İzmit’te Şehitlik ve Mesire Alanı İçeren Alan
İzmit’in hâkim tepelerinden birinde; Orhan Mahallesi, Bağçeşme mevkiinde konumlanmış durumdaki ‘’Şehitlik Korusu Parkı’’ Antik Çağa ait sur duvarları içinde, Körfez manzarası ve temiz havasıyla piknik yapmaya müsait bir dinlenme alanıdır.
MÖ 3. yüzyılda inşa edilmiş olan Dış Şehir Surlarına ait kalıntılardan en iyi korunmuş olanı; günümüzde Bağçeşme Şehitler Korusu olarak bilinen alanda 10 m yüksekliğinde Bayraktar Burcu olarak bilinen kule ve kuleye ait savunma duvarları yer almaktadır. Bu duvarların amacı; Nicomedia kentini saldırılardan korumak kadar su kaynaklarını da koruyarak güvenliği sağlamaktır. Bu kule aynı zamanda madencilerin ve denizcilerin azizesi olarak da bilinen Santa Barbaranın kapatıldığı ve babası tarafından öldürüldüğü alan olarak rivayet edilir. Hristiyanlık tarihi içinde önemli bir yere sahip olan St. Barbara 14 yardımcı azizden biri olarak anılmış ve Doğu Ortodoks Kilisesi kaynaklarında “Büyük Şehit” olarak 4 Aralık tarihinde Nikomedia’da şehitlik mertebesine ulaştığı kabul edilmiştir. Bu çerçevede St. Barbara’nın öldürüldüğü rivayet edilen kulede her yıl Fener Rum Patrikhanesi öncülüğünde anma törenleri düzenlenmektedir.
Koruda bulunan bir başka yapı da dönemin Kocaeli Valisi Kemal Nehrezoğlu, 15. Kolordu Komutanı Korgeneral Nahit Şenoğlu ve dönemin Saraybahçe Belediye Başkanı Hikmet Erenkaya tarafından 1994 yılında yaptırılan “Kocaeli Terör Şehitleri Anıtı” dır. Şehitlik korusu olarak bilinen bu alanda 2000’li yıllarda yeniden düzenlemeler yapılarak çocuk oyun alanı, amfi tiyatro ve mesire alanı fonksiyonları katılarak kullanıma açılmıştır. İzmit Belediyesi tarafından düzenli olarak bakım ve onarım çalışmaları yapılmaktadır.
KAYNAKÇA
İzmit Belediyesi Arşivi; Clive Foss, Ortaçağ Kalelerinin İncelenmesi II Nikomedia, Çev: F.Yavuz Ulugün,; İzmit Rotary Kulübü Kültür Yayınları, İzmit 2002; Yüksel Güngör, İlk Çağ’da Nikomedia (İzmit)’dan Hristiyanlık Tarihine Yayılan Işık: Santa Barbara, Uluslarası Gazi Süleyman Paşa ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu III, Kocaeli 2017,s. 237’den naklen: Daniel Patte (ed.), The Cambridge Dictionary of Christian, Cambridge
Ali İhsan ENGÜR