YAVUZ İZMİT

Madde no:1596

1952-1962 Yılları Arasında Yayımlanan Günlük Siyasi Gazete

Yavuz İzmit gazetesinin ilk sayısı 6 Eylül 1952 tarihlidir. Sahibi ve başyazarı M. İhsan Yazman, mesul müdürü Demokrat Parti kurul üyeleri Sefer Göksel ve Dursun Erol’dur. İleriki sayılarda bu kadro değişmiş, gazete sahibi S. Kocaayakoğlu, genel yayın müdürü S. Ünal olmuştur. M. İhsan Yazman, gazetenin tüm para takip ve tahsilat işlerini idare eden kişi olarak devam etmiştir. Gazetenin son yılında ise sahibi ve genel yayın müdürü A. Bulut olmuştur. İdarehane adresi İstiklal Caddesi, İzmit olan gazete, Demokrat Günlük Siyasi Gazete ve Hak-Hakikat-Hürriyet-Hizmetinde-Bizimdir-Sizindir-Hepizindir ibareleriyle çıkmıştır. 1960 yılından sonra sadece “Günlük Siyasi İktisadi Gazete” yazılmıştır. Demokrat Parti yanlısı olan gazetenin çıkışını başta meclis başkanı Refik Koraltan ve devlet bakanı Muammer Alakant olmak üzere birçok Demokrat Partili siyasetçi çektikleri telgraflarla kutlamıştır.

İlk sayıda gazetenin sahibi M. İhsan Yazman gazetenin prensiplerine dair bir başyazı kaleme almıştır. Yazman, gazetenin yıllardır demokrasi hasreti yaşayan milletin, iktidar değişimi ile kavuştuğu tam ve sınırsız hürriyet havası içinde çalışacağını ve demokrasiye zarar verebilecek her harekete karşı kalkan olacağını yazmıştır. İkinci sayıda gazetenin sorumlu müdürü Dursun Erol’un kaleme aldığı Niçin Çıkıyoruz adlı yazıda gazetenin çıkış amaçlarından bahsedilmiştir. Erol, 14 Mayıs 1950’den beri ülkenin her yerinde gelişmelerin yaşandığını ve halkı bunlardan haberdar etmek istediklerini belirtmiştir. Hikmet Öktem ise gazetenin adına dair kaleme aldığı yazıda, milli mücadele döneminde İzmit halkının kadın-erkek mücadelesine vurgu yapmış ve resmen “Gazi” unvanı almasa da şehrin “Yavuz” namıyla anıldığını yazmıştır. Bu nedenle gazete ismi olarak İzmit’in bu unvanı seçilmiştir.

Dört sayfadan oluşan gazetenin ilk sayfası ülke gündemine ayrılmış, haberler resimli olarak verilmiştir. Gazete sahibi M. İhsan Yazman’ın gündeme dair başyazıları ilk sayfada yer almıştır. Dursun Erol “Serbest Sütun” köşesinde özellikle Cumhuriyet Halk Partisi'ne yönelik eleştirilerini yazmıştır. 11. sayıdan itibaren “Kocaeli’nin 20 yıllık kıymetli tarihçisi” olarak anılan İzmit Lisesi tarih coğrafya öğretmeni Hikmet Ökem Tarih köşesinde, İzmit’in ve İzmit’teki bazı kurumların tarihine yönelik bilgiler vermiştir.

İkinci sayfada “Yavuz Hekimi” adını kullanan yazar tarafından kansızlık, romatizma gibi çeşitli hastalıklar hakkında bilgilendirici Sağlık Köşesi'ni kaleme almıştır. Zaman zaman Serbest Sütun adlı köşede okuyuculardan gelen şikâyet mektuplarına yer verilmiştir. Şehir Haberleri ve Spor kısımlarında Kocaeli’den haberler aktarılmıştır. Yavuz Kuşu imzalı yazar Kervanın Sesi köşesinde siyasete dair kısa yazılar kaleme almıştır. İlerleyen sayılarda bazı yazı dizileri yine bu sayfadan verilmiştir. Bunlardan biri Nuri Aslan’ın anlattığı, Hüseyin Cavit Tunç’un yazdığı Kore Hatıraları olmuştur. Pazardan Pazara adlı köşede Öğüd Yazman daha çok psikolojiye dair yazılar yazmıştır.

Üçüncü sayfada S. Şahin Dine Dair köşesinde dini konularla ilgili yazılar kaleme almıştır. Gazetenin ilk yıllarında kadınlara yönelik yazılarda özellikle Hikmet Elçin ismi ön plana çıkmıştır. Elçin, İnsanların Doğum Günlerine Göre Talih ve Karakterleri, Anneler İçin gibi farklı başlıklar altında yazmıştır. Aynı zamanda iç sayfalarda “Vatandaş Kızılay'a üye ol”, “Vatandaş Çocuk Esirgeme Kurumuna yardım et” gibi tavsiye ve uyarılar yer almıştır.

Son sayfada reklamlar, ilanlar, gerekli telefon numaraları, Ankara-İstanbul-İzmir radyosunun ve yerel sinemaların programları ve vapur-tren saatleri verilmiştir. Gazete bazı dönemlerde iki sayfa olarak yayımlanmış; bu dönemlerde köşe yazısı ve yazı dizileri verilmeyerek sadece haberler aktarılmıştır. 11 yıl yayımlanan gazetenin son sayısı 7 Haziran 1962 tarihlidir.

KAYNAKÇA

Yavuz İzmit gazetesi

Meryem ORAKÇI