YELKENCİOĞLU KONAĞI

Madde no:1600

Müze ve Kültür Evi

Kocaeli’nin Kandıra ilçesi Merkez Mahallesi, Hamam Sokağı'nda bulunan Yelkencioğlu Konağı günümüzde müze ve kültür evi olarak hizmet vermektedir. Yaklaşık 200 yıllık geçmişi olan bina Yelkencioğlu Ailesi'ne aittir. Konak Yelkencioğlu Ailesi ile Kandıra Kaymakamlığı arasında yapılan protokol ile restore edilmiş ve ilçenin tarihsel mirası olarak bölgeye kazandırılmıştır. Konakta yer alan müze kısmında ilçeye ait kültürel, tarihi ve etnografik öğeler sergilenmektedir. Yelkencioğlu Konağı'nın 1870-1880 yılları arasında inşa edildiği tahmin edilmektedir. Konak Kandıra’nın merkezi bir yeri olan Çarşı Mahallesi'nde bulunmaktadır. Güneyinde bahçesi bulunan konak batı cephesinde komşu parselle sınır, doğu ve kuzey cephede ise yola sıfır konumda bulunmaktadır. Yelkencioğlu Konağı'nın güneyinde İsmail Şenoğlu Caddesi, doğusunda Nur Sokağı, kuzeyinde Yolcu Sokağı yer almaktadır. Üç katlı ve sekiz odadan oluşan Yelkencioğlu Konağı dışarıdan bakıldığında oldukça hoş bir mimariye sahiptir.

Kandıra tarihinde önemli yeri olan konak geçmiş dönemlerde farklı amaçlar için de kullanılmıştır. Kandıra’nın 1918 İngiliz ve 1920 Yunan işgalleri döneminde hastane ve karargâh olarak kullanılan konak, Kurtuluş Savaşı döneminde ise Kuvayımilliye’nin misafirhanesi olmuştur. Cumhuriyet döneminde hükümet konağı olarak da kullanılan Yelkencioğlu Konağı bölgenin önemli mimari eserlerindendir.

KAYNAKÇA

https://www.kandiraninsesi.com/haber/yelkencioglu-konagi-kandira-tarihini-yasatacak-h9672.html Ayşegül Yılmaz, “Anıların İzinde Kocaeli’nin Milli Mücadele ve Sosyo-Kültürel Tarihi”, VI. Uluslararası Milli Mücadelede Servetiye Cephesi ve Kocaeli Tarihi Kültürü Sempozyumu, Kocaeli, 2019, ss. 795-815.

Doğa Başar SARIİPEK