Gazeteci/Yayıncı
Balkan Savaşı esnasında Türkiye’ye göç etmiş olan bir ailenin çocuğu olarak 22 Ocak 1929’da İzmit’te dünyaya geldi. Annesi Bulgaristan Varna’dan Emine Hanım, babası ise Bulgaristan Şumnu’dan Hüsnü Bey’dir. Üzüm ve kiraz yetiştiriciliği ve açtığı tezgâhta tereyağı, ekşimik ve zeytin satan Hüsnü Bey, İzmit Bahariye Caddesi’ndeki evinde ikamet ediyordu.
Hüsnü Bey’in üç erkek evladından biri olan Şefik Güler, Yeni Cuma Camii’nin karşısındaki Ulugazi İlkokulu ve İzmit Ortaokulu’ndan mezun oldu. Eğitimine devam ederken bir taraftan da daha çocuk yaştayken çalışma hayatına atıldı. Dokuz yaşındayken sabahları simit, akşamüstleri Çocuk Parkı’nda çekirdek satan Güler, ilkokulu bitirdiği sene yöneticiliğini Dr. Hasan Ömer’in üstlendiği 1938 yılında yayın hayatına başlayan Marmara gazetesinin matbaasına çırak olarak girdi. Bir süre bu matbaada çalıştıktan sonra matbaadan ayrılıp İzmit’in en önemli gazetelerinden biri olan Türkyolu gazetesinin matbaasındaki mesaisine başladı. Mesleği öğrendiği Saim Aşkım ile burada tanıştı. Daha sonra yirmi dört aylık vatani görevini yapmak üzere askere gitti. Askerlik hizmetinin dört aylık acemi birliği eğitimi kısmını Kütahya’da, yirmi aylık usta birliği kısmını ise İzmir’de tamamladı.
Askerlik hizmetini tamamladıktan sonra ustası Saim Aşkın, Feridun Özbay ve Metin Yüce ile birlikte Bizim Şehir gazetesini çıkardı. Güler’in ustası Aşkın aynı anda Türkyolu gazetesinden de götürü iş alıyordu. Ustasının bu işi Şefik Güler’e devretme kararı onun ilk kez kendi işinin sahibi olmasına da vesile oldu. Bu sırada yayın hayatına 1952 yılında başlamış olan Tevfik Falay’ın sahibi olduğu Süreyya Sofuoğlu’nun mesul müdürlüğündeki Demokrat Kocaeli gazetesinden de iş almaya başladı.
İlerleyen yıllarda, 1954 yılında yayın hayatına başlayan imtiyaz sahibi Fikri Dora ve yazı işleri müdürü Dündar Çiğit olan Azim gazetesine katıldı. Bazı Cumhuriyet Halk Partili iş adamları ve CHP Gençlik kolları organizasyonu ile kurulduğu söylenen bu gazete, Dündar Çiğit’in SEKA’da çalışmaya başlaması ile önemini yitirdi. Bunun bir sebebi de Şefik Güler’in bir süre çalışacağı Pendik’teki bir gazeteye geçmesi oldu. Şehrin önemli iki gazetesi olan Türkyolu ile Bizimşehir’in 1 Mart 1962’de Mehmet Yüce ve Feridun Özbay’ın ortaklığında birleşmelerini müteakip Şefik Güler de yazı işleri müdürü olarak göreve başladı. 1968 yılında çocukluk arkadaşı olan Dündar Çiğit’in “Bir dergi çıkarsak tutar mı?” sorusu üzerine, ilk sayısı 5 Eylül 1968’de çıkan ve şehirde büyük ilgi gören Sesim adlı dergiyi arkadaşıyla birlikte yayınlamaya başladı. Başlangıçta Türkyolu-Bizimşehir gazetesinin matbaasında basılan Sesim Dergisi, Kocaeli bölgesi tarih yazıları ve siyasi haberle 40 sayfa olarak basılıp yoğun ilgi görünce, yeni bir dizgi makinası ve matbaa malzemesi satın alan Güler yeni bir matbaa kurarak dergiyi yayınlamaya başladı. Daha sonra Feridun Özbay’ın ortak olduğu dergi, Dündar Çiğit’in emekli olması, Feridun Özbay’ın da İzmit’in İlk Kadın Belediye Başkanı olan Leyla Atakan ile birlikte 10 Şubat 1971’de geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetmesi üzerine Şefik Güler birkaç arkadaşı ile birlikte (İbrahim Küçükörs, Rıdvan Atay ve Avukat Turgut Kayı) “Sesim Gazetecilik Matbaacılık Limited Şirketi’ni kurdu ve dergi 1976 yılına kadar yayın hayatına devam etti. Güler ilk sayısı 7 Şubat 1971 tarihini taşıyan ve yılda iki kez basılan Bayram gazetesinin yazı kurulu içerisinde de yer almıştı.
Şefik Güler bir yandan Sesim’i yayınlarken 29 Ekim 1971 tarihinde ilk nüshasını çıkardıkları günlük siyasi gazete olarak Işık gazetesini de yayınlamaya başladı. 1978 yılına kadar çıkmaya devam eden gazete, bu tarihte Barış gazetesine devredilmişti. Güler 1976 yılında Sesim dergisini aktivite ve spor dergisi olarak bir numaradan başlayarak tekrar yayınlamıştı.
Şefik Güler, 1956 yılında Kandıralı bir ailenin kızı olan Müzeyyen Hanımla evlenmiş ve bu evliliğinden Binnur ve Ergun isimli iki çocuğu dünya gelmiştir. Oğlunun askerliği sonrası işlerini yavaş yavaş ona bırakmaya başlayan Şefik Güler, İzmit basın hayatı içerisinde geçirdiği yaşamını 2015’te kaybetmiş ve 15 Nisan günü Fevziye Camii’nde kılınan cenaze namazını müteakip Bağçeşme mezarlığına defnedilmiştir.
KAYNAKÇA
Sedef Bulut, “Kocaeli’nde Gür Bir Ses: “Sesim” Dergisi Üzerine Bir Değerlendirme”, Uluslararası Orhan Gazi ve Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumu-V, 9-11 Mart 2018; Bayram Çağlar, “Kocaeli’deki Yerel Gazetelerin Tarihsel ve Teknolojik Gelişimi”, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Kocaeli, 2007; Bahar Çimen, “Kocaeli Basın Tarihi, Bülent Ecevit Üniversitesi”, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Zonguldak, 2018; Hüseyin Erol; F. Yavuz Ulugün, İzmit Esnaf ve Ticaret Tarihi, İzmit Rotary Kulübü Kültür Yayını, İzmit 2013;Sedat Şimşek, “Başlangıcından Bugüne Kocaeli Basın Tarihi 1848-2001”, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul 2001; https://www.kocaeligazetesi.com.tr/vefat/1389556/sefik-guler (10.09.2021).
Fikrettin YAVUZ