TÜM SANAYİCİ VE İŞ ADAMLARI DERNEĞİ

Madde no:1517

Müteşebbis Sanayici Derneği, Kocaeli Şubesi

Tüm Sanayici ve İş adamları Derneği (TÜMSİAD) 2005 yılında İstanbul’da kurulan ve üye yapısının ağırlığını küçük ve orta boyutlu işletmelerin (KOBİ) oluşturduğu sanayici ve iş adamları derneğidir. Başkanlığı Yaşar Doğan tarafından yapılan ve binlerce üye işletmesi ile ülke ekonomisine değer katan TÜMSİAD, özellikle KOBİ’lerin büyük işletmeler haline gelmesi için yoğun çalışmalar yapmaktadır. 2010 ve 2011 yıllarında Avrupa Birliği tarafından, Avrupa’daki 37 katılımcı ülkenin sivil toplum, özel sektör ve kamu kuruluşları arasından en etkin STK seçilen TÜMSİAD, ayrıca 2010 yılında Dünya Verimlilik Oskarı’na layık görülmüştür.

TÜMSİAD ekonomik alanda yaptığı çalışmaların yanı sıra, sosyal sorumluluk projelerine de önem vermektedir. Ülkemizde gerçekleştirilen birçok sosyal sorumluluk projesinde etkin rol oynayan TÜMSİAD, genellikle bu projelerin destekçisi, paydaşı veya organizatörü konumundadır. Zaten TÜMSİAD’ın temel görevi milli ve manevi değerlerimizi esas alarak serbest piyasa ekonomisinin temel prensipleri çerçevesinde iş ahlakına sahip müteşebbisler yetiştirmektir. Dürüst ve güvenilir iş adamları yetiştirmeyi kendine misyon edinen TÜMSİAD, böylece sürdürülebilir ekonomik kalkınma, toplumsal huzur ve refah sağlamayı hedeflemektedir.

TÜMSİAD’ın Kocaeli Şubesi 2010 yılında açılmıştır ve şube başkanlığı Abdülkadir Yılmaz tarafından yürütülmektedir. Şu an için TÜMSİAD’ın Kocaeli’de 451 üyesi bulunmaktadır ve faaliyetlerine Mehmetalipaşa Mah. Demokrasi Bulvarı, Şaban Şener İş Merkezi K. 3 İzmit adresinde devam etmektedir.

Yeni üyeleriyle genç ve dinamik bir yapıya sahip olduklarını dile getiren Abdülkadir Yılmaz, bundan sonra daha agresif bir ticari anlayış benimseyerek kente katkı sunmak istediklerini vurgulamıştır. Üye yapısının son yıllarda yenilendiğine dikkat çeken Yılmaz, yeni üyelerin çoğunun gençlerden oluştuğunu ifade etmiştir. Ülkemizin ekonomik olarak sorunlarla uğraştığı şu günlerde heyecanlı, çalışkan ve atılgan üyelerle ülke menfaatlerini yukarıya taşıyacaklarını belirten Yılmaz, Kocaeli’nin Türkiye için önemine de dikkat çekmiştir. Bu şehrin Türkiye’nin en önemli sanayi ve ticaret şehirlerinden biri olduğunu hatırlatan Kocaeli Şube Başkanı Abdülkadir Yılmaz, üzerlerindeki sorumluluğun farkında olduklarını ve çalışmalarını bu doğrultuda sürdürdüklerini ifade etmiştir.

İş dünyasının önemli yapılanmalarından biri olan TÜMSİAD’ın organizasyon şeması ise 2020 yılında büyük bir değişime uğramıştır. İllerdeki şubeler kaldırılmış, bunun yerine güçlü bölge temsilcilikleri kurulmuştur. Türkiye genelinde 12 bölge oluşturulmuş, bu yapılanmayla mevcut Kocaeli şubesi

8. bölge başkanlığına dönüşmüştür. Kocaeli bölge başkanlığına, Düzce, Sakarya, Bartın, Bolu, Çankırı, Karabük, Kastamonu ve Zonguldak Temsilcilikleri de bağlanırken, bölge başkanlığına ise eski Kocaeli Şube Başkanı Abdülkadir Yılmaz atanmıştır. 12 bölge başkanının aynı zamanda TÜMSİAD genel merkez yönetim kurulu üyeliğine getirilmesiyle, Abdülkadir Yılmaz aynı zamanda genel merkez yönetim kurulu üyesi de olmuştur.

Yılmaz, TÜMSİAD’ın 2005 yılında kurulmasından bu yana en büyük değişimi bu oluşumla yaşadığını vurgulamıştır. Bu değişimin esas amacının genel merkezin altındaki yapıları güçlendirmek olduğunu ifade eden Yılmaz, bununla beraber yüklerinin daha da arttığını belirtmiştir. Kocaeli’nin aynı zamanda koordinatör şube olarak Marmara bölgesindeki illerin başkanlığını yapacağını hatırlatan Yılmaz, yol arkadaşlarıyla birlikte bu göreve layık olmaya ve hayırlı hizmetler yapmaya çalışacaklarını beyan etmiştir.

TÜMSİAD’ın ülkemizin ekonomik kalkınması için çalışan en önemli kuruluşlardan biri olduğu tartışmasızdır. Nitekim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 12 Mart 2021 tarihinde gerçekleştirdiği “Ekonomi Reformları Tanıtım Toplantısı”ndan sonra açıklamalarda bulunan TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan, ülke ekonomisinin iyileştirilmesine yönelik bir ekonomik pakete ihtiyaç olduğuna işaret etmiştir.

Özellikle pandemi sürecinde en çok zarar gören orta ölçekli ve küçük işletmelere sahip 850.000 esnafın bu süreçte gelir vergisinden muaf tutulduğunu ve beyanname yükümlülüklerinin kaldırıldığını hatırlatan Doğan, bu tedbirlerin ülke ekonomisini ayakta tuttuğunu belirtmiştir. Ekonomik kalkınmanın temelinde üretim, istihdam ve ihracat vardır. Ülkemiz ekonomisindeki yapısal sorunların önemli bir bölümünün üretim kaynaklı olduğunu ifade eden Doğan, bu sorunların düzeltilmesiyle birlikte ekonominin zaten kendiliğinden düzeleceğine inandıklarını belirtmiştir. Ekonomiyi düzeltecek bir diğer unsur ise tasarruftur. Ancak, bu tasarrufun uygun yerlerde kullanılması gerekmektedir. TÜMSİAD olarak her zaman tasarrufun önemine ve bu tasarrufun reel sektöre aktarılmasının gerekliliğine işaret ettiklerini belirten Doğan, bu noktada öne çıkan sektörün ise katılım bankacılığı olduğunu ifade etmiştir. Faizsiz ve güçlü bir finans sektörü olan katılım bankacılığının yaygınlaşması ile ülke ekonomisinde olumlu gelişmeler olacağı kanaatinde olduklarını beyan etmiştir.

Kocaeli gerek nüfusu ve gerekse sanayi ve ticaret merkezi olması hasebiyle, Türkiye’nin önemli şehirlerinden biridir. TÜMSİAD’ın en çok faaliyet gerçekleştiren bölgelerinden biri olan Kocaeli, bu büyük potansiyeline karşılık haklı olarak birçok ilin yönetim merkezi konumundadır. Yukarıda da bahsedildiği gibi Kocaeli 8. şube başkanlığının yönetim merkezidir ve Düzce, Sakarya, Bartın, Bolu, Çankırı, Karabük, Kastamonu ve Zonguldak illeri TÜMSİAD’ın çatısı altında Kocaeli’ye bağlanmıştır. Bu durum Kocaeli’nin ekonomik potansiyelinin ne kadar büyük olduğunu da göstermektedir.

TÜMSİAD, Türkiye’nin üretken ekonomiye sahip olması için milli ve manevi ilke ve değerlerinden taviz vermeden ilk günkü azim ve kararlılığı ile çalışmalarına devam etmektedir. Kısmi alanlarda değil, ekonominin bütününe yönelik tedbirler alınmakta ve böylece ülke ekonomisine can suyu verilmeye çalışılmaktadır. Mart 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı paket de bu durumu açık bir şekilde göstermektedir. Ekonomik gerçeklikler dikkate alınarak hazırlanan bu pakette bütçe disiplininden vergi düzenlemesine, tarımsal üretimden dijital hizmetlere kadar birçok farklı alanda yenilikler getirdiği görülmektedir.

KAYNAKÇA

https://tumsiad.org.tr/tr (Erişim Tarihi: 13.09.2021); https://tr.wikipedia.org/wiki/TÜMSİAD (Erişim Tarihi: 13.09.2021); https:// www.facebook.com/kocaelitumsiad/ (Erişim Tarihi: 13.09.2021); https://www.kocaeligazetesi.com.tr/haber/3230167/tumsiad-uye-tanitim-toplantisini-gerceklestirdi (31 Ekim 2019 tarihli haber, Erişim Tarihi: 13.09.2021); https://www.enkocaeli.com/haber/4344912/ tumsiadda-buyuk-degisim (12 Mayıs 2020 tarihli haber, Erişim Tarihi: 13.09.2021); https://www.cagdaskocaeli.com.tr/haber/4642882/ tumsiad-kocaeli-marmara-koordinatoru-oldu (16 Nisan 2020 tarihli haber, Erişim Tarihi: 13.09.2021); https://www.milliyet.com.tr/ ekonomi/tumsiad-genel-baskani-dogandan-ekonomik-reform-paketi-aciklamas-6453980 ( 12.03.2021 tarihli haber, Erişim Tarihi: 13.09.2021).

Cengiz KESKİN