Milli Bisikletçi
1908 Drama doğumludur. Mübadelede önce Edirne’ye sonra da İzmit’e gelen Unat, Bisiklet Federasyonu’nun ilk kuruluş yıllarının (1923) önemli bisikletçilerinden oldu. 1924 yılında İzmit Lisesi’ne kaydoldu. Burada okurken Bursa Ziraat Okulu sınavlarını kazandı 1928 yılında mezun oldu. 1928 yılında Amsterdam'da yapılacak olan olimpiyatlara katılan ve dört kişiden oluşan bisiklet milli takımımızda yer aldı. Bisiklet milli takımına giren ilk İzmitli idi. Bu vesile ile üç ay Paris’te kalarak bisiklet tekniği üzerine incelemelerde bulundu. 1948 yılına kadar milli takımda yerini korudu. Kocaeli bölgesi bisiklet sporu ajanı seçildi.
Kocaeli’nin bisiklet tarihinde ilk kurulan, önceki adı İttihat Spor, sonradan Ak Yeşil Spor Kulübü'nün sporcusu olan Yunus Nüzhet Unat, Cumhuriyetin ilk yıllarında bisiklet sporuna başlayan İzmitli gençlerden biriydi.
Kocaeli’nin ilk spor derneklerinden olan Ak Yeşil Spor Kulübü Türkiye çapında bisikletçileri yetiştirerek onların tecrübe kazanmaları için bisiklet müsabakalarına teşvik ediyor ve destekliyordu.
1927 yılında düzenlenen bisiklet sporundaki ilk milli bisiklet müsabakaları İstanbul Taksim stadında düzenlenmişti. İzmitli pedallardan Yunus Nüzhet (Unat) ve Ömer Sadettin (Yalım) olimpiyat hazırlıklarının yanı sıra Türkiye yarışlarında da yer alıyorlardı. 1928 Amsterdam olimpiyatlarında bisiklette milli mayoyu giyerek ülkemizi temsil eden Yunus Nüzhet Zamanın bisiklet şampiyonu ve sonradan Kocaeli milletvekili olan Yunus Nüzhet Unat (solda) bir arkadaşıyla. 1 Ekim 1930 Unat aktif spor yaşamından sonra Ak Yeşil Spor'da antrenörlük yaparak İzmit’ten yetenekli gençlerin Türk bisikletine kazandırılmasında önemli rol oynadı. Birlikte yarıştığı Orhan Suda’nın antrenörlüğünü de yaparak 1936 ve 1948 olimpiyatlarına katılması için büyük emek harcadı. 1936 yılında İzmit’teki ilk bisiklet yarışını da düzenleyen Yunus Nüzhet Unat’ın İstanbul, Bursa ve Ankara'daki yarışmalara katılacak sporcuları hazırladığı, dönemin spor basını sayfalarında yer almıştır.
1929’da kaldırılıp 1933’te yeniden kurulana dek Bisiklet Federasyonu bir süre duraklama yaşasa da İzmit’te İttihatspor, Adapazarı’nda İdmanyurdu gibi güçlü kulüpler bisiklette ilçelerarası rekabet ortamı yaratmışlardı. Bu dönem yayın organlarında yer alan, “1930 Adapazarı Turu’nda Yunus (Onat), Tahir (Düzgören) ve Ömer Bey bisiklete ve yarışa hâkim kişiler” olarak tanımlanıyordu.
1936 yılında Kocaeli bölgesinde ajanlıklara bölünmüş her spor branşında bir başkan seçilerek yeni bölge heyetleri oluşturulmuştur. Bisiklet sporu branşında Ak Yeşil Spor Kulübü'nden Yunus Nüzhet Onat Kocaeli bölgesi bisiklet sporu ajanı seçilmiştir. 1936 da Kocaeli’deki bisiklet sporundaki faaliyetleri Türk Spor Kurumu dergisinde şu şekilde yer almıştı: “Bisiklet ajanlığı yeni bir çalışma programı hazırlamış ve mevcut elemanlar mıntıka birinciliklerine hazırlık idmanlarına muntazam bir surette Türkiye bisiklet sürat şampiyonu Yunus Nüzhet Unat nezareti altında çalışmaya başlamış bulunmaktadır. Mıntıka eylül ayı içerisinde muhtelif bisiklet müsabakaları tertip etmiştir. Aynı zamanda A takımından 2 ve B takımından 2 kişiden oluşan bir takımında komşu bölgelerde tertip olunacak bisiklet ayrışmalarına katılmaları kararlaştırılmıştır.”
Cumhuriyet’in daha ilk yıllarında, Kocaeli bölgesinde asfalt yolun bulunmadığı bir devirde bisiklet sporunu seven İzmitli gençler bu spora büyük ilgi ve sevgiyle bağlanmışlardır. 1936’da Türkiye Şampiyonası’nda İzmitli bisikletçilerden Yunus Nüzhet Unat sürat yarışında ikinci, Mukavemet (dayanıklılık) Yarışmaları’nda mesafe 50 km’den 100 km’ye uzatılmasına rağmen Orhan Suda ikinci olmuştur. Kocaeli halkı da İzmitli bisiklet sporcularını büyük bir merakla takip etmiş ve alınan başarılı sonuçlardan gurur duymuştur. İzmit, atletizm ve bisiklet müsabakalarında çok gelişmiştir. Meşhur Ak Yeşil Spor'un yetiştirdiği bisikletçi Yunus Nüzhet Onat, Orhan Suda ve atlet Recep olimpiyatlara da iştirak etmek sureti ile İzmit’in bu sahadaki varlığını fiilen de göstermişlerdir.
27 Temmuz 1999 yılında vefat eden Unat, TBMM 11. dönem milletvekili ve Türk tiyatrosunun oyun yazarlarındandı.
Süleyman DURAK