Kocaeli İl Telekom Müdürlüğü
Posta Nezâreti, posta ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla Sultan Abdülmecid dönemine rastlayan 23 Ekim 1840 yılında resmen kuruldu. Söz konusu kurum, daha sonraki yıllarda telekomünikasyon hizmetleri de sundu. Posta Nezareti, 1909 yılında telefon hizmetlerinin de eklenmesi ile Posta ve Telgraf ve Telefon (PTT) Nezâreti’ne dönüştürüldü. 24 Nisan 1995’te PTT’deki telekomünikasyon ve posta hizmetleri birbirinden ayrılarak PTT’nin telekomünikasyon hizmetleriyle ilgili tüm personel, varlık ve yükümlülükleri hisselerinin tamamı Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı’na ait olan Türk Telekom’a transfer oldu.
Kocaeli’de ise, Adapazarı PTT Bölge Başmüdürlüğü’ne bağlı “İzmit Bakım Müdürlüğü” yapısıyla faaliyetler yürütülürken 1989 yılında “İzmit Telefon Müdürlüğü” kuruldu. 1 Ağustos 1990 tarihinde “İzmit PTT Başmüdürlüğü” adıyla yeni organizasyon yapısına geçildi. Kurum, 1995’ten bu yana “Kocaeli Telekom Müdürlüğü” adıyla Türk Telekom bünyesinde faaliyetlerini sürdürmektedir.
İller arası telefon haberleşmesi, uzun yıllar “havai hat” diye isimlendirilen 12 kanal kapasiteli bakır telli sistemlerle sağlanırdı. 1971 yılında, ilk olarak çoklayıcı sistemler ve analog radyolink sistemler kullanılarak 1.800 kanal kapasiteli linkler hizmete girdi. Kocaeli, İstanbul Çamlıca-Bolu Abant (Ankara yönü) olmak üzere ulusal telefon şebekesine dört farklı istasyon üzerinden bağlanmaktaydı. Haberleşme teknolojilerindeki ilerleme sonucunda, 1985 yılından itibaren sayısal telefon sistemleri kullanılmaya başlandı. Kocaeli ilinde ilk sayısal santral 1986 yılında İzmit ve Gebze’de kuruldu. Ardından tüm ilçe merkezleri bu proje kapsamında sayısal santral sistemine geçti. O dönemde ilçeler arası telefon görüşmelerinde alan kodu çevirme zorunluluğu vardı. Her il ve ilçe; abone sayılarına göre farklı basamakta telefon numaralarına sahipti. Kapsamlı bir hazırlık döneminden sonra, 15 Ağustos 1993 tarihinde bütün Türkiye ile aynı anda “yeni numaralama planı” projesi ile bir gece içinde günümüzde halen kullanılmakta olan 7 basamaklı numara sistemine geçildi.
Mobil telefon haberleşmesinin ilk ürünü olan NMT araç telefonu sistemi; 1985 yılında Türkiye’ye geldi. Eş zamanlı olarak Kocaeli’de baz istasyonları kurulmaya başladı. Zaman içerisinde bu hizmetin 2008 yılında iptal edilmesine kadar toplam 17 baz istasyonu ile tüm Kocaeli ana karayolları ile liman ve balıkçılar için Karadeniz kıyısı kapsama sahasına alındı.444’lü özel numaralar uygulaması Türkiye’de ilk olarak Gebze’de yer alan özel bir banka için 1998 yılında Kocaeli’de tesis edilerek servise sunuldu.
2003 yılında üç farklı merkezde (İzmit, Gebze ve Gebze Organize Bölgesi) ilk olarak 256 Kbps hızında ADSL hizmeti verilmeye başlandı. Günümüzde ise Kocaeli’nin her yerinde bireysel müşterilere 400 kat daha hızlı 100 Mbps hız verilebilmektedir.
Türkiye’de ilk olarak 1994 yılında kullanılmaya başlayan GSM teknolojisi; Kocaeli ilinde ilk olarak 1995 yılında kurulan baz istasyonu ile hizmete başladı.19 Şubat 2004’te, Türk Telekom’un GSM Operatörü Aycell ile İş-TİM’in birleşmesi sonucu Avea kuruldu. Ocak 2016’da Türk Telekom; mobil, internet, telefon ve TV ürün ve hizmetlerini “Türk Telekom” tek marka çatısı altında bir araya getirdi. Türk Telekom, günümüzde 500’ü aşkın TTMobil baz istasyonu ile tüm Kocaeli’yi kapsama sahasındadır. Türk Telekom ayrıca, Türkiye’nin siber güvenlik hizmeti sağlayan ilk telekom operatörü olarak, kurumsal müşterilerine yönetilir güvenlik servisleri sunmaktadır.
Türk Telekom; ekonomik, sosyal, bölgesel veya fiziksel sebeplerle toplumsal hayata katılamayan tüm kesimlerin bilgiye erişimine katkıda bulunmayı kurumsal sorumluluğu olarak görmekte ve çalışmalarını “herkes için erişilebilir iletişim” ile herkesi “değerli hissettirme” prensibi ile yürütmektedir.
KAYNAKÇA
23 Haziran 2021 tarihinde, Kocaeli İl Telekom Müdürü Ali Öztürk ile yapılan görüşme sonucu edinilen bilgi ve dokümanlar; Geçmişten Günümüze Posta, Yay.: PTT Genel Müdürlüğü, Ankara, 2007; Tanju Demir, Türkiye’de Posta Telgraf ve Telefon Teşkilatının Tarihsel Gelişimi (1840-1920), PTT Genel Müdürlüğü, Ankara, 2005.
Mustafa Talha SAVAŞ