halil İbrahim Çanakkaleli ile beraber yurtiçi, Avrupa ve Amerika’da hem Diyanet İşleri Başkanlığı’nın onayı ile hem de özel isteklerle birçok defa değişik programlara katılarak Kur’an-ı Kerim, mevlid ve ilahiler okudu. Birçok TV ve radyo programına katıldı. Kıraat ve okuyuşu ile Diyanet İşleri Başkanlığının tashîh-i hurûf ve rehber öğreticiler programlarında kursiyerlere hâlen örnek ses olarak dinlettirilmeye devam edilmektedir. Türkiye’de bir ekol olan Hafız Yusuf Bilgin (Gebzeli), sesinin korunmasına çok dikkat eder, soğuk su içmez, eve bir misafiri geldiğinde boynuna atkı alır, kapıyı az aralar, odanın cereyanını aldıktan sonra misafiri buyur ederdi.

1960’ta Feride Hanım ile evlenen Hafız Yusuf Bilgin’in (Gebzeli) 2’si kız 1’i erkek 3 evladı bulunmaktadır. 26 Mart 1998’de İsmail Biçer, Feyzi Mısır ve Amir Ateş ile birlikte bir program için Bandırma’ya giderken meydana gelen trafik kazasında Hafız Yusuf Bilgin (Gebzeli) ve İsmail Biçer vefat etmiş, Hafız Amir Ateş ve Fevzi Mısır yaralanmışlardır. Cenaze namazı Üsküdar Valide-i Cedid Camii’nde kılınarak Karacaahmet Mezarlığına defnedildi. Kabri Karacaahmet Mezarlığı'nda, Doğancılar yolundan Çiçekçiler Camii’ne giderken yolun sağında 100. metrede, merdivenli set üstünde bulunmaktadır.

KAYNAKÇA

Görev safahatı ile ilgili bilgiler Diyanet İşleri Başkanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünde bulunan dosyasından alınmıştır; Halil Akıncı, Son 100 Yılın Ünlü Hafız ve Mevlidhanları, İskenderiye Kitap, Mart 2021, s. 202; Ahmet Hakkı Turabi, Ali Osman Alaca, 60. Sanat Yılında Bestekâr Hafız Âmir Ateş, Kuveyt Türk Katılım Bankası Kültür Yayınları Dizisi 7, s. 82-83, 112.

Musa SAYGILI