YENİDOĞAN İLKOKULU

Madde no:1609

İkinci Yenituran İlkokulu, İsmet İnönü İlkokulu

Sahil yolu üzerinde bulunan Necatibey İlkokulları ile Yetiştirme Yurdu binasının yıkılması nedeniyle bu mevkideki okul ihtiyacının karşılanması gerekmiştir. 1957 yılında binanın temel atma töreni gerçekleşmiştir.

196.022 lira keşif bedeli olan yapım ihalesini Mehmet Horozoğlu almış fakat 1958 yılında bu işi Rıdvan Alyörük’e devretmiştir. Okul, Seka genel müdürü Enver Atafırat’ın 50.000 lira para yardımıyla SEKA’ya ait arsaya inşa edilmeye başlamıştır. Yapılan arazinin çürük çıkması, temelin ihtiyaçtan daha geniş açılması, binanın betonarme olması, fabrika tarafından çimentonun zamanında verilmemesi gibi nedenlerle inşaatta bazı aksamalar yaşanmış fakat 1958 yılında 7 derslikli, iki katlı okul yapısının inşası tamamlanabilmiştir. Yerel gazete haberlerine ve Kocaeli il daimi encümen kararlarına bakıldığında yıllar içerisinde okulla ilgili birtakım tamirat işlerine rastlanmaktadır. 1965 yılına gelindiğinde ise ilkokul binasına iki kat hâlinde sekiz derslik eklenmiştir. Bu ek binayla birlikte okul, “İkinci Yenituran İlkokulu” adıyla hizmete açılmıştır. 22 Temmuz 1967 yılında yaşanan depremde hasar gören okul binasının onarım geçirdiği görülmektedir. Zaman içerisinde öğrenci sayısının artmasıyla yeni bir ek bina yapılmasına karar verilmiş, 1971 yılında 12 derslikli yeni binanın yapımı için ihaleye çıkılmıştır. Yapım işinin ihalesini alan müteahhit Ali Yıldız’ın 1972 yılında inşaatın bir kısmını tamamlamadığı tespit edilmiştir. Müteahhitle birçok aksaklık yaşanmasına rağmen, okulun ek binasının tamamlanabilmesi ve hizmete açılabilmesi için 29.883 lira keşif bedelli 22 kalem imalatın, aynı müteahhite, Ali Yıldız’a yaptırılmasına karar verilmiştir. 1974 yılında tekrar yapımına karar verilen binanın tamamlanması işini müteahhit Selahattin Akyıldız almıştır. Okul binasının yeniden inşa edilen kısmının tamamlanmasıyla adı “İsmet İnönü İlkokulu” olmuştur. 1999 yılında yaşanan Marmara depreminde İsmet İnönü İlköğretim Okulu hafif hasarlı okullar grubuna girmiştir. 2006 yılında mevcut okul binasının yıkılarak yeni bir bina yapılması kararı alınmıştır. Eski bina yıkılmış ve yeni okul binasının 20.03.2007 tarihinde temel atma töreni yapılmıştır.

02.10.2007 tarihinde açılan 3 katlı okul, “Ford Otosan Ortaokulu” adıyla eğitim-öğretimi sürdürmektedir. 36 sınıflı olan okulda konferans salonu, spor salonu, üç adet fen laboratuvarı, BT sınıfı ve kütüphane bulunmaktadır. 2016 yılında okul bünyesinde yardımsever bir aile tarafından zihinsel engelli öğrenciler için 3 adet özel eğitim sınıfı açılmıştır. Almanya’da meydana gelen uçak kazasında hayatını kaybeden Muradiye Gülüş’ün anısına, ailesi tarafından sınıfların tüm masrafları karşılanmıştır. Ayrıca bu okul kentteki eğitim kurumları arasında bir ilki gerçekleştirmiş olup, kartlı turnike sistemi ile öğrenci ve ziyaretçilerin giriş çıkışlarını denetim altına almış, bu sistemle seyyar satıcıların veya yabancıların okula girmesini engellemiştir. Manyetik turnike sistemi ile öğrencilerin okula giriş-çıkışları hem okul idaresine hem de velilere cep telefonu ile ulaştırılmaktadır. 2017 yılında, Ford Otosan Fabrikası okul binasında geniş çaplı bir yenileme çalışması yapmıştır. Okulun zemin döşemeleri, çatısı, çok amaçlı salonu, kapı ve pencereleri, boya işleri gibi birçok kalem işinde tadilat yapmak için 1 milyon TL’lik yatırım yapılmıştır. Yaklaşık 40 gün süren tadilat çalışmalarının ardından okulun büyük bir değişim geçirmesi nedeniyle kutlama töreni düzenlenmiştir.

KAYNAKÇA

Hürsöz gazetesi, Kocaeli İl Daimi Encümen Kararları, Kocaeli gazetesi, Oya Şenyurt, 1923-1960/İzmit Cumhuriyet’in Tanıkları Binalar ve Kentten Haberler, TMMOB Mimarlar Odası, Kocaeli Şubesi, İstanbul, 2010, Özgür Kocaeli gazetesi, Özden Senem Binici, İzmit’te 19361966 Yılları Arasındaki Yapı Üretiminin Kentin Gelişimine Etkileri, Yüksek Lisans Tezi, Kocaeli Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kocaeli, 2012, Türkyolu gazetesi, Türkyolu-Bizimşehir gazetesi, https://fordotosanortaokulu.meb.k12.tr/tema/okulumuz_hakkinda.php

Özden Senem EROL