ŞERİF ÜNAN

Madde no:1444

Sanayi Erbabı, İş İnsanı

Şerif Ünan Bey, Drama’nın Hüseyinköy ve Hocalar köyünden gelip Kocaeli’nin eski ismi Mihalıççık olan bugünkü Gündoğdu’ya yerleşmiş mübadillerden biridir. Altı çocuklu bir ailenin en büyüğü olan Şerif Ünan Bey’in babası Sabri Bey annesi Selime Hanımdır. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimini İzmit’te, lisans eğitimini ise ODTÜ Elektrik Mühendisliği bölümünde tamamlamıştır. Lisans eğitimi sonrası Ankara’da Türkiye Elektrik Kurumunda mühendis olarak iş hayatına başlamıştır. Aynı dönemde hem ODTÜ’de yüksek lisans eğitimini sürdürmüş hem de askerliğini yapmak üzere başvuruda bulunmuştur. Denizci olarak girdiği askeriyede aldığı eğitim sonrasında önce Beylerbeyi Astsubay Okuluna ardından Derince Makine Sınıflar Okuluna atanmıştır. Askerlik süreci sona erdikten sonra 1973-1977 yıllarında İzmit’te CHP Belediye Meclis Üyesi olmuş sonrasında siyasetten ayrılarak 1978 yılında hem Türk ekonomisine katkı sağlayan hem de Kocaeli bölgesine önemli yararlılıkları olan Kalibre Boruyu kurmuştur.

Kalibre Boru işletmesinin kuruluşuna giden ilk adım, Şerif Ünan Bey’in 1973’te İzmit’te faaliyet gösteren Mannesmann’da işe başlamasıdır. Kalibre Boru’yu birlikte kuracağı iki arkadaşı ve ortağı Şimşek Büte ve Ahmet Erciyas Beyler ile burada tanışmıştır. Sonrasında iş değişikliğine giderek Goodyear’da endüstri mühendisliğine başladığı sırada Mannesmann’daki arkadaşı Ahmet Bey’den birlikte masura üretme fikri gelmiştir. Bu fikri hayata geçirmek için yapılan çalışmalar neticesinde Şerif Ünan Bey’in kayınpederi İzmit’in de önde gelen isimlerinden biri olan Hüsnü Efe’nin Köseköy’de sahibi olduğu tır hangarları, Kalibre Boru ‘ya tahsis edilmiştir. 1978’de üç mühendis arkadaşın ilk soğuk çekim boru üretmek üzere kurmuş olduğu bu işletme ardından tekstil ve diğer sektörlerden de gelen boru talebini karşılamak üzere yoluna devam etmiş ve 1986’da üretim kapasitesini arttırarak 1994’te Almanya’ya ilk ihracatını gerçekleştirmiştir. Böylece dünyanın önde gelen otomotiv tedarikçilerinin de tercih ettiği bir işletme konumuna ulaşmıştır. 2016’da Kalibre Holding kurulmuş, ilk dövme tesisi yatırımı yapılmış, entegre otomotiv parçası üretim tesisi, alüminyum üretim tesisi ile büyümeyi sürdürmüştür. Dünyanın birçok ülkesine ihracat gerçekleştiren İspanya, İngiltere ve Rusya gibi ülkelerde üretim ve sevkiyat üsleri bulunan büyük bir kuruluşa dönüşmüştür. Şirket yönetiminde Şerif Ünan Bey’in çocukları da yer almaktadır.

Şerif Ünan Bey’in Kocaeli’ye katkısı sadece sanayi alanıyla sınırlı değildir. Kendisi, ilk olarak 1947’de üniversite öğrencileri tarafından kurulan, 1980 darbesiyle kapatılan fakat 1993’te tekrar açılan Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneğinin başkanlığına seçilmiştir. Derneğin kurucu üyelerinden Şerif Bey’in önderliğinde derneğe bağlı bir de vakıf; 1995’te Kocaeli Yüksek Öğrenim Vakfı adıyla kurulmuştur. Hem kendisinin hem de eğitime gönül vermiş bağışçıların katkısıyla vakfa bağlı ODTÜ-KYÖD (Anasınıfı – İlk ve Ortaokul) Okulları ve KYÖV Özel Anadolu Lisesi bölgeye kazandırılmış nitelikli eğitim kurumları arasında yer almaktadır. Sanata ilgisi özellikle resme olan merakı Kalibre Boru’nun merkez binasındaki ofisin bir sergi salonunu anımsatmasından da anlaşılmaktadır. Kocaeli Üniversitesi ile birlikte heykel, resim, fotoğraf yarışmaları düzenlenmesinde katkıları olmuştur. Kendisi Kocaeli Sanayi Odası yönetiminde de yer almış, üniversite-sanayi iş birliği konusunda çalışmalar yürütmüş, üniversiteden pek çok öğrencinin Kalibre Boru’da istihdamı sağlanmış, girişimcilik konusunda seminerler vermiş önemli bir hizmet insanıdır.

KAYNAKÇA

Şener Aksu, Sanayiciliğe Sıra Dışı Bir Yolculuk Şerif Ünan, Cinius Yayınları, 2014; https://www.kalibreboru.com/kalibre-boru/ 18 Eylül 2020.

Hatice AKAN