AZİZ GÜMÜŞ

Madde no:158

SEKA’nın En Uzun Süre Görevde Kalan Efsaneleşmiş Genel Müdürü

Aziz Gümüş 1929’da Düzce’nin Efteniye köyünde Kafkas göçmeni Abhaz bir çiftçi ailesinin oğlu olarak dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Düzce’de okudu. Paralı yatılı olarak Afyon’da başladığı lise öğrenimini, parasız yatılı sınavını kazanarak Haydarpaşa Lisesi’nde tamamladı. Sümerbank’tan burslu olarak 1947’de İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Fakültesi’ne girdi ve buradan Elektrik Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. Sümerbank’tan burslu olduğu için mecburî hizmet borcunu ödemek üzere Malatya’da kurulmakta olan Bez Fabrikası’nın inşaatında görevlendirildi. Bir süre sonra babası bir tarlasını satarak burs bedelini ödedi. Askerliğini Konya’da yaptıktan sonra Konya Belediyesi’nde memuriyet hayatına başladı. Üç yıl sonra Aydın Belediye Başkanı İsmet Sezgin’in isteği üzerine Aydın Belediyesi’ne geçti. 27 Mayıs 1960’tan sonra müteahhitlik yaptı. Bir süre sonra İzmir Belediye Başkanı Osman Kibar’ın isteği üzerine İzmir Belediyesi’nde Elektrik, Su, Havagazı ve Otobüs (ESHOT) İşletmesi’ne İşletmeler Müdürü olarak atandı ve bir müddet sonra Genel Müdür oldu.

İstanbul Teknik Üniversitesi’nden arkadaşı Mehmet Turgut 1965’te kurulan Süleyman Demirel Hükümeti’nde Sanayi Bakanı olunca eski arkadaşı Aziz Gümüş’e önce Sümerbank Genel Müdürlüğü’nü teklif etmiş ve kendisinin bu teklifi çok büyük bir görev olması nedeniyle kabul etmemesi üzerine önerilen SEKA Genel Müdürlüğü’nü kabul ederek 31 Aralık 1965 tarihinde bu göreve atanmıştır.

Aziz Gümüş’ün Genel Müdürlüğü döneminde SEKA Anadolu’ya yayılarak devleşmiş bir işletme durumuna gelmiştir. Burada temel hedef Türkiye’nin kâğıt ihtiyacının tümünün yerli üretim ile karşılanmasıydı. Bu dönemde 1967’de Dalaman ve Aksu, 1974’te Afyon, 1975’te Akdeniz ve 1976’da Balıkesir ile Kastamonu işletmelerinin temeli atıldı. Daha önce 1965’te temeli atılan Çaycuma ile Aksu işletmeleri 1970’te ve Dalaman işletmesi de 1971’de faaliyete geçti.

Aziz Gümüş’ün eşi Fidan Gümüş’ün öncülüğünde kurulan ve SEKA mensuplarının eşlerinden oluşan SEKA Çocuk Dostları Derneği atık kâğıt toplama kampanyaları açarak elde ettiği gelirle fakir çocukların ihtiyaçlarını giderdiği gibi biri ilk ve öteki ortaokul olmak üzere iki tane okul yaptırdı.

Aziz Gümüş’ün İzmit’e önemli katkılarından biri bakımsızlıktan yıkılma durumuna gelmiş olan İzmit Saat Kulesi’nin 1970’te SEKA tarafından onarılmasıdır. Bu onarım üzerine ünlü fotoğrafçı Fahri Seyrek aşağıdaki dörtlüğü yazmıştır.

İzmit’in Saat Kulesi şehrin incisi

Aziz Gümüş imarcıların birincisi

Şimdiye dek çıktı mı böyle birisi

Aziz Gümüş yaşasın yaşadıkça Saat Kulesi 

Aziz Gümüş on iki yılı aşkın bir süre genel müdürlük görevini sürdürdükten sonra 31 Ağustos 1977’de istifa ederek bu görevden ayrıldı. Daha sonra İstanbul’da özel sektörde çalıştı. İstanbul Belediye Başkanı adayı ve bir başka dönem de Kocaeli milletvekili adayı olarak siyasetle de ilgilendi. Abhaz Dernekleri Federasyonu’nda da görev aldı. 1992-1994 yılları arasında İzmir Aliağa Petro-Kimya Holding A.Ş. Genel Müdürü, 2006-2007 yılları arasında aynı şirketin Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yaptı.

Evli, biri erkek, diğeri kız iki çocuğu ve iki torun olan Aziz Gümüş, 24 Aralık 2020’de 94 yaşındayken İstanbul’da öldü ve doğduğu köyde defnedildi.

KAYNAKÇA

Aziz Gümüş ile 15 Haziran 2015 günü yapılan görüşme; Naci Girgin, SEKA’nın İzmit’e Armağanı: Saat Kulesi Restoresi, İzmit 1971; Uygur Kocabaşoğlu, SEKA Tarihi, İzmit 1996; Emre Dölen, Dünyada ve Türkiye’de Kâğıtçılığın Tarihçesi, Kocaeli 2015.

Emre DÖLEN