Kocaeli Milletvekili, Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Eski Başkanı, İşadamı
1918 yılında İzmit/Şirin Sulhiye’de doğdu. Babası Yusuf Bey, annesi Asiye Hanım’dır. 15 Ekim 1961 genel seçimlerinde CHP listesinden XII. Dönem Kocaeli Milletvekili seçilerek TBMM’de yasama çalışmalarına katıldı. Bu mecliste işçi hakları ile ilgili çalışmalarda bulundu. Emekli Sandığı tarafından memurlara tanınan düşük faizle kredi verilmesine ilişkin uygulamanın sigortalı işçilere de verilmesi ile ilgili bir önergeyi 19 Aralık 1961’de TBMM Başkanlığına sundu. Bu önergede, “İşçi vatandaşların kazançlarından kesilen paralarla teşekkül etmiş bulunan bu kurumun sigortalı işçilere borç para vermesi halinde işçiler fevkalâde ihtiyaçların zuhurunda çaresizlik içerisinde kıvranmaktan kurtulacakları gibi Kurum da bu paralardan faiz almak suretiyle gelir sağlamış olacağı gibi ayrıca bir döner sermaye halinde işleyecek olan bu yardım şekli de Kuruma hiçbir külfet yüklemeyecektir.” deniliyordu. Ancak bu teklifi kabul görmüyordu. Yine bu mecliste 25 Nisan 1962’de yaptığı konuşmada, 27 Mayıs darbesi üzerine mağdur olanların haklarının iadesi hakkında düşüncelerini ifade etmiştir. Bilgisu bu konuşmasında, Kocaeli’de 34 vatandaşın ve İzmit Kâğıt Fabrikası Müdürü Enver Atafırat’ın da bu mağdurlar içinde yer aldığını ifade ederek bunların haklarının iadesini talep etti. Ancak dönemin siyasi gelişmelerinden dolayı bu istekleri kabul edilmedi.
Sonraki dönem için, 1965 yılındaki seçimlerde CHP listesinden Kocaeli milletvekili adayı olduysa da seçimleri kazanamadı. Bunun üzerine Kocaeli’de sanayi ve ticaret işleri ile ilgilenmeye başladı. Kocaeli’nin ilk özel sektör kuruluşu olan Susanbaş A.Ş.’yi kurdu. 1967 yılında İzmit Ticaret ve Sanayi Odası’nın yönetiminde görev aldı. 1972’de, bu odanın yönetim kurulu başkanı oldu, 24 yıl bu görevi yürüttü. İzmit Ticaret ve Sanayi Odası’nın bölünmemesi için çok çaba harcadı. Ancak 1989 yılında İzmit Ticaret ve Sanayi Odası; Kocaeli Sanayi Odası ve İzmit Ticaret Odası olarak bölündü. Kurulan Kocaeli Sanayi Odası’nın da kurucu başkanı oldu ve 1996 yılına kadar bu görevi sürdürdü. Bilgisu, bugünkü Kocaeli Fuar alanını kuran kişilerin başında sayılır. Uzun yıllar Kocaeli Fuarı Komitesi Başkanlığı yaptı. 8 Ağustos 1972’de basına yaptığı açıklamada, fuar alanın ağaçlandırılarak birçok firmanın katılmasıyla uluslararası mahiyet alacağını söyledi. Kocaeli Sanayi Fuarını uluslararası bir mahiyet almasında büyük katkıları oldu. 1972 yılında fuarı bir milyon kişi gezmişti.
1979-1996 yılları arasında Türk Ekonomi Bankası’nın Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptı. 27 Ekim 1979’da İzmit Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Yönetim Kurulu Başkanı olarak Kocaeli’de görev yapan tüm polislerin 1 milyon liraya sigorta ettirileceğini, atanan her polisin buna dahil olacağını söyledi. İTSO olarak birçok seminer düzenledi ve uluslararası ticaret alnında Türkiye’de yapılması gerekenlere dikkat çekti. İzmit ve çevresine yaptığı hizmetlerden dolayı ismi, İzmit’in en önemli caddelerinden olan Eski Ankara Caddesi’ne verildi.
Bilgisu; işadamı ve siyasetçi kimliği yanında çevreye duyarlı birisi olarak da ön plana çıktı. Kocaeli Sanayi Odası, kaynakları üretken biçimde kullanabilmek, üretirken yok etmemek ve sürdürülebilirliğini sağlamak için hareket eden sanayicilerin teşvik edilmesi ve ödüllendirilmesi amacıyla 1995 yılından bu yana “Kocaeli Sanayi Odası Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri” organizasyonunu düzenlemektedir. Bu organizasyonla her yıl çevre duyarlılığına sahip olan işadamları ödüllendirilmektedir. Kocaeli Sanayi Odası Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri, marka değeri olan prestijli bir ödül organizasyonudur.
Şahabettin Bilgisu, 9 Ağustos 1999’da İzmit’te hayatını kaybetti. Cenazesi, 10 Ağustos’ta İzmit Fevziye Camii’nde kılınan cenaze namazından sonra Bağçeşme Mezarlığına defnedildi. Evli ve 4 çocuk babasıydı.
KAYNAKÇA
http://gazetearsivi.milliyet.com.tr; https://kosano.org.tr; https:// www.biyografya.com; http://turkiyegazetesi.com.tr; TBMM Albümü 2. Cilt 1950-1980 (2010); https://www.seskocaeli.com; https:// www.tbmm.gov.tr/tutanaklar/
Bülent CIRIK