Siyasetçi, Akademisyen, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı
1969 yılında Kocaeli’nin Derince ilçesinde dünyaya geldi. Babası Seyfettin Bey, annesi Semra Hanım’dır. İlk ve orta öğrenimini Derince Turgut Reis İlkokulu, İzmit İmam Hatip Lisesi, İzmit Endüstri Meslek Lisesi’nde tamamladı. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden 1992 yılında mezun oldu. 1993 yılında Kocaeli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü’ne araştırma görevlisi olarak atandı. Akademik kariyerine yüksek lisans çalışması ile başladı. Yüksek lisansını İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde, 1995 yılında, “Enflasyon Teorileri ve Türkiye’de 1980 Sonrası Enflasyon” isimli tezle tamamladı. Doktorasını aynı enstitüde 2001 yılında, “Enflasyon Hedeflemesi Stratejisi ve Türkiye Üzerine Bir Değerlendirme”, isimli tezle bitirip doktor unvanını aldı. 2002 yılında Kocaeli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü İktisat Politikası Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi (yardımcı doçent) kadrosuna atandı. 2007 yılında bölüm başkan yardımcılığı görevine getirildi. Makro iktisat bilim dalındaki çalışmaları ile 2013 yılında doçent unvanını aldı.
Kocaeli Üniversitesi’nde; lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesinde dersler verdi, öğrenciler yetiştirdi. 2005 ve 2007 yılları arasında dört yüksek lisans tezine danışmanlık yaptı. Bu tezler de çalışma alanı olan Türkiye ekonomisi üzerinedir. Akademik kariyeri sürecinde, ekonomik krizler, kriz yönetimi ve istikrar politikaları alanlarında uzmanlaştı. Bu alan üzerine bilimsel dergilerde birçok akademik makalesi yayınlandı.
Akademik açıdan başarılı bir kariyere sahip olan Büyükakın, 2005-2007 yılları arasında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nde danışman olarak görev aldı. Kocaeli’nin gelişmesine dair birçok çalışmaya da katkı sağladı. Büyükşehir Belediyesi ve İSU’nun beş yıllık stratejik planını hazırladı. 2007 yılı sonunda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nde genel sekreter yardımcısı oldu. 7 yıl genel sekreter yardımcılığı görevinin ardından, 2014 yılında Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı’nın teklifi ile İçişleri Bakanlığı tarafından genel sekreterlik görevine atandı. Buradaki başarılı çalışmaları üzerine Bakanlar Kurulu kararı ve Cumhurbaşkanı onayı ile 30 Haziran 2017’de Bilecik valisi olarak atandı.
Bilecik valiliği sırasında “bürokrat bir vali” gibi değil halkın arasından bir vatandaş gibi davrandı. Valilik görevine başlaması sırasında yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Hükümetinin ildeki en yüksek temsil makamı olan valilik görevinin kendisi için, son derece onurlu ve kutsal bir görev olduğunu, bu kutsal görevi kuruluşun ve kurtuluşun şehri Bilecik’te yapacak olmanın ise başlı başına bir onur ve kıvanç kaynağı olduğunu ifade etti. Vali Büyükakın, göreve başladığında gazetecilere yaptığı açıklamada valilik görevi sürecinde takip edeceği stratejiyi açıklayarak, Bileciklilerden birisi olarak çalışacağına, onlar için hizmet edeceğine namusu ve şerefi üzerine söz verdi. Millete efendilik etmeye değil hizmet etmeye geldiğini, her kademedeki yönetici arkadaşlarına ve tüm kamu görevlilerine ilk emrinin, Şeyh Edebali hazretlerinin nasihatlerine sıkı sıkıya bağlı kalarak hizmet etmeleri olduğunu söyledi. Bilecik’te tek bir garip aç uyumayacağını, tek bir yetimin kendini sahipsiz hissetmeyeceğini, ulaşılabilir olmanın yönetimde en fazla önemsediği hususlardan biri olduğunu, tüm Bileciklilerin kendisini 7 gün 24 saat arayabileceklerini ekledi. Bu önemli mesajlardan sonra çalışmalarına başlayan Vali Büyükakın, şehrin mevcut iktisadi, siyasi ve sosyal durumu ile ilgili bilgiler alarak durum tespiti yaptı. 3. Organize Sanayi Bölgesi için, Gölpazarı’nda gıda, Yenipazar’da hayvancılık ihtisas alanları çalışmaları başlattı. Turizm odaklı çalışmalara hız verdi. Bu çalışmalardaki hedefi, Bilecik’i 25 yıllık dönemde Türkiye’nin en hızlı büyüyen şehirleri arasına sokmaktı. Bilecik’te tarım, hayvancılık, sanayi, turizm için ortam müsaitti. Vali Tahir Büyükakın başkanlığında kurulması planlanan Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) için toplantılar gerçekleştirildi. 12 Ekim 2018’de Bilecik Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği toplantıda, Bilecik’in kalkınması, tanıtılması, istihdamın, gelir düzeyinin artırılması ve hayatın kolaylaştırılması yönünde çalışmaların yapılması gerektiğine vurgu yaptı. Periyodik aralıklarla ilçe ziyaretleri gerçekleştirdi. Bu kapsamında Osmaneli ve Gölpazarı ilçelerini ziyaret etti. İlçelerde yapımı süren okul ve restorasyon çalışmalarını inceledi, şehit ailelerini ve yardıma muhtaç aileleri ziyaret etti.
Vali Büyükakın göreve başladığında Bilecik’te 6 adet sanayi bölgesi vardı. 7. sanayi bölgesi 3. Organize Sanayi Bölgesi ismiyle onun zamanında tamamlandı. Bölgenin tarım ve hayvancılık üzerinde etkili olması hedeflendi. Özellikle Sakarya havzasında seracılık faaliyetlerine hız verildi. Turizm konusunda “Kuruluş 1299 Projesi” ile yeni bir hareket başlatıldı. Bilecik’te sosyal projelere de önem veren Büyükakın, uyuşturucu ile mücadele için valiliğe bağlı bütün birimleri uyararak bu konuda gerekli çalışmaların yapılmasını ve planlamasını istedi, bununla ilgili toplantılar yaptı. Bu konuda il sınırları içerisindeki metruk binaların yıkılarak işe başlanacağı da ifade edildi. Vali Büyükakın, Yenipazar ilçesinde bulunan Bilecik’in turizm değerlerinden biri olan Harmankaya Kanyonu ve çevresi ile de ilgilenerek bölge köylüleri ile toplantılar gerçekleştirdi.
Bilecik valiliği sırasında başarılı bir çalışma temposu yakalayan Büyükakın, 31 Mart 2019 Mahalli İdareler Seçimi için Adalet ve Kalkınma Partisi’den Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak gösterilince 24 Kasım 2018 tarihinde Bilecik’e veda ederek Kocaeli’ne geçti ve seçim çalışmalarına başladı. Üç dönem başarılı büyük şehir belediye başkanlığının ardından yeniden aday olmayan İbrahim Karaosmanoğlu’nun yerine başkanlık için aday olan Büyükakın, 18 Şubat 2019 tarihli seçim beyannamesinde, Kocaeli’ne ve bölgeye dair önemli bir yol haritası çizdi. Alt yapı ve üst yapı yatırımlarından akıllı şehircilik uygulamalarına, sosyal projelerden kültür ve sanata, ulaşımdan eğitim projelerine kadar pek çok unsuru barındıran seçim beyannamesi, AK Parti’nin “Gönül Belediyeciliği” manifestosu ile uyumlu olarak hazırlandı. Büyükakın, “Sevdamız Kocaeli Daima İleri” sloganıyla hazırladığı seçim beyannamesini kamuoyu ile paylaştı. Seçimi kazandığı taktirde Kocaeli’ni, beyannamesindeki esaslarla yöneteceğini, herkesin yaşamaktan mutlu olduğu büyük bir şehir markasını beraber inşa edeceklerini belirtti, ekolojik değişimin ekonomik değişimi, ekonomik değişimin sosyolojik değişimi, yönetimi, kültürü, sanatı, sporu, kısacası her şeyi değiştirip dönüştürdüğünü anlattı. Bu vaatlerle seçimi kazanan Büyükakın, kolay ve zoru aynı anda başaran, insan odaklı bir yönetim gerçekleştirmek, şehir markasına, şehrin paydaşlarıyla güç birliği yaparak liderlik etmek hedefindeydi. Bu hedefini, üniversitelerin, kamu kuruluşlarının, sivil toplum ve tüm vatandaşların aktif katıldığı yeni bir belediyecilik anlayışıyla başaracaktı. Büyükkakın aynı zamanda, Kocaeli’ni Türkiye’de yaşamak için tercih edilen ilk 3 şehirden biri yapmak, insanların yaşamaktan mutlu oldukları, kentli hakları ve refah seviyesi gelişmiş, doğa ve çevre ile uyumlu, ortak akıl ve katılımcılığa önem veren, şeffaf ve hesap verebilir, tarihi mirası ve mimari kimliği koruyan, çocukların, gençlerin, kadınların, yaşlıların ve engellilerin hayatlarını kolaylaştıran, güvenli ve konforlu, akıcı trafik ve entegre toplu taşıma imkanlarına sahip olan, huzurlu ve sağlıklı bir şehir yapmak hedefindeydi.
4 Nisan 2019’da, 15 yıl görev yapan Karaosmanoğlu’ndan görevi devralan Büyükakın, bundan sonra hayatını kente adadığını, tüm vaktini 7 gün 24 saat bu şehrin daha güzel bir şehir olması için çalışarak geçireceğini söyledi. Şehrin dünya çapında tanınmış ve herkesin imrenerek yaşamak isteyeceği bir yer olmasını istediğini ve bunun için var gücüyle çalışacağını ifade etti.
Göreve başladıktan sonra markalaşma çalışmalarına hız verildi, markalar için pazar arayışları yapıldı. Su havzaları, göl ve göletler korundu. Kente yeni mavi bayraklı plajlar kazandırıldı. Kocaeli Turizm Master Planı hazırlandı. Doğa turizmi desteklendi, eko turizm, köy pansiyonculuğu, çadır ve kamp turizmi, karavan turizmi üzerine çalışmalar yapıldı. Kongre ve spor turizmi teşvik edilerek, Kocaeli’nin Türkiye’de turizmde ilk 5 kent arasına girmesi için planlar hazırlandı. Spor, bütüncül bir yaklaşımla ele alındı, sporla yaşayan bir kent oluşturulması için alt yapı çalışmaları hızlandırıldı. Kocaelispor için dayanışma projeleri geliştirilerek kulübün bir üst lige çıkması sağlandı. Gençler, kadınlar, yaşlılar, engelliler, ekonomi ve istihdam, tasarruf ve kaynak üretimi, 7/24 erişim ve Alo Başkan uygulamaları, akıllı telefon üzerinden Kocaeli Platformu, Kuzey Marmara Otoyolu, Kandıra Duble Yolu, Şehir Hastanesi ve Üniversite Tem Bağlantı Kavşağı, İzmit, Gebze, Darıca, Kartepe, Derince, Gölcük, Başiskele millet bahçeleri göreve başlamasından bir yıl sonra hayata geçirilmiş önemli projelerdi.
Halen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görevine devam eden Büyükakın, iyi derecede İngilizce bilmektedir, evli ve 3 çocuk babasıdır.
KAYNAKÇA
http://www.bilecik.gov.tr; https://www.kocaeli.bel.tr/tr/; https:// www.tahirbuyukakin.com; https://www.milliyet.com.tr/
Haluk SELVİ