Tepecik Mahallesi Camii
İzmit, Tepecik Mahallesi, Cami Sokak üzerinde yer almaktadır. Caminin inşa kitabesi mevcut değildir. Orijinal malzemesini kısmen kaybetmiş olan yapı, 20. yüzyıl başlarına tarihlendirilebilir. Tepecik Camii doğudan batıya meyilli bir arsa üzerine inşa edilmiştir. Yapının iç ve dış cepheleri tamamen sıvalı vaziyettedir. Kuzeydoğu köşesi pahlanarak ovalleştirilmiş ve sokak dönüşüne uygun hale getirilmiştir. Kuzey cephenin doğuya yakın bölümü diğer cephelere göre hafif içerlek tutulmuştur. Kadınlara ayrılan bu kısma bir kapı ve pencere açılmıştır. Caminin minaresi batı cephenin kuzeye yakın konumuna yerleştirilmiştir.
Caminin orijinalde kareye yakın dikdörtgen planlı olduğu anlaşılmaktadır. Ancak zaman içerisinde yapılan ekleme ve onarımlar cephelerin asimetrik ve düzensiz bir görünüm sergilemelerine vesile olmuştur. Harim son yıllarda doğuya doğru genişletilmiştir. Caminin orijinal mihrabı harimde ilk inşanın gerçekleştirildiği batı bölümünde iki pencere arasında bulunur. Günümüzde mihrap dolapla kapatılmış ve önüne minber yerleştirilmiştir.
Caminin harimi dıştan kiremit örtülü kırma çatıyla içten ahşap tavanla örtülüdür. Harimin kuzeyine ahşap malzemeli iki katlı bir mahfil eklenmiştir. Mahfilin alt katı camekânla sınırlandırılmış ve harimin kuzeyinde bir giriş bölümü meydana getirilmiştir. İç mekânda cepheler pencerelerin alt seviyesine kadar lambrilerle kaplanmıştır. Kalan kısımların sıvalı olduğu görülür. Güney cephenin ortasında yer alan dilimli kemerli mihrap son yıllarda eklenmiştir. Mihrabın sağında ahşap minber bulunmaktadır.
Yapının kuzey cephesinde batı köşeye sade bir giriş kapısı açılmıştır. Kapının hemen doğusunda sonradan eklendiği anlaşılan düşey dikdörtgen bir pencere bulunur. Üstte ise eşit ölçülerde yuvarlak kemerli dört pencere yer almaktadır. Cephenin doğusunda ise bir pencere ve kapı açıklığı bulunur. Güney cephede mihrabın iki yanında ikişer pencere bulunur. Doğu cephede iki batı cephede ise üç pencere yer alır. Batı cephedeki üçüncü pencere üst kodda yer almakta olup sonradan açılmıştır. Caminin minaresi batı cephenin kuzeyine yakın bir konumda yer almaktadır. Poligonal gövdeli, tek şerefeli minare son yıllarda yenilenmiştir. Zaman içerisinde yapılan onarımlar ve eklemelerle orijinal dokusundan uzaklaştırılan camide herhangi bir süsleme unsuru yer almamaktadır.
KAYNAKÇA
Engin Ürkmez, İzmit’te Türk Eserleri, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları, Kocaeli, 2007, s. 178-181.
Erkan ATAK