İzmit Aşım İstasyonu 1973 yılında kurularak Kocaeli’ye on yedi kilometre mesafedeki Bayraktar köyünde faaliyete geçmiştir. Uzun bir süre pansiyon hara olarak hizmet vermiştir. 2001 senesinde Karacabey Pansiyon Harası’nın hizmete geçmesiyle beraber İzmit’teki daimî kısrak ve taylar Karacabey’e nakledilmiştir. Bunun üzerine, söz konusu ünite çalışmalarına “Aşım İstasyonu” statüsünde devam etmiştir.
İzmit Aşım İstasyon Müdürlüğü’nde bir ünite müdürü, bir müdür yardımcısı, bir mali idari işler şefi, bir teknik hizmetler şefi, bir sorumlu yönetici, yedi veteriner hekim, altı veteriner sağlık teknisyeni, üç yetiştiricilik memuru, otuz dokuz seyis, yedi özel güvenlik ve temizlik personeli olmak üzere yüz on bir personel, üç vardiyada 24 saat esası üzerinden çalışmaktadır.
İzmit Aşım İstasyonu yaklaşık 715 dönüm arazi üzerine kuruludur. Bu alanda 323 boksluk kısrak tavlası, 20 boksluk aygır tavlası, 5 tane kum, 22 tane çim, küçüklü büyüklü 62 padoğu, 2 tane post operatif boksu, modern laboratuvar, kurşun kaplı röntgen odası, ameliyathane, doğumhane, sıfat salonu, işçi sosyal tesisleri, personel lojmanları, işletme binası, yonca ve ot deposu, sap sundurmaları, yem siloları, yem hazırlama ünitesi ve su depoları bulunmaktadır.
İzmit Aşım İstasyonu, Kocaeli’deki yaklaşık 65 haraya, gezici veteriner servisi ile 24 saat boyunca tüm veteriner hizmetlerini sağlamaktadır. Bunlara ilaveten 2013 yılı Eylülünde temelleri atılan modern donanımlı at hastanesinin yapımı da tamamlanmıştır. Aşım İstasyonu’nda ocak ayında başlayan doğumlar haziran ayının başına kadar sürmektedir. Her türlü sağlık tedbirleri alınarak kısrak ve tayların doğum öncesi ve sonrasındaki test ve bakımları 18 boksluk doğumhanede gerçekleştirilmektedir. Sağlık sorunu olan taylar ise doğumhane dâhilinde özel olarak hazırlanmış bokslarda tedavi edilmektedir.
İzmit Aşım İstasyonu’nda değişik nedenlere bağlı olarak anne sütü alamayan taylara üç baş Haflinger ırkı kısrak ile sütanneliği hizmeti de verilmektedir. İstasyon’da 15 Şubat’ta başlayan kısrakların tohumlanma işlemine 30 Haziran’a kadar devam edilmektedir. Söz konusu işlem esnasında ultrasonografi cihazıyla kısrakların uterus ve ovarium muayeneleri yapılmakta ve tohumlama için en uygun zaman saptanmaktadır. İstasyon’un en büyük hedefi mümkün olan en fazla kısrağın gebe kalması ve yetiştiriciliği daha da geliştirecek sağlıklı yeni tayların doğmasıdır.
KAYNAKÇA
https://www.tjk.org/TR/Yetistiricilik/Static/Page/Haralar, (1.10.2021); https://www.kocaeligazetesi.com.tr/haber/1765056/kocaeliatciliginmerkezlerindenbirioldu, (1.10.2021); https://www. ozgurkocaeli.com.tr/haber/4534210/sampiyontaylarbayraktardadoguyor, (1.10.2021); https://turkiye-jokey-kulubu-izmit-merkez-asm-istasyon.business.site/, (1.10.2021).
Halim DEMİRYÜREK