YASEMİN GÖKSU

Madde no:1592

Söz Yazarı ve Müzik Yorumcusu

İzmit’te doğan Yasemin Göksu’nun çocukluğu Derince’de geçti. Lise öğrenimi sırasında İzmit Musiki Derneği'ne devam etti. 11 yıl Bodrum’da turizm işletmeciliği yaptıktan sonra profesyonel müzik kariyerine 1993 yılında Azeri ve Türk müzisyenlerle birlikte kurduğu grupla başladı. Unutulmaz 45’likler ve Yeşilçam şarkıları seslendirmiştir.

Gül Kuruttum (Ada Müzik, 1992, 12 eser), Kalanların Ardından (Netd Müzik, 1998, 11 eser), Ateş Oldum (Seyhan Müzik, 2005, 13 eser), Urumeli Hatırası (Kalan Müzik, 2010, 15 eser), Âh (Anadolu Müzik, 2014, 15 eser) albümlerini yayınlamıştır.

Rumeli ve Balkan ezgileri dışında, “Aldı Gitti” gibi şarkıları, klip çekmediği halde kulaktan kulağa yayıldı, videoları, internette milyonlarca kez izlendi. Göksu, aynı zamanda “Işıklar Sönmesin”, “Hoşçakal Yarın”, “Büyük Adam Küçük Aşk”, “Umut”, “Nokta”, “Son Osmanlı” filmleri ve “Elveda Rumeli”, “Vazgeç Gönlüm”, “Hanımın Çiftliği” dizilerinin müziklerini seslendirdi. Aynı zamanda söz yazmaktadır. Gel Gönül, Kalanların Ardından, Masal Aşklar, Hayat Geçer, Anla, Kalp Yarası, Ah Oğlum, Elveda (Efkâr), Sevdalar mı Kısaldı, Son Sözüm, Bu Dünyaya Uyamadım, Sefa Geldin, Sevda Yarası, Ey İnsan ve Ey Vicdan şarkılarının sözleri Yasemin Göksu’ya aittir.

Dijital platformların müzik dünyasına egemen olmasıyla birlikte çalışmalarını albümlerle değil, tekli (single) kayıtlarıyla sürdürdü. Esma Redzepova’nın dünyaya tanıttığı, Çingenelerin ulusal marş olarak kabul ettiği Dzelem Dzelem (Celem Celem) bu tekliler arasında özel bir yer tutmaktadır. Anla (Saki Çimen), Ben Bugün Hûbları Gördüm (Hacı Bayrak), Ha Leyli (Farsça Anonim) kayıtları bu tekliler arasındadır.

Sanatçının seslendirdiği şarkılar Kürtçe, Zazaca, Arapça, Ermenice, Lazca, Rumca, Farsça, Makedonca, Gürcüce, Tatarca, Çerkesçe, Azerice, Ladinodur. Göksu, kişisel müzik kariyerini solo çalışmalarının yanında, pek çok değerli sanatçıyla birlikte sahneye taşıdığı kolektif çalışmalarla zenginleştirdi.

Prodüktörlüğünü Vecdi Sayar ve Özdem Petek’in yaptığı, bu coğrafyada yer almış 13 kültürün kendi dillerindeki kadın ağzından türkülerinden oluşan “Üç Kadın” adlı projede yer aldı. Karadeniz'in güçlü sesi Erdal Bayrakoğlu ile birlikte, Rumeli ve Karadeniz türküleri ile hazırladıkları, “Rumeli’den o yani...” projesi ile Türkiye'de ve Avrupa ülkelerinde konserler verdi. Darbukanın ve ritmin efsane ismi Mısırlı Ahmet ve İspanyol dansçı Cristiane Azem ile birlikte, baraklarla flamenko arasında köprü kurdu. İclal Aydın ile birlikte yaptıkları gündeme dair sine-masal sohbetli “Şarkılar Girmiş Hayatınıza” gösterisi çok ses getirdi. Suzan Kardeş ve Şebnem Sönmez ile hazırladıkları müzikli gösteri ile “Yeşilçam Şarkıları”nı sahneye taşıdılar.

İlkay Akkaya ile “Ey Vicdan (söz: Yasemin Göksu, müzik: Anonim), Hüsnü Arkan ile “Beni Anla” (şiir: Didem Madak, müzik: Hüsnü Arkan), Mikail Aslan ile “Bêsebep” (söz-müzik: Mikail Aslan), Erdal Güney “Gel Gönlümün Sultanı Ol” (söz-müzik: Erdal Güney), Hilmi Yarayıcı ile “Hançerin Sapı” (şiir: Metin Altıok, müzik: Murat Doğan), Ahmet Can Akyol ile “Asi ve Mavi” (söz: Ahmet Can Akyol, müzik: Onur Akın), Erdal Bayrakoğlu ile “Acılar” (söz: Hümeyra İsmail Göksu, müzik: Yusuf Bütünley), Nurettin Rençber ile “Leyli Dünya” (söz: Ahmet Can Akyol, müzik: Nurettin Rençber), Ekrem Ataer ile “Savrulur Gider” (şiir: Adnan Yücel, müzik: Ekrem Ataer), Kadir Demir ile “Divana Kalmaz” (söz: Ahmet Can Akyol, müzik: Kadir Demir) düetlerini seslendirdi.

Seyduna Türküleri 2 adlı albümde söz ve müziğin Tuna Bozyiğit’e ait “Ebruli” ve “Aldı Gitti” eserlerini (Anadolu Müzik, 2000), Metin Altıok Şarkıları albümünde sözleri Metin Altıok ve müziği Murat Doğan’a ait Hilmi Yarayıcı ile birlikte “Hançerin Sapı” eserini (Anadolu Müzik, 2014, 2 CD), Şarkılar Yaşar albümünde “Olamam Kimseyle” eserini (Avrupa Müzik Yapım, 2005), Efkan Şeşen’in Soluk Soluğa 25 Yıl albümünde “Uzak Durma” eserini (Şeşen Müzik Yapım, 2012), Güzelcan Türküleri albümünde “Bu Dünyaya Uyandım” eserini (Toprak Production, 2016), Kent Şarkıları projesinde “Ellerinden Öperim” eserini (2014) seslendirmiş, 10 Kadın ve Sabahattin Ali Şarkıları çalışmalarında yer almıştır.

KAYNAKÇA

Haberönü. Yasemin Göksu kimdir? Haberönü Haber Sitesi, Erişim Tarihi: 13.08.2021, https://www.haberonu.com/yasemin-goksu; Discogs, “Yasemin Göksu”, Discogs Müzik Veri Tabanı, 18.02.2021, Erişim tarihi: 29.09.2021, https://www.discogs.com/ artist/3280154-Yasemin-G%C3%B6ksu; Yasemin Göksu, “Yasemin Göksu”, Yasemin Göksu – Konu Youtube Kanalı, Erişim Tarihi: 30.09.2021, https://www.youtube.com/channel/UCXfVq_4eeYjpkV0Rn0ffx_w

Hakan BAĞCI