Veliahmet Mahallesi’nde yer alan çeşme, Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma envanter kayıtlarına göre pafta 28, ada 356, parsel 7’de yer alır. G.E.E.A.Y.K.’nun 10.11.1979 tarih ve 11612 sayılı kararı ile tescillenmiştir.
Kitabesi olmayan çeşmenin, tarihi ve kim tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Taş ve tuğla malzeme ile inşa edilen eser, meydan çeşmeleri sınıfına girmektedir.
Kübik gövdeli yapının doğu yönünde derin bir niş yer alır. Kilit taşında, merkezinde yıldız motifi olan penç desenli sivri kemer ile sınırlandırılan nişin merkezine ayna taşı konumlandırılmıştır. Kaş kemerli çerçeve içindeki simetrik selvi motifleri ve bunların arasına yerleştirilen penç deseni ile ayna taşına hareketli bir görünüm kazandırılmıştır. Harap durumdaki çeşme işlevini yitirmiştir.
KAYNAKÇA
Burak Muhammed Gökler, “Kocaeli Çeşmelerinde Batı Etkili Süslemeler”, Uluslararası Çoban Mustafa Paşa ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu Bildirileri IV, C. 3, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları, Kocaeli 2018, s. 2100; Figen Ölmez, Kocaeli Çeşmeleri, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ankara 2012, s. 113-116; Taner Aksoy, Özlem İyier, Ebru Postalcıoğlu vd. (Haz), Kocaeli Kültür Envanteri, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları, Kocaeli 2011, s. 118-123.
Ela TAŞ