Kocaeli Şubesi
3 Mayıs 1985’te Petrol-İş Sendikası İzmit Şube binasında 28 kişilik bir heyet (Ahmet Çelik, Ahmet Hasan Şahin, Ahmet Maruf Tuncel, Ahsen Okyar, Ali Balkaya, Ali Koç, Arif Talay, Bekir Güre, Beytullah Uslu, Cevdet Bağdat, Enver Kılıç, Erol Binbay, Halil Demiral, Hasan Baltacı, Hayrettin Çetinkaya, Hüseyin Balcı, Kadir Ataman, Mehmet Kalyoncuoğlu, Nedret Pınar Erkaya, Nihat Gürer, Osman Sinanlıoğlu, Ömer Lütfi Gül, Özcan Hun, Sabidin Konyalı, Saim Ocak, Seyfi Delilbaşı, Tuncer Akşener, Vahap Atlı) tarafından kurulmuş ve o zamandan bugüne gönüllü, istikrarlı kültür çalışması yapan bir dernektir. 1970’te İstanbul’da kurulan Aydınlar Ocağı, sonradan diğer illerde müstakil dernek hüviyetinde kurulan Ocaklar tarafından Genel Merkez olarak kabul edilmektedir.
Kocaeli Aydınlar Ocağı Derneği’nin amacı Ana Tüzüğünde; “Milli kültür ve şuuru geliştirmek suretiyle Türk Milliyetçiliği fikrini yaymak, milli bünyemizi sarsan fikir buhranı ve mefhumlar anarşisi ile mücadele ederek milli varlığımızı meydana getiren unsurları yaşatıp kuvvetlendirmek” şeklinde ifade edilmektedir (Madde 2). “Aydınlar Ocağı Derneği siyasetle uğraşmaz” (Madde 4). Derneğin 14 kişilik Yönetim Kurulu ve 6 kişilik Denetim Kurulu haricinde istişare tavsiye amaçlı ve zaman zaman 40 kişiye kadar çıkan İlim ve İstişare Kurulu da bulunmaktadır. Önceden 1 ya da 2 yıllık periyotlarda seçilen Ocak Başkanları son tüzük tadilatlarıyla birlikte 3 yıllığına vazifelendirilmektedir. Geçmişten günümüze başkanlık yapanlar; Cevdet Bağdat (1985-1986), Halil Demiral (1986-1987), Nihat Gürer (1987-1993), Halil İbrahim Kahraman (1993-1997), Ahsen Okyar (1997-2011), Ruhittin Sönmez (2011-2018) ve Süleyman Pekin (2018 ? ) olarak sıralanmaktadır.
Kocaeli Aydınlar Ocağı, kuruluşundan bu yana ülke genelinden yetkin isimlerle Türkiye gündemi ve halkın sorunlarıyla ilgili yüzlerce konferans, panel, seminer vb. program düzenlemiştir. Kendi içinden kimselerin de bu alanda yetkinleşmesi için özel uğraşlar vermiştir. Konserden sergiye, geziden vefa gecesine dek her türden sosyal ve kültürel etkinliğe imza atmış; çeşitli alanlardaki ilmî ve akademik çalışmalara da öncülük etmiştir. Türkiye genelinde 6 ayda bir düzenlenen ve her defasında farklı bir ilin ev sahipliği yaptığı Aydınlar Ocakları Şurasına sunulan tebliğler ve Şura Sonuç Bildirileri ile gündeme dair kanaatler noktasında önemli katkılar sağlayan Kocaeli Aydınlar Ocağı aynı zamanda birkaç kez şura ev sahipliği de yapmıştır. Faaliyetlerinde eşli veya ailece katılımın gözlendiği Aydınlar Ocağı toplantılarının bir kısmı Söz Sırası Gençlerde yada Gençler Kürsüde başlığıyla tamamen gençlere tahsis edilmiştir (80’e yakın toplantı). Zaten son dönemlerde Kocaeli Aydınlar Ocağı kadrolarında belirgin bir gençleşme göze çarpmaktadır.
Hâl-i hazırda 100 civarında üye sayısına sahip Kocaeli Aydınlar Ocağı etkinlikleri halka açık olarak yapılmaktadır. 36-37 yıllık zaman zarfında Kocaeli Aydınlar Ocağı menşeli çokça bürokrat, yönetici, siyasetçi ve kanaat önderi çıkmıştır. Bunlardan bir tanesi de 20012004 yılları arasında Kocaeli Devlet Hastanesi Başhekimliği yapan ve vefatı sonrasında ismi Leyla Atakan Kültür Merkezi’ndeki konferans salonuna verilen Dr. Şefik Postalcıoğlu’dur. Türk-İslam Sentezi yahut Terkibi temalı Genel Merkez logosunu ve KAO kısaltmasını kullanan Kocaeli Aydınlar Ocağı, ilimizdeki Kocaeli Millî Kuruluşlar Birliği (KMKB) paydaşlarındandır.
KAYNAKÇA
Kocaeli Aydınlar Ocağı Derneği Ana Tüzüğü (2018); Kocaeli Aydınlar Ocağı sitesi (http://www.kocaeliaydinlarocagi.org.tr).
Süleyman PEKİN